“Πάντα θα έχουμε το… Παρίσι!!!”

1
165

PARIS-PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-INGOLDEN.GR

 

Το Παρίσι ή Πόλη του Φωτός – από τότε που φωτίστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς – Île-de-France και μία από τις μεγαλύτερες, ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Είναι κτισμένο στο κέντρο του λεκανοπεδίου του Παρισιού και περιβάλλεται από μεγάλα δάση, τα οποία προσφέρουν ανάσα δροσιάς και ανάπαυσης στους Παριζιάνους

 

Το αρχαιότερο σημείο του Παρισιού είναι το Ιλ ντε λα Σιτέ – Île de la Cité, ένα μικρό νησάκι στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού

Ο ποταμός Σηκουάνας, χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη -rive droite, όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια, την αριστερή όχθη rive gauche, όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών

 

SIKOUANAS-PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-INGOLDEN.GR
Photographer: Prokopis Batzanopoulos

 

Αψίδα του Θριάμβου

Στο κέντρο του Παρισιού επί της πλατείας του Αστέρα – Place de l’Étoile, σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ, βρίσκεται το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου με ύψος 50 μ. και μήκος 45 μ. που κατασκευάσθηκε με εντολή του Ναπολέοντα. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1806.  Η Αψίδα εγκαινιάστηκε το 1836 από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουί Φιλίπ και φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών – τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους από αυτούς έπεσαν σε μάχες.

Η πρόσβαση για την επίσκεψη της αψίδας είναι δυνατή μόνον υπογείως- απαγορεύεται η διάσχιση της πλατείας από πεζούς. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για άνοδο στην οροφή της – 288 σκαλοπάτια, απ’ όπου ο επισκέπτης έχει πανοραμική άποψη του παρισινού κέντρου.

Στην κυκλική πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ συγκλίνουν δώδεκα μεγάλες λεωφόροι της πόλης, οι οποίες χαράχτηκαν το 19ο αιώνα με την προτροπή του βαρόνου και νομάρχη Ζορζ Εζέν Οσμάν. Οι λεωφόροι αυτές σχηματίζουν γύρω από την πλατεία ένα αστέρι, γι’ αυτό και η πλατεία ονομάστηκε αρχικά πλατεία του Άστρου. Η γνωστότερη από τις λεωφόρους αυτές είναι η Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων – Avenue des Champs-Elysees. Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2 χλμ.

 

apsida_tou_thriambou-panta-tha-exoume-to-Parisi-ingolden.gr

 

Ο Πύργος του Άιφελ – La Tour Eiffel

Κατασκευάστηκε για τη διεθνή έκθεση του 1889 ως μια προσωρινή παρέμβαση στον ουρανό του Παρισιού, από τον Γκυστάβ  Άιφελ, για το οποίο επικρίθηκε ανελέητα στις μέρες του.

PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI--INGOLDEN.GR.
Photographer: Prokopis Batzanopoulos

Πρόσφατα ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε νέος φωτισμός και αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Με ύψος 325 μέτρα -300 χωρίς την κεραία, ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931.
Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Ο Πύργος έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα, το ίδιο και για το δεύτερο. Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλές σκηνές ταινιών.

 

Παναγία των Παρισίων – Notre-Dame de Paris

Με τον όρο Παναγία των Παρισίων  αναφερόμαστε στον μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της πόλης του Παρισιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του Παρισιού. Βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από 3 πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά και μεσαιωνικές τοιχογραφίες όπου αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο “Παναγία των Παρισίων”

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης

NOTRE-DAME-PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-INGOLDEN.GR

 

Μουσείο του Λούβρου – Musée du Louvre

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους. Φιλοξενούνται έργα όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσιη Αφροδίτη της Μήλου – γλυπτό της Μήλου από τους ελληνιστικούς χρόνους, η Σταύρωση μετά Δωρητών του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου -El Greco, οΚώδικας νόμων του βασιλιά της Βαβυλωνίας Χαμουραμπί.

Μουσείο Πικάσο

Το μουσείο Πικάσο εγκαινιάστηκε το 1986 από το γαλλικό κράτος το οποίο είχε κληρονομήσει πολλά έργα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη έναντι φόρων, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στη Γαλλία. Το μουσείο στεγάζεται στο μέγαρο Σαλέ, ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα στο Μαραί. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από την γαλάζια, ροζ και κυβιστική περίοδο της καλλιτεχνικής εξέλιξης του Πικάσο. Ενδεικτικά θα βρείτε έργα όπως Το φιλί, Οι λουόμενοι, Δύο γυναίκες τρέχουν στην παραλία και μία αυτοπροσωπογραφία.

Μουσείο Μονμάρτης

Από το 1875  το μεγάλο άσπρο σπίτι, αναμφισβήτητα το πιο κομψό της Μονμάρτης, διατίθετο για τη διαμονή διάσημων καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί σήμερα μια εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης, πινάκων και φωτογραφιών που διηγούνται την ιστορία της Μονμάρτης.

Βερσαλίες

Οι Βερσαλίες είναι βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας.

 

PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-VERSAILLES-INGOLDEN.GR

 

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι σήμερα Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας, και πραγματικός πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Απασχολεί 900 εργαζόμενους. Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες στο κτίριο, και άλλα 7 εκατομμύρια στους τεράστιους κήπους. Το 70% των τουριστών είναι ξένοι. Το παλάτι έχει συνολικά 700 δωμάτια, 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες, 483 καθρέφτες, και η συνολική του έκταση είναι 67.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα 50.000 είναι ανοιχτά στους επισκέπτες.

Οι κήποι έχουν έκταση 800 εκταρίων, και είναι περιφραγμένοι με 20 χιλιόμετρα τείχους. Στους κήπους βρίσκονται 370 αγάλματα και 42 χιλιόμετρα διαδρόμων. Στα σιντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου

Ανάμεσα στα 55 συντριβάνια, το Μεγάλο Κανάλι έχει επιφάνεια 24 εκταρίων και χωράει 500.000 κυβικά μέτρα νερού.

Ντίσνεϋλαντ

Η  Ντίσνεϋλαντ στο Παρίσι από το 1992 είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θέαμα θεματικά πάρκα του κόσμου.  Είναι  το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με 50 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ξεπερνά τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο σε αριθμούς επισκεπτών και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνο για το 4% του συναλλάγματος της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας. Περίπου το 40% των επισκεπτών είναι Γάλλοι με τους μισούς από αυτούς να έρχονται από το Παρίσι. Το πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση 4.942 στρεμμάτων- περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Παρισιού, στο προάστιο της Marne-la-Vallée  32 χιλιόμετρα από το Παρίσι

 

Όποιος επισκέπτεται το Παρίσι μια φορά το ερωτεύεται και όποιος το ερωτεύεται δεν το ξεχνά ποτέ!!!

PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-INGOLDEN.GR
Photographer: Prokopis Batzanopoulos

 

Το Παρίσι,  είναι μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με πολλούς πράσινους χώρους: πάρκα, κήποι, δάση στολίζουν την ατμόσφαιρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου είναι τα δάση Bois de Vincennes και Bois de Boulogne –Δάσος της Βουλώνης, οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση περίπου 10 τετρ. χιλ. και 8,5 τετρ. χιλ. και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό και δυτικό άκρο του Παρισιού αντιστοίχως. Και τα δυο δάση περιλαμβάνουν ιππόδρομο, νησάκια, λίμνες, κήπους και άλλους πόλους έλξης, για παράδειγμα το ζωολογικό κήπο του Βενσέν –Vincennes ή το μουσείο επιστημών Exploradome στη Βουλώνη.

 

PARIS-KIPOI-PANTA-THA-EXOUME-TO-PARISI-INGOLDEN.GR
Photographer: Prokopis Batzanopoulos

 

* Μέρος από τις φωτογραφίες του άρθρου είναι μια ευγενική προσφορά του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτογράφου κ. Προκόπη Μπατζανόπουλου  προς το site μας.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας