Βάλσαμο ή σπαθόχορτο, “θαύμα” της φύσης!

0
3261

balsamo-spathoxorto-thavma-tis-fisis-ingolden.grΠρόκειται για ένα πραγματικά θαυματουργό βότανο με χρυσοκίτρινα άνθη!

Άλλες ονομασίες:
Βαλσαμόχορτο, Βαλσαμάκι, Μπάλσαμο, Υπερικό, Λειχηνόχορτο, Ψεισοβότανο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Κουκτσούδι ή Βότανο του Προδρόμου.

 

Ονομάζεται Σπαθόχορτο – επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν με τη χρήση του τις πληγές από τα σπαθιά.

Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων του.

Η επιστημονική του ονομασία, Ηypericum perforatum, έχει Ελληνική προέλευση, καθώς αποτελεί συνθετικό των λέξεων “υπέρ” και “εικόνα”. Το συνθετικό αυτό περιγράφει μια βασική του χρήση στην Αρχαία Ελλάδα: το φυτό τοποθετούνταν πάνω από τις εικόνες των Θεών για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα.

Οι Έλληνες πίστευαν από παλιά στην επουλωτική αξία του φυτού, γι ‘ αυτό και η λέξη βάλσαμο ταυτίζεται με την επούλωση των πληγών. Μ ‘ αυτό εφοδίαζαν οι μάνες τα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο.

Οι ξένοι το ονομάζουν: “χόρτο του Αϊ – Γιάννη”, “κυνήγι του διαβόλου”, “κίτρινο αλήτη”, “ζητιάνο”, ή “χόρτο για δαγκώματα εντόμων” του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες και πιστεύουν ότι θεραπεύει τις νοητικές αρρώστιες και την επιληψία.

 

Εσωτερική χρήση: αφέψημα, κάψουλες, χάπια, αλκοολούχο βάμμα

 

Θεραπευτικές ιδιότητες:

 – Τονωτικό και διεγερτικό: για εξασθενημένα σώματα που βρίσκονται σε ανάρρωση

– Πνευμονικές ενοχλήσεις: ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, άσθμα, σπασμωδικό βήχα

– Διουρητικό: σε προβλήματα της κύστης και γενικά του ουροποιητικού συστήματος

– Αϋπνία: για ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο καθώς και για την θεραπεία της αϋπνίας

– Ηρεμιστικό : σε μελαγχολία για τη θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών

– Σπασμολυτικό: κατά της υστερίας και της νευρικής κατάθλιψης

–  Αντιφυσητικό: για το φούσκωμα του στομάχου από αέρια

– Aντιπυρετικό και παυσίπονο

– Για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας

– Χωνευτικό: σε δυσπεψία

– Εμμηναγωγικό: ρυθμιστικό των έμμηνων – αν προσθέσουμε φύλλα βάλσαμου στο νερό του μπάνιου

– Εμμηνόπαυση: Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

– Δύο με τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα μειώνουν τις εφιδρώσεις, την ευερεθιστότητα, την νευρικότητα.

*  Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμα μας και κατά την διάρκεια του γεύματός μας όταν νιώθουμε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα ή μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας μας θα έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.

 

Εξωτερική χρήση: Λάδι, αλοιφή, αιθέριο έλαιο

 – Επουλωτικό: επουλώνει εγκαύματα και πληγές.

– Ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος.

– Αντισηπτικό: σε δαγκώματα εντόμων.

– Κατάλληλο για ηλιακά εγκαύματα.

– Εντριβές κατά των ρευματικών πόνων.

Φροντίδα των διαστρεμμάτων, των μελανιών.

– Ανακουφίζει τους μυς

 

* Δεν πρέπει μετά τη χρήση του λαδιού να ακολουθεί έκθεση στο φως.

 

Πως το χρησιμοποιούμε:

Αφέψημα/Έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 με 15 λεπτά, για περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα

balsamo-spathoxorto-thavma-tis-fisis-valsamolado-kapsoules-ingolden.gr

Λάδι:

Tο “σπαθόλαδο”, όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε φρέσκες ή αποξηραμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο – σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου, και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Τότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.

 

Κρύο απόσταγμα: Δύο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Το πίνουμε ύστερα από 8-12 ώρες. Ειδικά για τα παράσιτα των εντέρων συνιστάται να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές μόνο μέρες

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

*  Το αφέψημα/έγχυμα από βαλσαμόχορτο είναι ένα θαυματουργό αλλά ταυτόχρονα και ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που – αν και προέρχεται από τη φύση, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κάψουλες ή χάπια αφού έχουμε προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό μας.

* Προσοχή χρειάζεται όταν κανείς λαμβάνει αντιπηκτικά, αλλά και αντισυλληπτικά, καθώς το βαλσαμόχορτο μειώνει τη δραστικότητα αυτών των φαρμάκων.

* Λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι για να προκαλέσουν αναισθησία, το βαλσαμόχορτο θα πρέπει να διακόπτεται 1-2 μέρες πριν από κάθε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό γιατί η επέμβαση έχει επείγοντα χαρακτήρα, καλό θα είναι να ενημερώνεται ο αναισθησιολόγος για τη λήψη του.

 

 Άλλες χρήσεις:

* Εκτός από τη θεραπευτική του χρήση, χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προορίζεται για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών κλωστών.

 

επεξεργασία-επιμέλεια: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας