Ποδήλατο, η νέα μόδα της εποχής!

0
178

podilasia-ingolden.gr

Το ποδήλατο είναι η νέα μόδα της εποχής! Η ποδηλασία είναι μια αθλητική δραστηριότητα που θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Οι ποδηλάτες χωρίζονται σε διάφορες ομάδες. Κάποιοι κάνουν ποδηλασία σε βραχώδη μονοπάτια, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους, άλλοι το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, υπάρχουν αυτοί που το κάνουν για να αθληθούν και άλλοι για να αδυνατίσουν. Ελπίζουμε να ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες. Αν όχι, ίσως το ξανασκεφτείτε. Η ποδηλασία αποτελεί μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για τη βελτίωση της υγείας!

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος «εφευρέτης» αυτού. Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885 ενώ το 1890, τη χρονιά ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας κατασκευάζεται στην Αθήνα για τις ανάγκες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για το μετέπειτα ποδοσφαιρικό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Στους Αγώνες του 1896 οι ποδηλάτες Κωνσταντινίδης και Παρασκευόπουλος αναδεικνύονται Ολυμπιονίκες στα δύο αγωνίσματα ποδηλασίας -85 και 320 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Σε αρκετές πόλεις του πλανήτη προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης. Στον ευρωπαϊκό χώρο, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη. Βασικές ενδείξεις διευκόλυνσης της χρήσης του ποδηλάτου είναι η δημιουργία δικτύου λωρίδων κυκλοφορίας και θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα. Στην Ελλάδα παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας.

Podilato-i-nea-moda-tis-epoxis-gymnastiki-ingolden.gr

Ποια είναι τα οφέλη της ποδηλασίας;

Η ποδηλασία βελτιώνει την αερόβια ικανότητα του οργανισμού και γι’ αυτό και καταλογίζεται ως άθλημα αντοχής. Τα οφέλη της εντοπίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα,στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην απώλεια βάρους, στην δύναμη των κάτω άκρων, των κοιλιακών, των ραχιαίων, των ώμων και του αυχένα. Επίσης με την ποδηλασία φροντίζουμε για τη σωστή θέση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης, αφού με το ποδήλατο δεν έχουμε κραδασμούς που έχουν άλλα αθλήματα όπως π.χ. το τρέξιμο. Έτσι απευθύνεται σε όλους τους τύπους των ανθρώπων ανεξαρτήτου βάρους και μυοσκελετικών προβλημάτων, αφού στο ποδήλατο το βάρος μεταφέρεται. Μερικά από τα οφέλη της ποδηλασίας, όπως και στα περισσότερα αθλήματα είναι η μείωση του άγχους και του στρες και η κοινωνικότητα μεταξύ των άλλων ποδηλατών. Τέλος, με την ποδηλασία αποκτούμε καλή αίσθηση του χώρου αλλά και της ισορροπίας και …μπορούμε να μετακινούμαστε δωρεάν.

Η ποδηλασία αποτελεί κατάλληλη άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν λίπος και θερμίδες, ειδικά όταν γίνεται σε ρυθμό πιο γρήγορο από αυτόν της απλής βόλτας και για πάνω από 20′. Αντίστοιχα βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα. Το καλύτερο ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το ποδήλατο, θα συνεχίσετε να καίτε θερμίδες καθώς αυξάνεται ο μεταβολισμός. Οι θερμίδες που καίει κανείς με το ποδήλατο, εξαρτώνται από την ταχύτητα, το επίπεδο δυσκολίας, τον χρόνο ποδηλασίας αλλά και το βάρος του ποδηλάτη. Σε γενικές γραμμές ένα άτομο περίπου 54 κιλών καίει περίπου 420 θερμίδες ανά ώρα σε μέτριο ρυθμό ποδηλασίας και 630 θερμίδες σε έντονο ρυθμό. Ένα άτομο 70 κιλών θα κάψει 520 θερμίδες ανά ώρα σε μέτριο ρυθμό και 782 θερμίδες ανά ώρα σε γρήγορο ρυθμό.


Τι προσέχω όταν κυκλοφορώ στο δρόμο…
▪ Κάνουμε ποδήλατο χρησιμοποιώντας σωστά το οδικό δίκτυο.
Φοράμε πάντα κράνος και προστατευτικά στους αγκώνες και τα γόνατα. Είναι κρίμα να κυκλοφορούμε χωρίς κράνος, τη στιγμή που τα κράνη ποδηλάτη είναι ελαφριά και άνετα. Η αγορά κράνους είναι προτιμότερο να γίνει από κατάστημα ποδηλάτων και να είναι καλής ποιότητας.
Ο ποδηλάτης οφείλει να είναι ορατός. Κατά τη νυκτερινή οδήγηση χρησιμοποιούμε μεγάλα εμπρόσθια και οπίσθια φώτα, φοράμε ανακλαστικό γιλέκο και αποφεύγουμε τα μαύρα ρούχα, έτσι ώστε να γινόμαστε ευκολότερα ορατοί.
▪ Χρησιμοποιούμε την κόρνα όταν χρειάζεται.
▪ Σέβόμαστε τα δικαιώματα των πεζών και τους φωτεινούς σηματοδότες.
▪ Δεν μιλάμε στο κινητό και δεν ακούμε μουσική με ακουστικά.
▪ Έχουμε πάντοτε ένα κινητό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
▪ Αποφεύγουμε τις ριψοκίνδυνες και παράτολμες ενέργειες..

Ιδιαίτερα προσέχουμε…
Τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ζώα που μπορεί να πεταχτούν ξαφνικά μπροστά μας.

Στο οδόστρωμα προσέχουμε…
Όταν υπάρχει υγρασία, νερό, πάγος, σαπουνάδα, άμμος, χαλίκι, πετρέλαιο κ.λ.π. η άσφαλτος είναι επικίνδυνη και χρειάζεται να προσέχουμε περισσότερο.

 

Ένα σύγχρονο ποδήλατο ζυγίζει 10-15 κιλά και προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το σώμα του αναβάτη. Μπορεί να μεταφέρει ένα άτομο – και δεύτερο για μικρές αποστάσεις – καθώς και αντικείμενα βάρους μέχρι 30 κιλά στη σχάρα. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 30-40 χιλιομέτρων την ώρα στην ευθεία και να ανέβει ακόμα και μεγάλες ανηφόρες χωρίς ιδιαίτερο κόπο με τη χρήση ταχυτήτων. Ένα μέσο σύγχρονο ποδήλατο κοστίζει σήμερα από 200 έως 600 €.

 

Τύποι ποδηλάτων:

  • Το αγωνιστικό ποδήλατο
  • Το ποδήλατο πόλης
  • Το ποδήλατο βουνού (MTB,DH, 4X, Marathon, Slopstyle, Freeride, )
  • Το ποδήλατο BMX (πρόκειται για συντομογραφία του αγγλικού όρου ‘bicycle motocross’)
  • Το ποδήλατο ταξιδιού
  • To ποδήλατο τουρισμού μακρινών αποστάσεων
  • Το αναδιπλούμενο (σπαστό) ποδήλατο πόλης


Πού μπορούμε να κάνουμε…

▪ Βασιλικά κτήματα, Πάρνηθα
▪ Πάρκο Τρίτση, Ίλιον
Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα
▪ 
Γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα
▪ 
Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι
▪ 
Πλάκα: Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Θησείο

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αναπτύχθηκε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Στην ιστοσελίδα www.podilates.gr μπορούμε να ενημερωθούμε με την εφαρμογή του χάρτη για τους ποδηλατοδρόμους στο δήμο Αθηναίων και στους λοιπούς δήμους.
Πέντε δήμοι της Αττικής και δεκατρείς σε όλη τη χώρα θα εγκαινιάσουν σύντομα σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών τους.

Δήμοι με σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων στην Αττική:

° Μαρούσι
° Μοσχάτο – Ταύρος
° Κερατσίνι – Δραπετσώνα
° Νέας Σμύρνη
° Μαραθώνας

Δήμοι στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων:

  • Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμότειχου, Δίου – Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλίου και Συκυωνίων.

 

Η ποδηλασία είναι μια πραγματική «ευλογία» για την υγεία -σωματική και ψυχική – και τη φυσική κατάσταση.  Αύριο κιόλας εντάξετε στην καθημερινότητά σας το ποδήλατο και δεν θα το μετανιώσετε!

podilato-ygeia-ingolden.gr_

 

 (επιμέλεια – επεξεργασία: Β. Βίνος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας