Η γέφυρα του “και”

0
188

Βασιλική Χρονοπούλου, ingolden, άρθρα, η γέφυρα του καιΣτη γραμματική υπάρχουν σύνδεσμοι που συνενώνουν, ονομάζονται καταφατικοί,  όπως το και που ενώνει εσένα και εμένα. Αλλά υπάρχουν και σύνδεσμοι που διαχωρίζουν, οι διαζευκτικοί, όπως το ή  εσύ ή εγώ.

Στη γραμματική της ζωής αυτή η διάζευξη αποπνέει αίσθηση μάχης και κυριαρχίας ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους, στο καλό και το κακό, στο άσπρο και το μαύρο.

Μια μάχη που παγιδεύει τις εντάσεις μέσα μας και είναι πηγή εσωτερικού διχασμού, μια διαιώνιση των διαπροσωπικών συγκρούσεων  ή εγώ ή εσύ.

Το διαζευκτικό ή δημιουργεί διλήμματα και σύνορα ορατά και αόρατα. Είναι ένα βασανιστικό και στείρο εμπόδιο που ύπουλα μας απομακρύνει και μας αποξενώνει από τους άλλους.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι κάποτε είμασταν παιδιά και δεν είχαμε αίσθηση αυτής της διαμάχης γιατί δεν την είχαμε ακόμα διδαχτεί. Σκεφτόμασταν με τις αισθήσεις μας και για αυτό δεν ανταγωνιζόμασταν ούτε εμάς ούτε τους άλλους. Δεν προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε από μια ζωή κυριευμένη από το εγώ και τις αγωνίες του. Η ανάγκη μας, η προσοχή μας και όλα τα όνειρά μας ήταν στραμμένα στο μαζί, για αυτό και δεν βιώναμε τη μοναξιά με την τωρινή δυσκολία.

Μεγαλώνοντας χτίστηκαν τα σύνορα που μας έφεραν τον έναν απέναντι στον άλλον και δημιούργησαν ένα φυσικό εμπόδιο στο μαζί, γιγάντωσαν τη σύγκρουση. ‘Οσο περισσότερο βρισκόμαστε απέναντι βιώνουμε τη δυσκολία να κάνουμε το επόμενο βήμα, να προχωρήσουμε στην αλλαγή.

Μια αλλαγή  που υπενθυμίζει το συμβολισμό των δύο προσώπων του Ιανού, με το ένα πρόσωπο στραμμένο στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον, όπως ο πόλεμος με την ειρήνη. Αφορά μια μετάβαση όπου κάθε αλλαγή γίνεται με υλικά του παρελθόντος. Το νέο, είναι η ανακατασκευή του κόσμου που ήδη υπάρχει. Αφορά όμως ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα για την επόμενη ημέρα αφού είναι απαλλαγμένο από φορτία και διαστρεβλώσεις του παρελθόντος ώστε να συνυπάρξει, να συνδεθεί και να συμβιώσει με τους άλλους, με το και, με το μαζί, χωρίς αντιπαραθέσεις.
Η δημιουργία μιας νέας οπτικής που μέσα της η διαμάχη καταλαγιάζει και χωράει το εσύ και το εγώ γιατί αναγνωρίζει και στους δυο μας μια θέση.  Σε αυτή την προοπτική είμαστε ελεύθεροι σαν παιδιά να προβάλλουμε τα θέλω μας,  να εκφράσουμε τα αισθήματά μας επιτρέποντας στον άλλο να κάνει το ίδιο, να αγκαλιάσουμε και να κάνουμε χώρο  στα πάντα.

Σε τελική ανάλυση, ο καινούργιος τρόπος είναι να ψάξουμε να βρούμε πως συνδέονται τα πράγματα μεταξύ τους. Τι σχέση έχει αυτό που αισθάνομαι εγώ με αυτό που αισθάνεται ο άλλος και  πως η δική μου θέση καθορίζει τη θέση του άλλου, η κατανόηση ότι εγώ και εσύ είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, είμαστε μαζί ακόμη και όταν κοιτάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Το καταφατικό και συμβολίζει το μαζί, δημιουργεί γέφυρα για να μας φέρει πιο κοντά στη συμφιλίωση με τις ατέλειες τις δικές μας και των άλλων, αλλά και στην αποδοχή των αντίθετων γνωρισμάτων μας. Το και  είναι η συναισθηματική ανταλλαγή που μας βοηθάει να επιβιώσουμε ψυχολογικά και να κάνουμε το επόμενο βήμα.

 

Βασιλική Χρονοπούλου

ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας