Καρπούζι, φρούτο αγαπημένο!

0
1145

Το καρπούζι είναι ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο!

Το καρπούζι ή “υδροπέπων” επιστημονική ονομασία: Κίτρουλλος ο εριώδης – Citrullus lanatus είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Σχετίζεται γονιδιακά με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων ή και άσπρων σπόρων και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

 

Είδη καρπουζιού:

Πάνω από 1200 διαφορετικά είδη καρπουζιού καλλιεργούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα υπάρχου 3 βασικά είδη.

Kόκκινο, κίτρινο, λευκό ή πορτοκαλί, καρπούζι με ή χωρίς κουκούτσια το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, όχι μόνο βάσει του χρώματος, αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων.

Επιπλέον, μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.

Ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Πρώτη στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού είναι η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.

Η σωστή επιλογή του καρπιουζιού:
«Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», εννοώντας ότι προτίθεται να κόψει κομμάτι του καρπουζιού για να δει ο αγοραστής την ποιότητα, ή «καρπουζι με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου. Αυτές είναι οι φράσεις που ακούγονται περνώντας από τη λαική…

Για να διαλέξουμε το πιο νόστιμο καρπούζι, διαβάζουμε το παρακάτω άρθρο..

ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ..

 

Θρεπτικά στοιχεία:

Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει:

43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Ενυδάτωση και αποτοξίνωση: Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους.

– Περιέχει βιταμίνη C. Με μία μεγάλη φέτα από καρπούζι, περίπου 180γραμμαρίων καλύπτουμε το 20% των καθημερινών μας αναγκών που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση και τη διατήρηση του κολλαγόνου.

– Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου: Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Το ποσοστό του νερού στο καρπούζι είναι παρόμοιο με το ποσοστό του νερού στον εγκέφαλο.

– Μνήμη και εγρήγορση: Τα καρπούζια περιέχουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που υπάρχει στα αυγά, τη γαλοπούλα και το μπρόκολο, το οποίο ρυθμίζει τους ρυθμούς του σώματός μας. Η χολίνη μας κρατάει σε εγρήγορση και συγκεντρωμένους, καθώς «τονώνει» τη μνήμη μας.

– Ιδανικό για καλή καλό όραση: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που κάνει πολύ καλό στα μάτια, ενισχύει την όραση και προστατεύει τα μάτια από διάφορες λοιμώξεις. Φτάνουν 100 γραμμάρια καρπουζιού την ημέρα!

– Καρπούζι για αντιγήρανση: Ο χυμός από το καρπούζι είναι το μυστικό για την αντιγήρανση. Όλοι χάνουμε κολλαγόνο καθώς γερνάμε και γι΄αυτό το δέρμα μας αρχίζει να φαίνεται ζαρωμένο.

Κατά του μυικού πόνου: Ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικός μετά από μια πολύ κουραστική προπόνηση. Αν οι μύες μας πονούν μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή αν έχουμε περάσει πολύ ώρα σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή, τρώμε μια φέτα καρπούζι. Τα καρπούζια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των δράσεων των νεύρων και των μυών μας.

Προστατεύει από τις ακτίνες UV: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, που διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το λυκοπένιο επίσης προστατεύει από τις ακτίνες UV, τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος.

– Με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λυκοπένιο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 20%.Το λυκοπένιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μας προστατεύει από ζημιές που προκαλεί η χοληστερόλη στο αίμα.

– Κατά της κατακράτησης: Η κιτρουλίνη που περιέχει το φρούτο κάνει τα νεφρά μας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Επίσης η κιτρουλίνη μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση επιπλέον λίπος στο σώμα μας αναστέλλοντας τη δραστικότητα ενός συγκεκριμένου ενζύμου, TNAP.

Είναι το φυσικό βιάγκρα: Όταν τρώμε καρπούζι, η κιτρουλίνη που προσλαμβάνουμε μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνηΗ αργινίνη είναι αμινοξύ που έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες δράσεις στην καρδιά, στο κυκλοφορικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μας. Έχει δηλαδή ανάλογη δράση με αυτή του Βιάγκρα – σιλδεναφίλη. Βεβαίως, δεν πρέπει κάποιος να αναμένει από το καρπούζι τα ίδια αποτελέσματα όπως από το Βιάγκρα, διότι πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται να φάει σημαντική ποσότητα καρπουζιού μέχρι που να αυξηθεί στο αίμα του η αργινίνη. Η εν λόγω ποσότητα υπολογίζεται να είναι αυτή που περιέχεται σε 6 φλιτζάνια!

Τα σπόρια του καρπουζιού είναι επίσης θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

KARPOUZI-WATERMELON-INGOLDEN.GR.jpg-water

ΧΡΗΣΕΙΣ:

Είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.

Μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμη Καρπουζόπιτα! Δείτε τη συνταγή εδώ !

Μπορεί να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια!

Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

Συντήρηση:

Η  ζέστη «επιβάλλει» το καρπούζι να καταναλώνεται κρύο. Τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά την συλλογή τους και η ψύξη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.

Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14 με 21 ημέρες σε θερμοκρασία 13 βαθμούς Κελσίου μετά την συγκομιδή. Σε θερμοκρασία ψύξης, όπως 5 βαθμών Κελσίου, το καρπούζι αρχίζει να αλλοιώνεται,

Όταν το κόψουμε – καλύτερα στη μέση, σε δύο κομμάτια –  μπορούμε  να το διατηρήσουμε στο ψυγείο το πολύ για τρεις μέρες, καλυμμένο με μεμβράνη και όχι με αλουμινόχαρτο.

 

Ιστορία:

Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Επειδή αποτελείται από 92% νερό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από το να το καταναλώνουν σαν φρούτο, το μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές σαν αποθήκη νερού. Η Αίγυπτος είναι η μητέρα χώρα του καρπουζιού. Παρόλο που δεν έχει εξακριβωθεί εντελώς ποια χώρα δημιούργησε το καρπούζι, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το καρπούζι πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 5000 χρόνια. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων.

Έγινε το σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Λαυρεντίου στην Ιταλία. Κάθε χρόνο, στις 10 Αυγούστου στη Φλωρεντία, ο άγιος των μαγείρων γιορτάζεται με ένα όργιο καρπουζοφαγίας.

 

Αυτό το ξέρατε;

♣ Το καρπούζι ως δώρο..  Είναι το τέλειο δώρο για χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία συνηθίζεται να δίνεται καρπούζι σε κάθε καλεσμένο ως δώρο και ευχαριστώ για την επίσκεψή τους σε κάποιο σπίτι. Η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων.

♣ Δεν είναι πάντα ροζ: Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την κλασική μορφή του καρπουζιού και το ροζ χρώμα του αλλά υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις καρπουζιών, όπως είναι το κίτρινο, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το άσπρο.

♣ Δεν είναι όλα τα καρπούζια στρογγυλά: Τα καρπούζια υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σχέδια όπως το τετράγωνο σχήμα.

Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας