Λεκές από καφέ, μικρά μυστικά..

0
6665

Οι λεκέδες είναι αναπόφευκτοι. Για να εξαφανίσουμε ένα λεκέ, αυτό που μετράει είναι η γρήγορη αντίδραση και η χρήση των σωστών προϊόντων.

Χρυσός κανόνας: Δεν τρίβουμε ποτέ ένα λεκέ, γιατί έτσι τον απλώνουμε περισσότερο και μπορεί να χαλάσουμε τις ίνες, αλλά και το χρώμα του υφάσματος. Καλύτερο είναι να ταμπονάρουμε το σημείο με ένα χαρτομάντιλο για να απορροφήσουμε το υγρό.

lekes-apo-kafe-mikra-mystika-ingolden.gr

 

Σε ρούχα

 Βάζουμε λίγη γλυκερίνη σε ένα πανί ή ένα μαλακό σφουγγάρι και τρίβουμε ελαφρώς το λεκέ. Αφήνουμε να μουλιάσει περίπου 8 ώρες. Πλένουμε μετά το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

–  Ρίχνουμε σόδα πάνω στο λεκέ μέχρι να εξαφανιστεί τελείως! Αυτή η μέθοδος είναι επίσης πολύ καλή, αν χυθεί καφές στο χαλί ή το τραπεζομάντιλο μας.

 Χτυπάμε έναν κρόκο και τον ρίχνουμε στον λεκέ. Τρίβουμε απαλά με ένα καθαρό πανί για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό και ο λεκές θα φύγει τελείως.

 –  Βρέχουμε μία πετσέτα με αδιάλυτο λευκό ξύδι, λίγο πριν τοποθετήσουμε το λερωμένο ύφασμα στο πλυντήριο. Για τους μεγάλους σε έκταση λεκέδες, αφήνουμε το ύφασμα να ποτίσει για μία νύχτα σε ένα διάλυμα από 3 μέρη ξίδι και 1 μέρος κρύο νερό πριν το πλύσιμο.

 –  Σε περίπτωση που το ρούχο μας είναι λευκό, περνάμε τον λεκέ με διάλυμα ίσης ποσότητας ξυδιού και οινοπνεύματος και το ρούχο μας θα γίνει όπως και πρώτα.

 

Σε έπιπλα και μοκέτες

–  Βάζουμε 1/2 φλιτζάνι υγρό πιάτων σε ένα πλαστικό δοχείο και προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό. Χτυπάμε το μίγμα με ένα σύρμα έτσι ώστε να σχηματιστεί πολύς αφρός. Με ένα μαλακό σφουγγάρι, τρίβουμε όλο τον αφρό στο λεκέ. Αφήνουμε τον αφρό να δουλέψει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με ένα πανί και άφθονο κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές.

–  Ρίχνουμε μπύρα επάνω στον λεκέ, τρίβουμε ελαφρά και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία μια-δυο φορές για να αφαιρέσουμε όλα τα ίχνη του λεκέ.

–  Χρησιμοποιούμε ένα μωρομάντηλο για να καθαρίσουμε τις κηλίδες του καφέ από το χαλί μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε στα ρούχα μας και στα καλύμματα των επίπλων μας.

–  Ρίχνουμε αλάτι με λίγο νερό στο λεκέ και τρίβουμε απαλά με ένα σφουγγάρι, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αν δε βγει αμέσως ο καφές, αναμιγνύουμε λευκό ξύδι με αλάτι σε ίσες αναλογίες και τρίβουμε με το σφουγγάρι.

 

Σε αντικείμενα

Αφαιρούμε λεκέδες από καφέ σε φλιτζάνια, καφετιέρες, νεροχύτες με μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο λεκέ και το τρίβουμε με ζεστό νερό και ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή μια βούρτσα. Πλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Εάν ο λεκές είναι ισχυρός, τότε βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνουμε το αντικείμενο με το λεκέ να μουλιάσει στο διάλυμα για μία ώρα. Τρίβουμε με ένα σφουγγάρι ή βούρτσα. Στη συνέχεια, πλένουμε το αντικείμενο με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

 

Επεξεργασία – Επιμέλεια: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας