Μοσχοκάρυδο

0
3252

MOSXOKARYDO-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR.jpg-NUTCUTΤο μοσχοκάρυδο είναι μπαχαρικό και προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη σχεδόν γλυκιά γεύση.

Είναι στρογγυλό, έχει χρώμα γκριζωπό και η επιφάνεια του είναι ρυτιδωμένη. Περιέχει αιθέρια έλαια σε ποσότητα περίπου 10%.

Μοιάζει σαν μικρό καρύδι που μυρίζει τόσο όμορφα όσο ο μόσχος. Το καρύδι είναι κρυμμένο μέσα σε ένα καρπό που μοιάζει με μικρό ροδάκινο.

Υπάρχουν περίπου 80 ποικιλίες του μπαχαρικού, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το «θηλυκό» μοσχοκάρυδο είναι το καλύτερο.

Η λατινική του ονομασία είναι Myristica fragrans Houtt – Μυριστική η ευώδης. Είναι δέντρο, ιθαγενές των Μολούκων – αρχιπέλαγος στην Ινδονησία, που καλλιεργείται στις τροπικές χώρες από το οποίο παίρνουν το μοσχοκάρυδο και το μασίς -παράσιτο πάνω στη φλούδα του μοσχοκάρυδου. Ο κορμός και τα φύλλα μοιάζουν με την καρυδιά.

Ιστορία:

Το μοσχοκάρυδο ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1512 από Πορτογάλους ναυτικούς που το προμηθεύτηκαν από τα νησιά Μπάντα. Τότε απόκτησε φήμη πανάκειας – το χρησιμοποιούσαν για 138 διαφορετικές ασθένειες!!! και το έτρωγαν πολύ ως τονωτικό. Κατά το 16ο αιώνα απέκτησε μεγάλη σημασία γιατί ήταν σπάνιο και ακριβό μπαχαρικό και οι Ολλανδοί έμποροι σχεδίαζαν ακόμα και καταστροφές των φυτειών στην Ινδονησία έτσι ώστε να κρατήσουν την τιμή του υψηλή. Οι παραισθησιογόνες ιδιότητες του μπαχαρικού ανακαλύφθηκαν σύντομα, μια και έφερνε σε παραληρηματική μέθη όσους κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα απότομα. Αν κάποιος πάρει ποσότητα 7,5 γραμμαρίων ή περισσότερο μπορεί να εμφανίσει σπασμούς και ταχυπαλμία.

Οι Κινέζοι παίρνουν το rou dou kou κοινώς μοσχοκάρυδο.. για να ζεστάνουν το στομάχι και να ρυθμίσουν την ενεργειακή του ροή.  Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα. Στη Γαλλία, χορηγείται σε σταγόνες με μέλι για τις πεπτικές διαταραχές και χρησιμοποιείται συχνά για την κακοσμία του στόματος.

 

Ιδιότητες:

– Είναι γιατρικό του πεπτικού για τη ναυτία, τον εμετό, τη δυσπεψία και για τη διάρροια, ιδίως αν οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση.

– Συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επείγουσα θεραπεία για να κατευνάσει τον πονόδοντο.

– Για την καταπολέμηση του πόνου από τις πέτρες της χολής και των νεφρών.

– Είναι τονωτικό του εγκεφάλου και του κυκλοφορικού.

– Χρησιμοποιείται για ρευματικούς πόνους.

– Δρα ως αντισηπτικό του εντέρου.

– Έχει αντικαταθλιπτική δράση.

– Κλινικές μελέτες απέδειξαν την επιτυχία του στη θεραπεία της νόσου του Crown.

Η νόσος του Crown είναι μία πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή και περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος πρήζεται, ερεθίζεται και φουσκώνει. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την στένωση του πεπτικού σωλήνα σε αυτό το σημείο.

 

Tips:

– Το μοσχοκάρυδο τα αγοράζουμε ολόκληρο και όχι τριμμένο για να μη χαθεί το ωραίο άρωμά του, όμως το χρησιμοποιούμε μόνο τριμμένο.

MOSXOKARYDO-DEALWAY.GR-INGOLDEN.GR– Διατηρούμε τις μπαλίτσες σε γυάλινο βάζο μακριά από φως, υγρασία και θέρμανση.

– Αγοράζουμε από τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας ένα ειδικό μικρό τριφτάκι.

– Δεν θέλει υπερβολές στη χρήση γιατί είναι αρκετά πικάντικο.

– Το τρίβουμε πάντα την ώρα της χρήσης και όχι πριν.

 

Χρήση:

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στη μαγειρική, στον αρωματισμό των λουκάνικων και κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες αλλά και λικέρ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη γαστρονομία για τις χωνευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα για τα λιπαρά, βαριά ή αμυλούχα φαγητά.

Από τη σύνθλιψη του βγαίνει έλαιο που ονομάζεται βούτυρο του μοσχοκάρυδου. Έχει χρήσεις στη φαρμακευτική στη σαπωνοποιία και την αρωματοποιία.

* Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους γιατί υπερβολικές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στα νεφρά.

* Το μοσχοκάρυδο, επειδή έχει ναρκωτικές ιδιότητες, είναι τοξικό σε μεγάλες δόσεις. Η απορρόφηση ενός ολόκληρου καρυδιού, μπορεί να προκαλέσει μέθη, σπασμούς και παραλήρημα.

 

Αιθέριο έλαιο:

Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες:

Τονώνει την σωματική και πνευματική ενέργεια, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, είναι εμμηναγωγό.

Επηρεάζει θετικά το πεπτικό σύστημα, ανοίγει την όρεξη, βοηθάει στην πέψη και στην αποβολή λίπους από το σώμα.

Πεπτικό:

Βάζουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα κουταλάκι μέλι για τη ναυτία, τη γαστρεντερίτιδα, τη χρόνια διάρροια και τη δυσπεψία

Πονόδοντος:

Βάζουμε στα ούλα γύρω από το δόντι που πονάει 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο με ένα ξυλάκι με βαμβάκι μέχρι να βρούμε οδοντιατρική βοήθεια.

Μυικός πόνος – Μασάζ:

Διαλύουμε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 10 ml αμυγδαλέλαιου, και το χρησιμοποιούμε  για μυϊκούς πόνους που συνδέονται με ρευματισμούς ή εξάντληση.

Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αιθέριο έλαιο θυμαριού ή δεντρολίβανου.

 

Επίσης…

Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο λέγεται ότι έχει ενέργεια μαγική  🙂  Χρησιμοποιείται σε εργασίες προσέλκυσης χρήματος.

Κάψτε το στον αρωματιστή σας, αφεθείτε στη μυρωδιά του και οραματιστείτε ότι προσελκύετε πλούτο και ευημερία

 

Μοσχοκαρυδιά:

Η μοσχοκαρυδιά, επιστημονική ονομασία μυριστική η ευώδης, φτάνει στα 20 μέτρα ύψος και η καταγωγή του είναι από τα νησιά Μολούκες ή τα νησιά των μπαχαρικών της Ινδονησίας, όπου και σήμερα καλλιεργείται για τα σπόρια του, που χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό, το γνωστό μοσχοκάρυδο.

Το δέντρο αργεί να καρποφορήσει και πρέπει να περάσουν τουλάχιστο 8 χρόνια μετά τη σπορά του. Έχει τη μεγαλύτερη απόδοση σε καρπούς όταν φτάσει την ηλικία των 25 ετών. Τα φύλλα του είναι μεγάλα ωοειδή-λογχοειδή.

mosxokarydo-dealway.gr-ingolden.gr-nutmeg.jpg-mosxokarydiaΟ καρπός της μοσχοκαρυδιάς μοιάζει με μικρό ροδάκινο και όταν ωριμάσει σχίζεται στα δύο και απελευθερώνεται ο σπόρος ο οποίος αποτελείται από ένα σαρκώδες περίβλημα , γνωστό με την ονομασία μασίς. Το μασίς αφαιρείται πριν από το σπάσιμο του κελύφους και χρησιμοποιείται μετά από κονιοποίηση σαν μπαχαρικό στον αρωματισμό κυρίως των τυριών.

Μετά από την συγκομιδή των καρπών της μοσχοκαρυδιάς, τα σπόρια αφαιρούνται και ξεραίνονται στον ήλιο και για περίπου 1,5 μήνα. Στη συνέχεια το ξερό κέλυφος σπάζεται και μαζεύεται η ψίχα.

Ο σπόρος έχει χρώμα καφέ και είναι αρκετά μεγάλος και στιλπνός, είναι δε το γνωστό μοσχοκάρυδο που βρίσκουμε στο εμπόριο.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας