Ενσυναίσθηση:
Αδειάζουμε το μυαλό και ακούμε με όλη μας την ύπαρξη.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία του Μάρσαλ Ρόζενµπεργκ αποτελεί μια απλή, πρακτική και συγκεκριμένη μέθοδο, που µας δείχνει πώς να επικοινωνούμε ουσιαστικά µε τους γύρω µας, ενώ παράλληλα µας υποστηρίζει να εμβαθύνουμε στη σχέση µας µε τον εαυτό µας και να αναπτύξουµε το προσωπικό µας δυναμικό.
Με τη γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας:
• Βελτιώνουμε σηµαντικά τις σχέσεις µας µε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους µας
• Επιλύουμε τις διαφωνίες µας ευκολότερα
• Παίρνουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να το απαιτήσουµε
• Παραμένουμε ήρεµοι όταν αντιµετωπίζουµε την κριτική ή τον θυµό των άλλων
• Εκφράζουμε πλήρως και µε δηµιουργικό τρόπο το θυµό µας
• Εμπνέουμε συμπόνια και κατανόηση μέσααπό τον τρόπο σκέψης, τη γλώσσα και τις πράξεις µας
• Ξεπερνάµε μοτίβα σκέψης που οδηγούν στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην ενοχή και στην ντροπή.
Όταν εκφράζοντας τα συναισθήματά μας, αφήνουμε να φανεί πως είμαστε ευάλωτοι, διευκολύνουμε την επίλυση των συγκρούσεων.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία υιοθετείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες από εκπαιδευτικούς, γονείς, ζευγάρια, επιχειρήσεις, φυλακές, ακτιβιστές και πολλούς άλλους σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 διαφορετικές γλώσσες.
Ο σκοπός της Μη Βίαιης Επικοινωνίας δεν είναι να αλλάξουμε τους ανθρώπους και τη συμπεριφορά τους προκειμένου να γίνει το δικό μας. Είναι να φτιάξουμε σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση, που τελικά θα καλύψουν τις ανάγκες όλων μας.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
O Μάρσαλ Ρόσενμπεργκ-Marshall Rosenberg γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ. Σε ηλικία επτά ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ντιτρόιντ του Μίτσιγκαν. Την ίδια εβδομάδα της έλευσής του στο Ντιτρόιντ ξέσπασαν άγρια επεισόδια ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάρσαλ, εκείνα τα γεγονότα ήταν που πυροδότησαν για πρώτη φορά την επιθυμία του να μελετήσει το φαινόμενο της βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Πιστός σε αυτό το σκοπό σπούδασε ψυχολογία και το 1961 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της κλινικής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Σύντομα διαπίστωσε ότι χρειαζόταν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ψυχολογίας από αυτόν που διδάχτηκε στο πανεπιστήμιο. Αναζήτησε αυτό τον διαφορετικό τρόπο στην συνεργασία του με πολιτικούς ακτιβιστές, σχολεία, μαθητές και καθηγητές, φοιτητές και κολέγια, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φυλακισμένους και δεσμοφύλακες, ανθρώπους και φυλές από 60 διαφορετικές χώρες. Ο καρπός της πολύχρονης εργασίας του είναι η Μη Βίαιη Επικοινωνία. Πέθανε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, στις 7.2.2015.
εκδόσεις Κονδύλη – http://www.kondyli.gr/