Ας μάθουμε μερικά μυστικά για τη σωστή ορολογία και χρήση τους:
Αφέψημα:
Όπως λέει και η λέξη μόνη της “αφήνω να ψηθεί”.
Για να φτιάξουμε αφέψημα συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού, όπως είναι οι ρίζες, οι φλούδες, τα κοτσάνια, οι σπόροι. Για να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες τα βράζουμε από 5′ ως 20′ λεπτά – ανάλογα με την αντοχή κάθε φυτού στη θερμότητα
Δοσολογία: Βράζουμε 3 κουταλιές της σούπας σε 2 φλυτζάνια νερό
Μόλις κατεβάζουμε το αφέψημα από τη φωτιά το σουρώνουμε. Πρέπει να το πιούμε μέσα σε 12 ώρες, διότι μετά αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη!
Έγχυμα:
Είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών, δηλαδή, των λουλουδιών και των φύλλων τους. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε από 10′ ως 20′ λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε. Το έγχυμα δεν διατηρείται, πρέπει να το πιούμε αμέσως.
Δοσολογία: Από 1 ως 3 κουταλάκια γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό
Βάμμα:
Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου – κοπανισμένο σε γουδί ή κομμένο σε μικρό κομματάκια και το βάζουμε σ’ ένα μπουκάλι μαζί με οινόπνευμα. Η Βότκα π.χ. είναι πολύ κατάλληλη για την παρασκευή βάμματος.
Η αναλογία είναι 1 προς 5 – δηλαδή πέντε μέρη λευκού οινοπνεύματος για κάθε μέρος φυτού. Αφήνουμε για 5 ως 15 μέρες ανακινώντας κάθε τόσο το δοχείο. Το φιλτράρουμε και το βάζουμε σ’ ένα γυάλινο σκούρο βάζο όπου διατηρείται πολύ καιρό σε μέρος σκοτεινό και δροσερό
Κατάπλασμα:
Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση κατευθείαν πάνω στο δέρμα όπου το δένουμε με ένα ύφασμα – συνήθως για μερικά λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για κάθε βότανο και κάθε χρήση. Αν το φυτό έχει ήπια δράση το ακουμπάμε κατευθείαν στο δέρμα. Αν όμως έχει ερεθιστική δράση πρέπει να το απλώσουμε σε βαμβακερό ύφασμα που θα ακουμπήσουμε – όχι πολύ σφιχτά πάνω στο δέρμα μας, για να ελαττώσουμε τη δράση του.
Ο πιο σωστός τρόπος για να βάλουμε ένα κατάπλασμα είναι να το ζεσταίνουμε – άλλο βουτώντας το σε ζεστό νερό, άλλο σιδερώνοντάς το σκεπασμένο με ένα βαμβακερό πανί και να το ακουμπήσουμε, ζεστό – ΠΟΤΕ καυτό, στο πάσχον σημείο μέχρι πέντε λεπτά αλλάζοντάς το συνέχεια
Κομπρέσα:
Για να κάνουμε μια κομπρέσα βουτάμε ένα κομμάτι ύφασμα ή βαμβάκι σε έγχυμα, σε αφέψημα, σε βάμμα ή λοσιόν και το ακουμπάμε από 5′ ως 15′ λεπτά ανάλογα με τις ιδιότητες του φυτού και τη σοβαρότητα του προβλήματός μας.
Λοσιόν:
Γίνεται όπως το έγχυμα ή το αφέψημα και χρησιμοποιείται εξωτερικά στο μέρος που χρειάζεται θεραπεία με απαλές κινήσεις μασάζ για να την απορροφήσει το δέρμα. Μπορούμε τη λοσιόν να τη χρησιμοποιήσουμε καθημερινά στο πρόσωπο και στο σώμα μας, αλλά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για θεραπεία, όπως εντριβές για δερματοπάθειες, για την τριχόπτωση κλπ.