Πράγα, ομορφιά υπεροχής!

0
189

praga-gefyra-ingolden2.gr

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας, μία πόλη πολύ καλά διατηρημένη, με καταπληκτική αρχιτεκτονική, με μεγάλο αριθμό ωραίων παλαιών κτιρίων, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες, αμέτρητα τζαζ κλαμπ. και πλἠθος από τουριστικά αξιοθέατα.

Από το 1992 το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι χωρίς αμφιβολία από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη.

 

Αξιοθέατα στην Πράγα

 

Το Κάστρο

 Είναι το πιο εντυπωσιακό κτίσμα σε ολόκληρη την πόλη. Το Κάστρο της Πράγας είναι ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου στην αριστερή όχθη του Ποταμού Μολδάβα.  Δεν είναι ακριβώς ένα κλασικό κάστρο, επειδή αρκετά τμήματά του χτίστηκαν σε διαφορετικά στυλ και το κάστρο επεκτάθηκε περισσότερο οριζοντίως παρά καθέτως. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες. Σήμερα εκεί είναι και η επίσημη προεδρική κατοικία.

 

Η γέφυρα του Καρόλου

Αυτή η γέφυρα που χρονολογείται από το 1375 είναι ένα από τα πιο τουριστικά σημεία έλξης της Πράγας. Έχει μήκος 516 μέτρα, είναι αψιδωτή και διακοσμείται σ’όλο το μήκος της με 30, κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700. Προσφέρει μερικές από τις πιο μεγαλοπρεπείς οπτικές απολαύσεις.

 

Η πλατεία της παλιάς πόλης

 Η πλατεία αυτή ήταν πάντα ένα μέρος γεμάτο ζωντάνια. Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης είναι ένα υπέροχο μέρος για βόλτα, για να απολαύσετε το γεύμα σας σε ένα από τα πολλά καφέ, να νοικιάσετε ένα άλογο ή μία ανοιχτή άμαξα, να περιεργαστείτε τα εμπορεύματα στους πάγκους της αγοράς. Στην πλατεία βρίσκονται ο Γοτθικός καθεδρικός Týn και η εκκλησία του Αγ. Νικόλα όπως επίσης το παλιό δημαρχείο με το αστρονομικό του ρολόι. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του θρησκευτικού αναμορφωτή Jan Hus.

 

Το αστρονομικό ρολόι

 Είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο περίτεχνα ρολόγια που έχουν ποτέ κατασκευαστεί. Εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1410 και αργότερα το ρολόι ξανακατασκευάστηκε από τον Μάστερ Χάνους το 1490. Το ρολόι αποτελείται από τρία βασικά εξαρτήματα:
το αστρονομικό καντράν, που αντιπροσωπεύει τη θέση του ηλίου και της σελήνης στο ουρανό και το οποίο δείχνει επίσης διάφορες αστρονομικές λεπτομέρειες,
την “Παρέλαση των Αποστόλων” ένας ωρολογιακός μηχανισμός που κάθε ώρα δείχνει τις φιγούρες των αποστόλων και άλλων κινουμένων αγαλματιδίων, και
ένα ημερολογιακό καντράν με δακτυλίους που αντιπροσωπεύουν τους μήνες.

Τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται από πολύ νωρίς για να παρακολουθήσουν την λειτουργία του ρολογιού. Κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ το ρολόι λειτουργεί ανά μία ώρα. Η φιγούρα του Θανάτου κτυπάει ένα καμπανάκι και οι 12 Απόστολοι εμφανίζονται από πάνω. Ένας κόκορας ακούγεται και το ρολόι σημαίνει την ώρα. Τότε βγαίνει ένας Τούρκος που κουνάει το κεφάλι του με δυσπιστία, ένας Τσιγκούνης που κοιτάζει το πουγκί του με το χρυσάφι, και η Ματαιοδοξία που θαυμάζει τον εαυτό της σε ένα καθρέφτη.


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου

 Ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εκκλησία της Τσεχίας και έδρα του Αρχιεπίσκοπου της Πράγας. Βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Πράγας και οι πύργοι του φαίνονται από πολλά σημεία της πόλης.


Η παλιά Εβραϊκή συνοικία

Γιόζεφοβ -Μουσείο και Παλιά-Νέα Συναγωγή – ο πιο παλιός Εβραϊκός οικισμός στην Ευρώπη που πήρε το όνομά του από τον Αυτοκράτορα Γιόζεφ ΙΙ, και αποτελείται από όμορφα ιστορικά κτίρια που περιλαμβάνουν έξι συναγωγές. Ανακαλύψτε το τραγικό κομμάτι της Εβραϊκής ιστορίας στο Εβραϊκό Μουσείο.

PRAGUE-1-INGOLDEN.GR

 

Το Δημαρχιακό μέγαρο

Το πιο εντυπωσιακό κτίριο της τεχνοτροπίας Αρτ Νουβό, χτίστηκε μεταξύ του 1906 και του 1912 και βρίσκεται στο μέρος όπου ήταν παλιά το Βασιλικό Παλάτι. Είναι δημοφιλής σταθμός για τους επισκέπτες που έλκονται από τις χρυσές διακοσμήσεις, τα βιτρό, τα γλυπτά καθώς και τις συχνές εκθέσεις και συναυλίες που διοργανώνονται εδώ.

 

Πλατεία Βέντσεσλας

Βρίσκεται στη λεωφόρο Na příkopě – μια λεωφόρος με μήκος 750 και πλάτος 60 μέτρα. Τα σχέδια για την πλατεία άρχισαν να πραγματοποιούνται πάνω από 600 χρόνια πριν, στην περίοδο του Καρόλου του Δ΄. Από τότε, η πλατεία είναι ένας τόπος για παρελάσεις κάθε είδους ατόμων, οργανώσεων ή πολιτικών κομμάτων στην Δημοκρατία της Τσεχίας.
Σήμερα είναι το κέντρο του εμπορίου το οποίο ζωντανεύει όταν πέφτει το σκοτάδι και όταν τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα νυχτερινά κέντρα προσελκύουν τα πλήθη των τουριστών. Τα πιο σπουδαία ιστορικά αξιοθέατα βρίσκονται όλα σε κοντινή απόσταση από αυτό το σημείο και αξίζει τον κόπο να τα εξερευνήσετε περπατώντας βήμα –βήμα. Στην πλατεία βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο, το Παλάτι Κορούνα το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως εμπορικό κέντρο και καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο ο οποίος χρονολογείται από το 1911. Αξίζει περισσότερο τη νύχτα.

praga-plateia-ingolden.gr
Ο λόφος του Πέτρζιν

βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κάστρο της Πράγας και είναι ιδανικός για ένα καλοκαιρινό περίπατο μακριά από το συνωστισμό των τουριστών. Έχει υψόμετρο 300 μέτρα και συνδέεται με τελεφερίκ  για εύκολη πρόσβαση. Ο πύργος του Παρατηρητηρίου και ένας καλά φροντισμένος κήπος μονοπολούν την κορυφή, ενώ προς τα κάτω, υπάρχει εστιατόριο όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα γεύμα με θέα προς την Πράγα.

 

Το σπίτι που «χορεύει»

το οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά «Fred and Ginger», είναι ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Πράγας. Χτίστηκε το 1997 από τον Κροατικής καταγωγής Τσέχο αρχιτέκτονα Vlado Milunic σε συνεργασία με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry. Στην ταράτσα λειτουργεί Γαλλικό εστιατόριο.

 

Η εκκλησία της Παναγίας του Τυν

 Αυτή η εκκλησία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εντυπωσιακά δίδυμα καμπαναριά της που φαίνονται από μίλια γύρω από την εκκλησία, όπως φαίνεται και ο Πύργος του Δημαρχείου που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία. Η Παναγία του Τυν χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το κυριότερο μέρος λατρείας για τους ξένους εμπόρους που επισκέπτονταν την πόλη.

 

Το μοναστήρι του Στράχοφ με την εκπληκτική βιβλιοθήκη

Χτίστηκε το 1679 και είναι η μεγαλύτερη μοναστηριακή της Τσεχίας. Αξίζει να δούμε το μοναδικά ζωγραφισμένο ταβάνι και στα ανατολικά του μοναστηριού σ’ ένα μπαλκόνι να απολαύσουμε τη θέα της πόλης.

 

Το Λορέτο

μπαρόκ μοναστήρι του 17ου αιώνα αποτελεί τόπο προσκυνήματος από το 1626, όταν η κατασκευή του έγινε με την χορηγία της βαρώνης Κατερίνας του Λόμπκοβιτς από την Βοημία.

 

Το Χρυσό σοκάκι στο Κάστρο της Πράγας

είναι διακριτικά χωμένο στα τείχη του κάστρου. Με ιστορία του χρονολογείται από τον 16ο και 17ο αιώνα όταν αποτελούσε την έδρα των αλχημιστών και των ατόμων που αποτελούσαν τον αυτοκρατορικό περίγυρο, το Χρυσό Σοκάκι είναι σήμερα ένα γραφικό, μικρό δρομάκι με εντυπωσιακά αξιοθέατα.

 

Από τα μουσεία, ξεχωρίζουν η Εθνική πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο.

 

Τι να ψωνίσουμε στην Πράγα

Θα βρούμε διάσημα Τσέχικα υαλικά, φο μπιζού, τσέχικες μαριονέτες, βιβλία από διάσημους Τσέχους Συγγραφείς, τσέχικη μπύρα άριστης ποιότητας, γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, αψέντι, διεθνώς αναγνωρισμένες επώνυμες μάρκες σε πολύ λογικές τιμές. Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο της Πράγας.  

praga-kastro-ingolden.gr

Διασκέδαση στην Πράγα

Θα ήταν πραγματικά κρίμα να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Τσεχίας και να μην παρευρεθούμε σε κάποιο πολιτιστικό γεγονός.Μπορούμε να παρακολουθήσουμε παγκοσμίου κλάσης παραγωγές όπερας, μπαλέτου αλλά και κλασικής μουσικής, με πολύ προσιτά εισιτήρια.

Εθνικό Θέατρο
Το πιο θαυμαστό από όλα τα θέατρα της Τσεχίας είναι το Εθνικό Θέατρο της Πράγας το οποίο έχει γίνει σύμβολο της περιόδου εθνικής αναγέννησης της Τσεχίας.

Μαύρο θέατρο
Το πιο γνωστό θέατρο της Πράγας. Τα Image Theatre, National Black Light Theatre και Jiri Srnec Black Light Theatre οf Prague είναι οι πιο δημοφιλείς καλλιτεχνικές ομάδες μαύρου θεάτρου που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Κλασική μουσική
Η Πράγα έχει δύο πολύ γνωστές και καθιερωμένες αίθουσες συναυλιών αλλά είναι πιθανό να βρείτε συναυλίες κλασικής μουσικής σε όλη την πόλη. Επίσης είναι πολύ δημοφιλείς οι συναυλίες και τα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής που διοργανώνονται σε εκκλησίες και παλάτια. Επί πλέον τακτικές συναυλίες διοργανώνονται στα σκαλοπάτια του Εθνικού Μουσείου και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε μερικούς κήπους της Πράγας.


Νυχτερινή ζωή

Στην Πράγα υπάρχει μεγάλος αριθμός από μπαρ και κλαμπ, με έντονη νυχτερινή ζωή. Στα περιοδικά που περιέχουν πληροφορίες, θα βρείτε έναν κατάλογο με τα μέρη με την καλύτερη νυχτερινή ζωή της Πράγας. Τα μπαρ λειτουργούν όλη την ημέρα, τα κλαμπ τις περισσότερες φορές από τις 23.00, και παραμένουν ανοιχτά μέχρις τις 4.00.

 

Κουζίνα

Τα καλύτερα πιάτα της τσέχικης κουζίνας είναι το κρέας – μοσχάρι, χοιρινό ή πάπια – με λάχανο τουρσί, μαλακά knedliky , σάλτσες φρούτων αλλά και γκούλας.

Και φυσικά δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε τις τσέχικες μπίρες!

 

Μετακινήσεις στην Πράγα

Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που πετάνε και συμπεριλαμβάνονται αεροπορικές εταιρείες με χαμηλότερους φόρους, Το Αεροδρόμιο της Πράγας, βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και διαθέτει όλες τις παροχές που θα περιμένατε να υπάρχουν σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Το ταξίδι από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη διαρκεί 20-25 λεπτά με ταξί, ή περίπου 55 λεπτά με δημόσια συγκοινωνία. Τα λεωφορεία αποχωρούν κάθε 10 με 15 λεπτά από τις 4.30πμ ως τις 11.30μμ

Εφόσον θελουμε να ταξιδέψουμε εκτός πόλεως, μπορούμε εύκολα να νοικιάσουμε αυτοκίνητο. Η μετακίνηση στην πόλη είναι πολύ εύκολη με το μετρό, το τραμ ή το λεωφορείο κ.τ.λ.

 

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζουμε την Πράγα ως ένα από τα ομορφότερα μέρη της γης. Ελάχιστες πόλεις διαθέτουν τέτοια ιστορία, τέτοια ατμόσφαιρα, και τόσο καταπληκτική τέχνη και αρχιτεκτονική υπεροχή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας