Σπιτικά ντρέσινγκ για σαλάτες

0
7347

 

Απλές, νόστιμες, σπιτικές συνταγές για ντρέσινγκ που θέλουμε να ξέρουμε να φτιάχνουμε και θα απογειώσουν τις σαλάτες μας.

Τις περισσότερες μπορούμε να τις φτιάξουμε και να τις διατηρήσουμε σε μικρά βάζα στο ψυγείο, αφού μπορούν να συντηρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες.

dressing-salad-ingolden.gr

Κλασικό Ranch

Ανακατεύουμε 1/3 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα, 1/3 φλιτζάνι μαγιονέζα, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και σχοινόπρασο ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα, 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο άνηθο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι και σκόνη σκόρδου. Χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά.

Ταιριάζει τέλεια με πατάτες,  με σαλάτες κοτόπουλο και σαλάτες με βάση το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά.

Κλασικό Βινεγκρέτ

Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα ντιζόν, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Σταδιακά χτυπάμε ελαφρά με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Την ετοιμάζουμε πάντα την τελευταία στιγμή και περιχύνουμε με αυτή τις σαλάτες μας πριν τις σερβίρουμε στο τραπέζι. Είναι ιδανική για πράσινες σαλάτες όπως η ρόκα και τα αντίδια.

Με ψημένο σκόρδο

Κόβουμε την κορυφή από 1 κεφάλι σκόρδο, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, τυλίγουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, περίπου 35 λεπτά.

Ανακατεύουμε τις ψητές σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon, 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι σε ένα μπλέντερ.

Είναι εκπληκτικό με ψητά λαχανικά. Επίσης,  μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε στήθος κοτόπουλο.

Μέλι – μουστάρδα

spitika-dressing-gia-salates-honey-ingolden.gr

Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας από: μέλι, μουστάρδα, και λευκό ξύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Σταδιακά χτυπάμε ελαφρά σε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Τόσο εύκολο, κλασικό και ταιριάζει με όλες τις σαλάτες.

Μέλι – παπαρουνόσπορος

Ανακατεύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους παπαρουνόσπορου, 3 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σταδιακά χτυπάμε ελαφρά στο 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Ιδανικό για σαλάτες με μούρα και άλλα γλυκά φρούτα.

 Σησαμέλαιο – Τζίντζερ

spitika-dressing-gia-salates2-ingolden.gr

Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα τζίντζερ, 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο, 1/3 του φλιτζανιού λάδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου.

Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για ασιατικές συνταγές,  νουντλς και σαλάτες με κοτόπουλο.

Με ταχίνι 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό από φρέσκο λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, αλάτι και πιπέρι.

Κυρίως το χρησιμοποιούμε στο φαλάφελ άλλα και σε άλλα νηστίσιμα φαγητά.

Φυστικοβούτυρο – Lime

spitika-dressing-gia-salates-ingolden.gr

Χτυπάμε σε μπλέντερ 1/4 φλιτζανιού φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας νερό, το χυμό ενός λάιμ, 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι, ψιλοκομμένη φλούδα τζίντζερ, λίγη σάλτσα σόγιας και μέλι.

Αυτή η σάλτσα ταιριάζει ιδανικά με κινόα και ψητά λαχανικά και είναι επίσης εξαιρετική για ψάρια.

Caesar με γιαούρτι 

Βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μία σκελίδα σκόρδο, 4 κουταλιές γιαούρτι, δύο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, μισό κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν, δύο κουταλιές της σούπας ξίδι, 4 παστές αντσούγιες – τις ξεπλένουμε καλά- , χυμό από μισό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. 

Ιδανική για σαλάτες.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας