Ρολό γαλοπούλας με δαμάσκηνα

0
990

Ένα Χριστουγεννιάτικο – και όχι μόνο- πιάτο!

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και θα έχουμε το ωραιότερο ρολό γαλοπούλας με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό!

Υλικά:

  • 1 1/2 -2 κιλά φιλέτο γαλοπούλας
  • 20 ξηρά δαμάσκηνα
  • 200 γρ. καρυδόψιχα (προαιρετικά)
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλ. μπράντι
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα:

  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 3/4 φλ. μέλι
  • λίγο τζίντζερ τριμμένο

 

Εκτέλεση:

  1. Ρίχνουμε σε μπολ τα δαμάσκηνα και τα περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί και το μπράντι. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα προτού τα χρησιμοποιήσουμε.
  2. Απλώνουμε το κρέας σε καθαρή επιφάνεια και το χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος για να λεπτύνει – ακόμη καλύτερα θα ήταν να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να το ετοιμάσει για ρολό.
  3. Μόλις ετοιμάσουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και απλώνουμε στην άκρη του κατά μήκος τα δαμάσκηνα, αφού πρώτα τα στραγγίσουμε. Απλώνουμε και τα καρύδια, αν βάλουμε.
  4. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το τοποθετούμε στο ειδικό δίχτυ ή το δένουμε προσεκτικά για να μην μας ανοίξει και χάσει το σχήμα του.
  5. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το ρολό ώσπου να πάρει χρώμα απ’όλες τις πλευρές. Το “σβήνουμε” με το λευκό κρασί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου μιάμιση ώρα. Αν θέλουμε να πάρει πιο όμορφο χρώμα, μπορούμε την τελευταία μισή ώρα να το μεταφέρουμε σε ταψάκι και να συνεχίσουμε το ψήσιμο στον φούρνο μας.
  6. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον ζωμό και διαλύουμε το μέλι. Προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει ώσπου να μείνει περίπου η μισή ποσότητα και να “δέσει” ελαφρώς. Αν θέλουμε να είναι πιο πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κόρν φλάουρ διαλυμένο σε κρύο νερό.
  7. Μόλις είναι έτοιμο το ρολό, αφαιρούμε το δίχτυ και το κόβουμε σε φέτες. Το μοιράζουμε σε πιάτα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με διάφορα λαχανικά.

 

Και καλή μας όρεξη ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας