Λεκές από κερί: μικρά μυστικά..

0
188

 

Ένα πολύ σύνηθες ατύχημα – ειδικά την περίοδο των γιορτών – είναι να πέσουν σταγόνες κεριού… παντού! Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αφαιρέσουμε;

lekedes-apo-keri-ingolden.gr

Από το κηροπήγιο: Βάζουμε το κηροπήγιο στην κατάψυξη,για μια ώρα περίπου και μετά, απλά ξεκολλάμε εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσουμε βέβαια αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αλείψουμε από πριν τα κηροπήγια με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά.

Από  ύφασμα: Βάζουμε στην κατάψυξη – αν χωράει, αλλιώς παγώνουμε τοπικά με παγάκια για λίγο και το αφαιρούμε. Τα υπολείμματα θα τα βγάλουμε σιδερώνοντας το ύφασμα ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας ή σε χαρτοσακούλα από το μανάβη που θα απορροφήσει το κερί. Στη συνέχεια τρίβουμε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη ή λευκό οινόπνευμα και πλένουμε κανονικά.

* Προσοχή: αν το κερί είναι χρωματιστό και αρωματικό ενδέχεται να αφήσει σημάδι.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε πριν την πλύση ειδικό καθαριστικό για την προεργασία αφαίρεσης λεκέδων.

Από το χαλί: ακολουθούμε τη μέθοδο με το παγάκι, το κερί θα σκληρύνει, οπότε μετά θα μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε ξύνοντας με μια σπάτουλα και σιδερώνοντας με χαρτί κουζίνας. Τέλος ρίχνουμε λευκό οινόπνευμα και αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια τρίβουμε το σημείο με μια σκληρή βούρτσα.

Από τα έπιπλα: Στην περίπτωση ξύλινου επίπλου μαλακώνουμε το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και το απομακρύνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Μετά ξεπλένουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι.
Επίσης μπορούμε να παγώσουμε το κερί με ένα παγάκι και μετά καθαρίζουμε προσεκτικά ξύνοντας με ένα μαχαίρι από την πλευρά που δεν κόβει για να μην χαράξει η επιφάνεια του επίπλου.

Από πλαστικό πάτωμα, βινύλιο και καουτσούκ: Βάζουμε σε υγρό σφουγγάρι μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε τον λεκέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας