Εξωτικές παραλίες με κατάλευκη αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, θαλασσινές σπηλιές, ένας γραφικός οικισμός στο Πάνω Κουφονήσι και απόλυτη απόδραση με καΐκι για τους εραστές του ελεύθερου κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι…Μέσα σ’όλα αυτά προσθέστε το καλό και οικονομικό φαγητό, την ηρεμία και τους χαλαρούς ρυθμούς που θα σας ανανεώσουν, δίχως να το καταλάβετε…
Ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων– ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει επιπλέον την Δονούσα, την Σχοινούσα και την Ηρακλειά.Τα κουφονήσια -το Πάνω και Κάτω- είναι δυο μικρά νησιά κοντά στη Νάξο και την Αμοργό. Το ένα νησί απέχει ελάχιστα από το άλλο -μόλις 200μ.- ενώ στον κόλπο που σχηματίζεται ανάμεσα τους υπάρχουν άλλα δύο, το Γλαρονήσι και η εντυπωσιακή Κέρος.
Τα Κουφονήσια κατοικούνται αδιάλειπτα από την Προϊστορική ακόμα εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Μια δεύτερη ανασκαφή της ανατολικής ακτής αποκάλυψε ευρήματα Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.
Η γειτονική Κέρος το βραχώδες νησί 1,5 ναυτικό μίλι ΝΑ του Κουφονησιού, στο οποίο σήμερα κατοικεί μόνο ένας ερημίτης βοσκός, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3000-2000 π. Χ.). Ανασκαφές στη δυτική του πλευρά έχουν αποκαλύψει μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 100 μαρμάρινα είδωλα. Δύο από αυτά, ο αρπιστής και ο αυλητής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ενώ επιβλητικό είναι και το μοναδικό ύψους 1,40 μ. ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας.
Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων. Έχει έκταση 3,5 τ. χλμ. και 285 κατοίκους. Το Κουφονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα γνήσιο ψαροχώρι. Όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και αναλογικά με τον πληθυσμό του θα λέγαμε ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνηθίζουν να λένε, με μια δόση υπερβολής οι κάτοικοι: Ότι δηλαδή τα καΐκια είναι περισσότερα από τους κατοίκους!
Έθιμα:
Του Αγ. Γεωργίου, που είναι προστάτης του νησιού, μετά τη λειτουργία, γίνεται περιφορά της εικόνας. Ο «πανηγυράς», ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει τον γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα, ενώ όλα τα καΐκια του νησιού τον συνοδεύουν παραπλέοντας την ακτή. Η πομπή καταλήγει στην εκκλησία του χωριού, όπου προσφέρεται φαγητό (αρνί βραστό και ψητό) και ποτά σε όλους τους παρευρισκομένους. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στις ταβέρνες του νησιού.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Κουφονήσι προσφέρει κατάνυξη αλλά και πλούσιο νησιώτικο χρώμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείτε απ’ άκρη σ’ άκρη με δάδες, ενώ την ώρα της Ανάστασης ολόκληρο το νησί σείεται από τα βεγγαλικά.
Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου γίνεται η γιορτή του ψαρά όπου προσφέρονται νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες και κρασί σε όλους.
Νησιώτικο γλέντι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε με καΐκια, που ξεκινούν από τις εφτά το πρωί, ολόκληρο το νησί ταξιδεύει μέχρι το Κάτω Κουφονήσι για να λειτουργηθεί στην εκεί εκκλησία της Παναγίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γεύμα- προσφορά των κατοίκων – ψάρι, τηγανιτά, αρνί, κατσίκι. Στην επιστροφή γίνεται ο αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών, ποιο θα προλάβει να μπει πρώτο στο λιμάνι. Νικητές και χαμένοι ανταλλάσσουν το βράδυ στο πανηγύρι κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών.
Μικρή τοπική γιορτή, αφορμή για γλέντι και χορό είναι και του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου.
Οι κυριότερες παραλίες στα Κουφονήσια :
Μεγάλη Άμμος: Είναι η παραλία του οικισμού, μια υπέροχη παραλία με ρηχά νερά. Διαθέτει υπέροχη αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά και αρκετά μαγαζάκια.
Φοίνικας: Λέγεται και παραλία Χαροκόπου. Πρόκειται για μία χρυσή αμμουδιά με σμαραγδένια νερά που θα συναντήσετε πρώτη ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι. Τριγύρω από την παραλία θα βρείτε κάποια ενοικιαζόμενα.
Φανός: Άλλη μια πανέμορφη παραλία με άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, λίγο πιο κάτω από την παραλία του Φοίνικα. Την προτιμάει η νεολαία λόγω των θαλασσίων σπορ και του beach bar που εδρεύει εκεί.
Ιταλίδα: Το κανονικό όνομα αυτής της παραλίας είναι Πλατιά Πούντα, αλλά όλοι την γνωρίζουν ως Ιταλίδα, λόγω της Ιταλίδας γυναίκας ενός ντόπιου που σύχναζε εδώ. Δεν είναι μεγάλη σε μήκος ενώ έχει ωραία άμμο και καθαρά νερά. Αποτελεί μια από τις καλύτερες παραλίες στα Κουφονήσια ενώ ένα τμήμα της είναι στέκι γυμνιστών.
Πορί: Πρόκειται για μια παραλία απίστευτης ομορφιάς με λευκή άμμο, από τις κορυφαίες παραλίες των Κυκλάδων, που αφήνει άναυδο τον επισκέπτη. Διαθέτει φανταστικά σμαραγδένια νερά και είναι τεράστια σε μήκος. Από την Χώρα χρειάζεται να περπατήσετε περίπου μισή ώρα για να φτάσετε το Πόρι, αλλά τώρα πια υπάρχει και ο περιφερειακός ασφαλτωμένος δρόμος. Φυσικά στη παραλία υπάρχουν μαγαζάκια για τα απαραίτητα και καντίνα.
Αξιοθέατα στα Κουφονήσια
Κάτω Κουφονήσι.Είναι αδιανόητο να έρθετε διακοπές στα Κουφονήσια και να μην επισκεφτείτε τουλάχιστον μια φορά το Κάτω Κουφονήσι. Το καΐκι θα σας αφήσει στον Δέτη -το λιμάνι του νησιού- και από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε την εξόρμησή σας στις υπέροχες παραλίες και και στην ταβέρνα του Βενετσάνου με την φανταστική κουζίνα (την μοναδική ταβέρνα στο νησί).
Γάλα. Πρόκειται για έναν παράξενο γεωλογικό σχηματισμό που μερικοί θεωρούν ότι έχει το σχήμα σαλιγκαριού. Εκεί σχηματίζεται μια μικροσκοπική παραλία, που μοιάζει περισσότερο με πισίνα, που εισχωρεί κάτω από τον βράχο. Αξίζει να το δείτε και ίσως να βουτήξετε, εάν προλάβετε πριν γεμίσει.
Πισίνα. Όπως πηγαίνετε πεζοί προς το Πόρι, λίγο αφού περάσετε την παραλία Ιταλίδα, θα δείτε την πισίνα. Η πισίνα είναι μια τρύπα διαμέτρου περίπου 3 μέτρων γεμάτη με θαλασσινό νερό. Η βουτιά σε αυτήν την πισίνα που έχει φτιάξει η φύση είναι πραγματική εμπειρία.
Μάτι του Διαβόλου.Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια τρύπα στα βράχια από όπου περνάει με δύναμη το θαλασσινό νερό που φέρνουν τα κύμματα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι σχηματισμοί αλλά το Μάτι του Διαβόλου είναι το πιο εντυπωσιακό.
Πρόσβαση στα Κουφονήσια
Το ταξίδι για Κουφονήσια διαρκεί περίπου 8 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και πέντε με το Δελφίνι. Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από την γειτονική Νάξο προς τα Κουφονήσια, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.
Μετακινήσεις στα Κουφονήσια
Το οδικό δίκτυο που έχει άσφαλτο στα Κουφονήσια είναι μικρό, αλλάι οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές, που είναι απαραίτητο να έχουμε μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, όλες οι διαδρομές καλύπτονται με τα πόδια, με καΐκια προς τις παραλίες και με ποδήλατα που ενοικιάζονται στα Κουφονήσια.
Διαμονή στα Κουφονήσια
Η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός στο Άνω Κουφονήσι και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα. Στα Κουφονήσια δεν λειτουργεί πια κάμπινγκ.
Φαγητό & ποτό στα Κουφονήσια
Στα Κουφονήσια εκτός από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά θα δοκιμάσουμε αρκετές τοπικές λιχουδιές, όπως ντόπιο αγριοκάτσικο από την Κέρο γεμιστό με ρύζι, ξινομυζήθρα, ξεροτήγανα και ντοματοκεφτέδες.
Αγορές στα Κουφονήσια
Στα Κουφονήσια θα βρούμε προϊόντα που παρασκευάζονται με αγνά υλικά από τους ντόπιους όπως ρακί, παστέλι και ξυνομυζήθρα.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Για κρατήσεις δωματίων: Koufonissia Tours, ηλ. 22850 74091, 71671
Για ενοικιάσεις ποδηλάτων: «Thoosa»στην άκρη της κεντρικής παραλίας, τηλ. 22850 74450, 6973 354891.
Τουριστικό λεωφορείο: τηλ. 6976 420097
*** Τα Κουφονήσια είναι ο επίγειος παράδεισος όσων επιθυμούν ήσυχες διακοπές. Ανακαλύψτε τον!