Μεγάλος να γίνεις…με άσπρα μαλλιά…!

0
344

 

Γκρίζα μαλλιά: αναμφισβήτητη ένδειξη γοητείας!

Ποιος όμως ο λόγος της εμφάνισης τους;

megalos-na-gineis-me-aspra-mallia-ingolden.gr

Καστανά, ξανθά, μαύρα, είναι μερικά από τα χρώματα των μαλλιών του καθενός μας, τα οποία οφείλονται στα γονίδια που κληρονομούμε ή στις βαφές μαλλιών. Κάποια στιγμή όμως οι τρίχες παύουν να έχουν το κανονικό τους χρώμα και σταδιακά γίνονται γκρίζες ή και άσπρες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πολλοί και έχουν σχέση με την υγεία μας, την ηλικία, την κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Αν και η πιο συχνή αιτία είναι η ηλικία, δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, αφού σε πολλά νεαρά άτομα παρατηρούμε την πρόωρη εμφάνιση άσπρων τριχών.

 

Λειτουργία της μελανίνης

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα μαλλιά γίνονται γκρίζα, είναι ότι ο αδένας μέσα στον οποίο αναπτύσσεται η τρίχα, σταματά να παράγει μελανίνη. Η μελανίνη είναι η ουσία η οποία ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών μας. Συνεπώς όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται στα μελανοκύτταρα των αδένων, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των μαλλιών. Επιπλέον, η μελανίνη είναι αυτή που καθορίζει το χρώμα του δέρματος μας και το βαθμό ευαισθησίας του στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα μελανοκύτταρα μεταφέρουν  τη μελανίνη στα κερατινοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν την κερατίνη. Η κερατίνη είναι η βασική πρωτεϊνη από την οποία είναι κατασκευάσμένες οι τρίχες. Σταδιακά λοιπόν, η μελανίνη που μεταφέρεται στα κερατινοκύτταρα μειώνεται και τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους. 

 

Η ηλικία

Η φυσιολογική διαδικασία που σχετίζεται με τη μείωση της μελανίνης στα μαλλιά, μπορεί να αρχίσει ακόμα και από την εφηβεία. Δεν υπάρχει όμως τρόπος να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε τα μελανοκύτταρα θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους. Συνήθως στους άνδρες τα πρώτα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται μετά από την ηλικία των 30 ετών, ενώ στις γυναίκες γύρω στα 35. Σίγουρα πάντα επηρεάζουν οι γενετικοί παράγοντες.

 

Στρες ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας

Το συχνό και έντονο στρες, αποτελεί έναν ακόμα λόγο που γκριζάρουν τα μαλλιά, αφού το ίδιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια που ο οργανισμός βιώνει μια έντονη κατάσταση άγχους, αυξάνεται η παραγωγή αδρεναλίνης η οποία επηρεάζει άμεσα το DNA. Συνέπεια αυτού, είναι η πρόωρη ωρίμανση των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι τρίχες να διατηρήσουν το χρώμα τους.

 

Εξωγενείς και Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εκτός όμως από τους κληρονομικούς παράγοντες, αιτίες που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση γκρίζων τριχών, είναι επιπλέον το κάπνισμα, η διατροφή, το στρες, κάποιες ασθένειες καθώς και ορισμένα φάρμακα.

 

♣ Έρευνες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι οι  καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη, δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες, με συνεπακόλουθο τη μειωμένη παραγωγή μελανίνης.

♣ Η αναιμία λόγω έλλειψης της βιταμίνης B12, μερικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Ε, καθώς και ορισμένα βότανα, έχουν συσχετισθεί  με τη πρόωρη εμφάνιση γκρίζων τριχών.

♣ Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά, όπως επίσης και τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, συμβάλουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του χρώματος των μαλλιών μας.

 

Η θετική πλευρά

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το «γκριζάρισμα» των μαλλιών είναι ανεπιθύμητο. Μία νέα έρευνα όμως της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, η εμφάνιση γκρίζων τριχών μπορεί να λαμβάνει προστατευτικό ρόλο, καθώς επιτρέπει στο σώμα να απαλλάσσεται από δυνητικά επικίνδυνα κύτταρα με βλάβες στο DNA τους, εμποδίζοντας έτσι τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό τους.

Με λίγα λόγια, το «γκριζάρισμα» των μαλλιών μας, αποτελεί έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό, που μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να καταπολεμήσουν στο μέλλον παθήσεις που σχετίζονται με βλάβες του DNA, όπως μορφές καρκίνου του δέρματος.

Γι’ αυτό λοιπόν ας απολαύσουμε οποιαδήποτε αλλαγή προκύπτει στην εμφάνιση μας με το πέρασμα του χρόνου!

 

(πηγή:  http://ygeia.tanea.gr/)

 

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)