Λουΐζα, άρωμα λεμονιού!

0
1014

louiza-aroma-lemoniou-votano-ingolden.gr

“Είμαι χόρτο του Θεού

Με λένε Γοργογιάννη

Κι όποιος με βράσει και με πιει

όπου πονεί θα γιάνει”

Η Λουίζα είναι μικρός θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού.  Έχει μικρά λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα ανθάκια. Η εκλεπτυσμένη ευωδιά της  δροσίζει ευχάριστα τον χώρο μας, ενώ βράζοντας τα πράσινα φύλλα της, μπορούμε να γευτούμε μια ευχάριστα λεμονάτη γεύση που θα μας χαρίσει ευεξία!

Το βότανο της Λουίζας, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora»  κατάγεται από την Αμερική. Σήμερα όμως, τη θεωρούμε πλέον και δικό μας φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία ή κιτρίοσμος, λεμονόχορτο –  λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, Σταυροβότανο, Βερνένα η καλλωπιστική, Αλουσία, αλλά και Γοργογιάννη στην Κρήτη.

 

Είναι ένα ένα φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα, αιθέριο έλαιο ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Πως χρησιμοποιείται:

Ως Αφέψημα:

Βράζουμε 30 γρ. Λουίζας σε ένα φλυτζάνι νερό

Ως Έγχυμα:

Προσθέτουμε 1-2 κουτάλια σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε

 * Μπορούμε να πιούμε ένα ως τρία φλυτζάνια την ημέρα

 

 

louiza-aroma-lemoniou-votana-ingolden.grΙδιότητες:

– Μας βοηθάει όταν υποφέρουμε  από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.

– Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό.

– Είναι από τα πιο διάσημε  βότανα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η συχνή χρήση της βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης: πίνουμε ένα φλιτζάνι αφέψημα 20 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε για δύο μήνες κάνουμε ένα διάλειμμα  2 εβδομάδων και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε.

– Είναι αποτελεσματικά τονωτική, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντική.

– Είναι διουρητική και συνίσταται σε περιπτώσεις πέτρας στα νευρά.

– Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

– Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία

– Ανακουφίζει από τις ημικρανίες

– Αντιμετωπίζει την αϋπνία

– Βοηθάει σημαντικά στη σύσφιξη του δέρματος όταν πλένουμε με δροσερό αφέψημα το πρόσωπό μας και το σώμα μας.

– Ανακουφίζει τους πόνους των ματιών:  Πλένουμε με ζεστό αφέψημα το πονεμένο μάτι.

– Είναι αντιπυρετική.

– Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες.

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνουμε και να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας.

– Μπορούμε να πλύνουμε τις αιμορροΐδες, τα έλκη, τις πληγές, τις κολπίτιδες.

– Κατά της κακοσμίας του στόματος: αφήνουμε 50γρ φύλλα λουΐζας να μουλιάσουν 15 λεπτά σε ένα λίτρο κρύο νερό και μετά τα βράζουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αφήνουμε στο νερό για δέκα ακόμη λεπτά – ώστε να διαλυθεί στο νερό το αιθέριο έλαιο του φυτού. Πίνουμε 3-4 φλιτζάνια από το τσάι αυτό μέσα στη μέρα και θα διαπιστώσουμε πόσο σύντομα η κακοσμία θα καταπολεμηθεί!

 

* Η Ομοιοπαθητική Ιατρική χορηγεί ένα βάμμα της λουΐζας για την υδρωπικία και την οδυνηρή περίοδο

 

Το έλαιο:

– Βοηθά τις πληγές να επουλωθούν: Λίγες μόνο σταγόνες πάνω σε ένα βαμβάκι βοηθούν τις πληγές να επουλωθούν και τους μώλωπες να υποχωρήσουν.

* Προσοχή όμως, μόνο λίγες σταγόνες γιατί η λουΐζα περιέχει καμφορά και μπορεί εύκολα να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

– Είναι ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.

Το αιθέριο έλαιο:

Χρησιμοποιείται  στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία κ.λ.π.

Λουΐζα στη μαγειρική:

Λίγοι γνωρίζουν πως η λουΐζα λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει χρησιμοποιείται στην ποτοποιία αλλά και στη μαγειρική κυρίως για να αρωματίσει ψάρια, πουλερικά, κρέατα, σούπες και σαλάτες. Ειδικά το καλοκαίρι γίνεται ανάρπαστη και στη ζαχαροπλαστική καθώς χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες. Επίσης, στη ζαχαροπλαστική μπορεί ν’ αντικαταστήσει το ξύσμα λεμονιού σε γλυκά κρεμώδη όπως πανακότα, παγωτό, κρεμ μπρουλέ κ.λπ.

*Προσοχή όμως: Τα πολύ μεγάλα φύλλα της ενδέχεται να πικρίζουν ελαφρώς γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τις τρυφερές κορυφές με τα μικρά φύλλα και τα άνθη.

 

Tip για το καλοκαίρι:

Μπορούμε να φτιάξουμε ρόφημα ενός λίτρου και να το βάλουμε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαμβάνουμε το ποτό μας παγωμένο και χαλαρωτικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διατηρώντας το σε ένα θερμός το παίρνουμε μαζί μας και στο γραφείο.

 

Πού τη βρίσκουμε: 

Η Λουίζα ανθίζει το καλοκαίρι και συνήθως φυτρώνει στις άκρες των εξοχικών δρόμων, στα πετρώδη εδάφη πολλών νησιών, ενώ σε περιοχές με γόνιμο έδαφος το ύψος της φτάνει το ενάμισι μέτρο. Καλλιεργείται σε κήπους ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και αντέχει ακόμα κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Αποξηραμένα φύλλα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με βότανα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε φαρμακεία.

Επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας