Μια από τις αγαπημένες μας τροφές, οι χρήσεις και οι ιδιότητες της οποίας είναι πραγματικά χωρίς τέλος…
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Για δύναμη:
Μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.
Αν αισθανόμαστε κουρασμένοι και νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι στο τσάι ή στο νερό μας το πρωί και αμέσως θα νιώσουμε τα ευεργετικά του αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μέλι και αθλητισμός:
Στην αρχαιότητα, πριν μπουν στο στίβο οι αθλητές έπαιρναν μέλι, γιατί το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού. Αλλά και σήμερα αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των αθλητών και των αθλητριών.
Μέλι και μακροζωία:
Το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.
Κατά του κρυολογήματος και του βήχα:
Τα πολλά και διάφορα συστατικά του μελιού έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθάει στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.
Αϋπνίες:
Μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού σε χλιαρό νερό και…καλή μας νύχτα! Η θαυματουργή γλυκόζη*, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.
Για την καρδιά:
Η καρδιά, εργαζόμενη συνεχώς, έχει ανάγκη ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης. Το μέλι περιέχει γλυκόζη και επομένως βοηθά και ζωντανεύει την καρδιά.
Συνταγές:
– Οι καρδιακοί θα βρουν ωφέλεια αν παίρνουν ένα ποτήρι ζεστό νερό ανακατεμένο με μέλι, προτού κοιμηθούν το βράδυ.
– Μείγμα νερού, γύρης και μελιού. Θα τ’ αφήσουμε να πάρει λίγη ζύμωση και θα παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας την μέρα.
– Σ’ ένα κιλό μέλι θα στύψουμε 3 κιλά λεμόνια. Θα τ’ αφήσουμε να πάρουν ζύμωση 3 μέρες. Από το μείγμα αυτό θα παίρνουμε κάθε πρωί ένα κουτάλι σούπας.
Για την αναιμία:
Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την χρήση του μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Μέλι στην καθημερινή δίαιτα γερόντων βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων από γεροντική αναιμία.
Συνταγή:
Σε 3 κιλά αλεσμένα λεμόνια ανακατεύουμε ένα κιλό μέλι και 10 φρέσκα αυγά. Βάζουμε τ’ αυγά μέσα στον πολτό των λεμονιών και του μελιού, χωρίς να τα σπάσουμε. Κλείνουμε καλά το δοχείο και μετά από 15 μέρες, αφού θα έχουν διαλυθεί τ’ αυγά μαζί με τα τσόφλια τους, παίρνουμε ένα κουταλάκι του καφέ από αυτό το μείγμα κάθε πρωί νηστικοί. Φαίνεται λίγο περίεργη η συνταγή…συμφωνούμε…
Κατά του καρκίνου:
Λόγω της παρουσίας των καφεϊκών οξέων, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αλλά και να θανατώσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα.
Κατά της μέθης:
Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Γι’ αυτό το σκοπό, διαλύουμε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού.
Για το έλκος:
Το μέλι περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.
Συνταγή:
Μέσα σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε το μέλι και 2 ως 3 ώρες μετά το φαγητό, το πίνουμε.
Για το Συκώτι:
Η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι αυξάνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις
Για τα Νεφρά:
Το μέλι συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων υλικών. Έχει σαφή διουρητική ενέργεια και χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης.
Κατά του Διαβήτη:
Το μέλι θεωρείται ως πιθανή αποδεκτή από τον οργανισμό γλυκαντική ύλη για τα διαβητικά άτομα. Η φρουκτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα περισσότερα μέλια μεταβολίζεται χωρίς την ανάγκη της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που στερούνται οι διαβητικοί. Η χρήση του μελιού στις περιπτώσεις των διαβητικών δεν έχει τεκμηριωθεί. Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και πάντα υπό παρακολούθηση γιατρού.
Στοματική υγιεινή:
Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα
Εξωτερική χρήση:
Για τις παθήσεις των ματιών:
Μόνο ύστερα από συμβουλή ειδικού γιατρού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού.
Συνταγή:
Για την θεραπεία ερπητικών παθήσεων των ματιών, συνιστάται να στάζουμε 1-2 σταγόνες μέλι, 3 φορές την ημέρα μέσα στο μάτι.
Για τα μαλλιά:
Το μέλι έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά. Όταν χρησιμοποιηθεί σε σπιτικές μάσκες μαλλιών, τους δίνει υγιή όψη και μια απίστευτη λάμψη. Σε συνδυασμό με ελαιόλαδο και αυγό καταπολεμά την ψαλίδα και αφήνει τις άκρες όμορφες και υγιείς. Είναι εξαιρετικό συστατικό για τη φυσική μάσκα κατά του φριζαρίσματος αλλά και τη μάσκα λάμψης. Η φροντίδα που προσφέρει το μέλι στα μαλλιά είναι ανεκτίμητη!
Τριχόπτωση:
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο για να θεραπεύσει τη φαλάκρα και για να επιβραδύνει τη διαδικασία της τριχόπτωσης
Ακμή – περιποίηση προσώπου:
Συνδυάστε το μέλι με το πλιγούρι βρώμης σε ίση αναλογία, και θα έχετε έτοιμη μια σπιτική κρέμα για την θεραπεία της ακμής σας.
Δέρμα και πληγές:
Το μέλι πάνω στην πληγή οδηγεί στην αύξηση της γλουταμίνης, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, ενώ διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών
Μέλι και στο μπάνιο!
Κρατά το δέρμα ενυδατωμένο και προσφέρει μια μοναδική απαλότητα. Αν προσθέσουμε μισό φλιτζάνι μέλι στη μπανιέρα μας θα απολαύσουμε ένα μεταξένιο μπάνιο με υπέροχα αρώματα, που θα κάνει θαύματα για το δέρμα μας. Μια μάσκα με μέλι και αβοκάντο θα καθαρίσει και θα ενυδατώσει το πρόσωπο μας, αφήνοντας το λαμπερό και τονωμένο.
Ανακούφιση από τα κουνούπια
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού, το καθιστούν μια καλή επιλογή για να συμβάλει στη μείωση της φαγούρας και του ερεθισμού από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
♦ Μετά από όλα αυτά που διαβάσαμε πάμε να εφοδιαστούμε με καλό και άφθονο μέλι! ♦
* Η γλυκερίνη, αποτελεί υποκατάστατο της ζάχαρης σε διαβητικούς