Η πρόσληψη των αναγκαίων θερμίδων ημερησίως από τον οργανισμό, η σωστή αναλογία πρωτεϊνών – υδατανθράκων – λιπών, το νερό, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, αλλά και η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη πνευματική διαύγεια: συγκέντρωση, μνήμη, μάθηση.
Ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα, που ελέγχουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα εγκεφαλικά, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες βιταμινών που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους καθώς και συνεχή παροχή ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα:
– Οι υδατάνθρακες θεωρούνται πολύ σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα κράκερ, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα φρούτα, οι χυμοί και τα λαχανικά.
Η ζάχαρη όταν καταναλώνεται με μέτρο συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της μνήμης, καθώς προμηθεύει άμεσα τον εγκέφαλο με γλυκόζη.
– Ω-3 λιπαρά οξέα: Έχουν σημαντικές δράσεις στην εγκέφαλο. Επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση, ενισχύουν τη μνήμη.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ω-3 κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν καλύτερη πνευματική λειτουργία και ισχυρότερη μνήμη σε προχωρημένη ηλικία. Επίσης η χαμηλή διατροφική πρόσληψη σε Ω-3 συσχετίζεται με ψηλότερο κίνδυνο προσβολής από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
– Η σημασία ενός καλού πρωινού είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί μας προσφέρει ενέργεια και ευεξία.
– Η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη απόδοση της μνήμης. Τα μικρά και συχνά γεύματα κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση και δραστηριοποιούν το μεταβολισμό μας. Δηλαδή, εκτός από το μεσημεριανό και το βραδινό, που αποτελούν τα δύο κυριότερα σε ενέργεια γεύματα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ενδιάμεσα σνακ, που δεν πρέπει να παραλείπονται καθώς συμβάλλουν στην καλή πνευματική απόδοση, στη βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και στην καλύτερη μνήμη.
– Σίδηρος: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και το σπανάκι ενώ για να βελτιώσουμε την απορροφητικότητα του σιδήρου στον οργανισμό είναι καλό να συνοδεύουμε τις τροφές που έχουν σίδηρο με βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο.
– Βιταμίνες: Οι βιταμίνες C, Ε, D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β – Β1, Β6, Β12, η χολίνη και το φυλλικό οξύ παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη B1 βοηθά στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, χρειάζεται για την αποδέσμευση ενέργειας από τις τροφές στον εγκέφαλο και ενισχύει την πνευματική δραστηριότητα. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά με βαθυπράσινο χρώμα και στους ξηρούς καρπούς.
– Τροφές πλούσιες σε χολίνη ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Η χολίνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι μπανάνες, η μαγιά μπύρας, τα καρύδια, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα εσπεριδοειδή.
– Σοκολάτα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας παραγωγή μας φτιάχνει τη διάθεση και τονώνει τη μνήμη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας, που είναι πλούσιο σε κακαομάζα – και συνεπώς και στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας, αποτελεί την ιδανικότερη λύση.
– Ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας βοηθάει σημαντικά στη συγκέντρωση, τη μνήμη και την πνευματική απόδοση μας. Η ενυδάτωση του σώματος εκτός από το νερό μπορεί να επιτευχθεί και από άλλα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
– Άσκηση: Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τη σωστή διατροφή για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή απόδοση στην πνευματική εργασία μας καλό είναι να δίνουμε μεγάλη σημασία στην τακτική σωματική άσκηση – περπάτημα, yoga, κολύμπι ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση ευχαριστεί τον καθένα μας, όπως και στον ύπνο σε ποιότητα και στη διάρκεια που έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός.