Ηλιόσποροι, οι άγνωστες θεραπευτικές τους ιδιότητες

0
21707

Οι ηλιόσποροι μας είναι περισσότερο γνωστοί για τη γεύση τους παρά για τις μοναδικές τους θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα πολύτιμες.

hliosporoi-oi-agnostes-therapeytikes-idiothtes-ingolden.gr

 

–  Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο εκδηλώνει αντίθετες δράσεις από εκείνες του ασβεστίου, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του πόνου των νεύρων και των μυών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, μυϊκών σπασμών, ημικρανιών, μυϊκών κραμπών και γενικότερο αίσθημα κούρασης. Έτσι, η κατανάλωση ηλιόσπορων μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και τα αντίστοιχα οφέλη.

–  Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση, την κυριότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση και την οξείδωση.

–  Αποτελούν όμως σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

–  Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη.

–  Περιέχουν φυτικές στερόλες οι οποίες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Μαζί με τα φυστίκια Αιγίνης αποτελούν τον ξηρό καρπό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες.

 

 

Η καλλιέργεια του ήταν γνωστή από το 3000 π.χ. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η κεφαλή ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων και τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

 

 

–  Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα διαθέτουν  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ επίσης καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στην ομορφιά. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε πως το δέρμα μας γίνεται ολοένα πιο ξηρό και στο πρόσωπό οι ρυτίδες σαν να βαθαίνουν είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να καταναλώνουμε ηλιόσπορο τακτικά.

–  Το πιο σημαντικό είναι ότι μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.  Η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στο πιλάφι, στα φαγητά μας, αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο. Μπορούμε να κάνουμε τους ηλιόσπορους νοστιμότερους χωρίς να μειώσουμε την θρεπτική τους αξία καβουρδίζοντάς τους ελαφρά σε στεγνό τηγάνι.

 

 

iliosporoi-ingolden.gr

Περίπου μία δεκαετία μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, σε κάποιες από τις λίμνες της περιοχής δοκιμάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοεξυγίανσης: πάνω σε σχεδίες φυτεύτηκαν χιλιάδες ηλίανθοι με σκοπό την απορρόφηση ραδιενεργών στοιχείων δια μέσου των ριζών τους. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο ηλίανθος ασφαλώς και δεν επιλέχτηκε τυχαία για μια τέτοια αποστολή. Παρότι η παραδοσιακή θεραπευτική τέχνη της Αγιουρβέδα τον γνώρισε μόλις πριν από τρεις αιώνες, καθώς πρόκειται για φυτικό είδος με πατρίδα του τη Βόρεια Αμερική, διαπίστωσε γρήγορα πως το ηλιέλαιο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο καθαρισμού από τοξικούς παράγοντες.

 

Η διατροφική αξία μιας μερίδας 135 γραμμαρίων είναι:

Θερμίδες: 799
Θερμίδες από λιπαρά: 580
Συνολικά λιπαρά: 69 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 10 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 γραμμάρια
Νάτριο: 4%
Υδατάνθρακες: 31 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 14 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
Πρωτεΐνες: 27 γραμμάρια
Βιταμίνη Α: 0%
Βιταμίνη C: 2%
Ασβέστιο: 12%
Σίδηρος: 32%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας