Σεισάχθεια – Εύα Ομηρόλη

0
690

 Στη ζωή και στον έρωτα, είναι ο νόμος της δύναμης που απελευθερώνει όσους έχουν υποδηλωθεί στο φόβο: δεν υπάρχουν κανόνες και αν υπάρχει αλήθεια, το σημαντικό δεν είναι να την ανακαλύψεις, αλλά ν’ απελευθερωθείς από αυτή!

 

Είναι μια παράξενη, αλλόκοτη γυναίκα. Εισβάλλει στη ζωή του Γρηγόρη Δάρα, καταλύει τους προσωπικούς του κανόνες και κλονίζει τις επιλογές του…

 

Μια μικρή ματιά στις σελίδες του βιβλίου…

* Η δύναμη δεν είναι χάρισμα, είναι καθήκον.

* Όλα μοιάζουν πιο εύκολα όταν υπάρχει ένας προορισμός.

*  Μέσα μου ξέρω, πως ουσιαστική δύναμη είναι να μη σε νοιάζει ν’ αποδείξεις τίποτα. Η μεγάλη παγίδα είναι αυτή η απόδειξη που πρέπει να καταφέρεις ακόμα και σε εκείνους που περιφρονείς… Γεννήθηκα για χάρη κάποιου άλλου και είμαι σίγουρος πως πεθαίνοντας θα κάνω χάρη σε μερικούς. Ενδιάμεσα αισθάνομαι υποχρεωμένος να κάνω τουλάχιστον μια χάρη στον εαυτό μου…

*  Όταν φτιάχνεις ένα κήπο, πρέπει να υπολογίζεις όλες τις εποχές. Ένας κήπος είναι όμορφος όταν αναδεικνύει την ομορφιά όλων των εποχών. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους. Η αληθινή ομορφιά αναδεικνύει την αξία και το νόημα κάθε ηλικίας.

*  Το μεγαλείο ενός ανθρώπου κρίνεται από τη διάθεσή του να υποφέρει. Αν είναι έτοιμος ν’ αναλάβει μια ευθύνη και να προβληματιστεί, να νιώσει λίγο πόνο, ο άνθρωπος αυτός είναι σημαντικός.

 

 

♥  Το διάβασα και αμέσως το δάνεισα στη φίλη μου, που το δάνεισε στο φίλο της που το διάβασε αμέσως και το δάνεισε στην αδερφή του, που το έδωσε στον άντρα της… και κάποια στιγμή ξανά-έφτασε στα χέρια μου και σκέφτηκα ας διαβάσω την πρώτη σελίδα …και με βρήκε το πρωί…

 

Και επειδή είχαμε κι εμείς την ίδια απορία σχετικά με τον τίτλο του Βιβλίου:

 

Σεισάχθεια : Στην αρχαία Αθήνα, με την ονομασία Σεισάχθεια έμεινε γνωστή η νομοθετική ρύθμιση των χρεών από τον Σόλωνα.

Ο όρος είναι σύνθετος από τα αρχαία ελληνικά, από το “σείω”, ταρακουνώ + “άχθος”, βάρος, χρέος.

Ουσιαστικά σήμαινε την “αποτίναξη των βαρών”. Πριν την απαγόρευσή της από το Σόλωνα, στην Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη: ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του. Με το νόμο του Σόλωνα καταργούνταν τα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο, όπως επίσης καταργήθηκε ο δανεισμός με εγγύηση το “σώμα”, δηλαδή, η προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του.

 

 

Επίσης αγαπημένα μας βιβλία της Εύας Ομηρόλη είναι :

“Οι Αναλφάβητοι του ‘Έρωτα” ” Οι Παραχαράκτες της Ευτυχίας” “Οι Κομπάρσοι της Ηδονής”

Από τις εκδόσεις Λιβάνη, www.livanis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας