«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

0
115

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» το διάσημο βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί έχει μέχρι σήμερα μεταφερθεί με αμέτρητους τρόπους και μορφές, σε θέατρο, μπαλέτο, μουσική, όπερα, και τώρα, σε animation, σε μια διαφορετική εκδοχή στην μεγάλη οθόνη από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μαρκ Όσμπορν.  

 

Αν επιτρέψεις να σε εξημερώσουν, κινδυνεύεις να κλάψεις λιγάκι.. mikros-prigkipas-movie-book-ingolden.gr-little-prince-le-petit-prince

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»  αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κλασσικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας όλων των εποχών. Είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολύ-μεταφρασμένα βιβλία στον κόσμο, με τεράστια απήχηση σε μικρούς και μεγάλους.  Οι συνολικές πωλήσεις του ξεπερνούν τα 140  εκατομμύρια αντίτυπα!  

Στο βιβλίο υπάρχουν σχεδόν ανεξάρτητα κεφάλαια με μια μικρή διδακτική ιστορία στο καθένα. Είναι αντιπολεμικό και μιλά για την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη. Είναι ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία. Το περιεχόμενό του είναι ένα μήνυμα στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του μακριά απ’ την οποία νιώθει εξόριστος, χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας μακριά απ’ τον πλανήτη του. Υπάρχουν παραμυθικοί ρόλοι: πρίγκιπας, τριαντάφυλλο, αλεπού, καθώς και συμβολισμοί που υποκρύπτουν: βαθμιαία πορεία προς τη γνώση μέσω της κοινωνικοποίησης, μετάβαση από τον κόσμο του παιδιού στη ζωή, στις σχέσεις και υποχρεώσεις του ενηλίκου.

 

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και έρχεται τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ’ τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.! mikros-prigkipas-movie-book-ingolden.gr-little-prince

 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2015Xρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και δούλεψαν για την υλοποίησή της εκατοντάδες άνθρωποι.

«Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά – αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια.»

«Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου και που το κάνει τόσο σημαντικό.»

«Είσαι υπεύθυνος, για πάντα, για αυτό που έχεις εξημερώσει.»

 

Τις φωνές τους στην ταινία δανείζουν οι Rachel McAdams, Marion Cotillard, James Franco, Benicio del Toro, Ricky Gervais, Paul Giamatti, Mackenzie Foy, Paul Rudd και Jeff Bridges.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Antoine_de_Saint-Exupery-ingolden.grΟ Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ– 29 Ιουνίου 1900 – 31 Ιουλίου 1944- το πλήρες όνομα του οποίου: Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σαιντ-Εξυπερύ – Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery, ήταν ένας φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή το έργο που τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αφιερώθηκε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ιστορικά απ’ τους μεγάλους προδρόμους , ήταν ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France, ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France και πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πτώση της Γαλλίας, όπου και παρασημοφορήθηκε για να σκοτωθεί τελικά το 1944. Η Γαλλία και οι γαλλόφωνες χώρες τιμούν με το όνομά του σωρεία δρόμων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Σαιντ-Εξυπερύ.

Τα βιβλία του και η ζωή του έχουν γίνει θέματα περίπου 10 ταινιών, αν και μερικές από αυτές έχουν χαθεί από τις προπολεμικές ταινιοθήκες.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας