Χαρτί κουζίνας, οι πολλές χρήσεις του!

0
5043

Το πρώτο χαρτί κουζίνας δημιουργήθηκε το 1907 προκειμένου να μη διαδίδονται μικρόβια μέσω των υφασμάτινων πετσετών που υπήρχαν μέχρι τότε σε τουαλέτες κοινόχρηστων χώρων. Μια άλλη ιστορία αναφέρει πως το πρώτο χαρτί κουζίνας δημιουργήθηκε από χαρτί τουαλέτας που δεν είχε σχεδιαστεί καλά και είχε βγει σε μεγαλύτερο μέγεθος κατά λάθος!

Σε ποιές περιπτώσεις, εκτός από την καθημερινή χρήση, το χαρτί κουζίνας είναι ιδιαίτερα χρηστικό;

XARTI-KOUZINAS-XRHSEIS-INGOLDEN.GR

Συντήρηση λαχανικών: Τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας τα λαχανικά μας, όπως τα μαρούλια, τα χόρτα, τα καρότα και όποιο άλλο λαχανικό θέλουμε, για να τα διατηρήσουμε φρέσκα περισσότερες μέρες.

Για να διατηρήσουμε φρέσκα βότανα: Αποθηκεύουμε τα βότανα σε μια πλαστική σακούλα και βάζουμε μέσα φύλλα από χαρτί κουζίνας που θα τα προφυλάξει από την ξήρανση!

Συντήρηση φρούτων: Για να διατηρήσουμε μικρά φρούτα, όπως βατόμουρα και φράουλες, για περισσότερο καιρό φρέσκα μπορούμε να απλώσουμε τα φρούτα σε ένα ταψάκι ή μεγάλο τάπερ τοποθετώντας στη βάση του τάπερ ένα φύλλο λαδόκολλας και χαρτί κουζίνας. Τα συγκεκριμένα φρούτα χαλάνε εύκολα όταν είναι τοποθετημένα μέσα στα κεσεδάκια τους και το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνοντάς τα και βάζοντας λίγο χαρτί κουζίνας από κάτω μπορούμε να τα διατηρήσουμε περισσότερες μέρες.

Ξεμείναμε από φίλτρο καφέ; Αν μας τελείωσαν τα φίλτρα καφέ, τα αντικαθιστούμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα χυθεί, χρησιμοποιούμε καλύτερα δύο χαρτιά.

Στεγνό κατεψυγμένο ψωμί: Τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας το ψωμί πριν το βάλουμε στη σακούλα για να το παγώσουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να ξεπαγώσουμε το ψωμί μας, το χαρτί απορροφά την υγρασία.

Λιγότερα λάδι στα τηγανιτά φαγητά: Για να κάνουμε λιγότερο παχυντικά τα τηγανιτά φαγητά μας, μπορούμεε να απλώσουμε σε ένα πιάτο χαρτί κουζίνας και από πάνω να τοποθετήσουμε τα τηγανητά μας. Με αυτό το κόλπο το επιπλέον λάδι από τα φαγητά θα φύγει και θα απολαύσουμε το γεύμα μας χωρίς τύψεις.

Καθαρός πάγκος στην κουζίνα: Το μέλι, τα σιρόπια και οι μαρμελάδες είναι μερικά από τα είδη τροφών που λερώνουν τον πάγκο της κουζίνας. Για να μην στάζουν πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή στα ντουλάπια μας μπορούμεε απλά να τοποθετήσουμε κάτω από το βαζάκι ένα φύλλο χαρτιού κουζίνας.

Ασρταφτερός νεροχύτης: Για να γυαλίσουμε το νεροχύτη μας κατά το καθάρισμα ανακατεύουμε σε ένα μπολ 1 μέρος νερού με 1 μέρος ξιδιού και στη συνέχεια βυθίζουμε μέσα στο μπολ ένα φύλο χαρτιού κουζίνας. Περνάμε με αυτό όλο τον νεροχύτη και διατηρείται έτσι για πάντα αστραφτερός!

Καθαρό ψυγείο με χαρτί κουζίνας: Για να διατηρήσουμε το ψυγείο καθαρό και για να κρατήσουμε τα φρούτα φρέσκα για περισσότερες μέρες, απλώνουμε απλά μερικά φύλλα χαρτί κουζίνας στον πάτο κάθε ραφιού.

Ρευστή μαύρη ζάχαρη: Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε μαύρη ζάχαρη η οποία, όμως, αντίθετα από τη λευκή «κοκαλώνει». Αυτό συμβαίνει επειδή η μαύρη ζάχαρη έχει περισσότερη υγρασία από τη λευκή.  Αν το σκεύος που την αποθηκεύουμε επιτρέπει την απώλεια υγρασίας, το αποτέλεσμα είναι μέσα σε λίγες μέρες, η ζάχαρη, να σκληραίνει. Για να την επαναφέρουμε, δοκιμάζουμε να βάλουμε ένα υγρό φύλλο χαρτιού κουζίνας στο πάνω μέρος του βάζου μας. Αφήνουμε το χαρτί για μια νύχτα και το επόμενο πρωί η ζάχαρη θα είναι και πάλι κρυσταλλική, επειδή η αυξημένη υγρασία που υπάρχει στο βρεγμένο χαρτί κουζίνας, βοηθάει τη μαύρη ζάχαρη να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση.

Απομάκρυνση λεκέδων από χαλί ή ύφασμα: Αν δημιουργηθεί κάποιος λεκές στο χαλί μας μπορούμε εύκολα να τον καθαρίσουμε: Χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ. Έπειτα ανακατεύουμεε 2 κ.γλ. υγρό πιάτων με 1 φλ. νερό. και απλώνουμε το μείγμα στον λεκέ. Τρίβουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα και ο λεκές θα εξαφανιστεί στο λεπτό!

Λεκέδες από κερί: Αν πέσει υγρό κερί ή ζωγραφίσομε τα ρούχα ή το χαλί με κηρομπογιές, αφαιρούμε εύκολα και γρήγορα τους λεκέδες, τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτιού κουζίνας και περνώντας με το σίδερο από πάνω. Ο λεκές θα εξαφανιστεί!

Καθαρίζουμε τη ραπτομηχανή μας: Αφού λαδώσουμε τη ραπτομηχανή μας, για να μην μείνουν υπολείμματα γράσου και περάσουν στο ύφασμα, ράβουμε πρώτα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό γράσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας