Η Ελένη Γκασούκα έχει συνηθίσει την μοναξιά…

0
256

γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης

eleni-gasouka-ingolden.gr

*Βρεθήκαμε με την Ελένη Γκασούκα με αφορμή κάποιους… ήρωες!

– «Υπάρχουν ακόμη ήρωες;», αναρωτιέμαι.

– «Μα φυσικά, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ!»

Και επειδή τους ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ στο σκοτάδι, οι «Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα έχουν βγει ξανά στο φως της σκηνής, στο Μικρό Παλλάς, και μας περιμένουν εκεί για έναν πολύ απλό σκοπό. Γιατί όπως λέει παρακάτω η ίδια η δημιουργός τους «..η τέχνη ως παράλληλο σύμπαν μαλακώνει, ανακουφίζει, δίνει ελπίδα!». Και η δική της τέχνη αποτυπώνει με τον πιο λιτό και τρυφερό τρόπο όλες τις δαιδαλώδεις σκέψεις του σύγχρονου ανθρώπου. Σε αυτό δε που είναι καλύτερη απ’ όλα, είναι ότι καταφέρνει πάντα να σου πει αυτό που έχει στο μυαλό της. Γι αυτό τα έργα της αγαπιούνται αμέσως! Ίσως και γιατί όσο απολαμβάνουμε εμείς τις παραστάσεις της, άλλο τόσο τις απολαμβάνει και η ίδια την στιγμή της δημιουργίας. Ακόμη κι αν αυτό απαιτεί ώρες μοναξιάς. Δεν την ενοχλεί, το έχει συνηθίσει…

Τελικά, πόσο εύκολο είναι να μεταβεί κανείς από τον χορό στην συγγραφή θεατρικών έργων;

Έχω χορογραφήσει πολλές παραστάσεις στο Θέατρο. Οι χορογραφίες μου φλέρταραν πολύ με την σκηνοθεσία με την πιο στενή έννοια του όρου. Έτσι υπήρχε μια συνολική θέαση θεατρική που στο μόνο που δεν είχα ανοιχτά δοκιμαστεί ήταν η συγγραφή. Είχα μέσα στα χρόνια σπουδάσει καλά το πως και έμενε να με απασχολήσει και να δοκιμαστώ στο τι. Κάποια στιγμή πήρα την απόφαση. Όλα τ’ άλλα διαρκώς προκύπτουν.

Η κλασική ερώτηση για όσους γράφουν, είναι από πού εμπνέονται. Η εποχή μας μπορεί να εμπνεύσει;

Νομίζω ότι όσο δεν καταλαβαίνω τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της προσεγγίζω τον εφηβικό μου εαυτό και δημιουργώ ελεύθερα χωρίς ιδεοληψίες. Πλησιάζω τον χώρο που γνωρίζω και με καλλιτεχνικούς όρους αναδεικνύω τις παρατηρήσεις μου. Τα όνειρα, τη ματαίωση, τη μοναξιά, την ενοχή, αποδραματοποιημένα από την ξαφνική ύπαρξη του παραλόγου και της ανθρώπινης γελοιότητας.

Ποιοι είναι οι Ήρωες του σήμερα;

Ήρωες σήμερα είναι αυτοί που σε πείσμα των καιρών αρνούνται να χάνουν το χρόνο τους αναζητώντας δικαιολογίες και συγκεντρώνονται στο στόχο τους. Αυτός είναι κι ο μόνος τρόπος να βγούμε από το τέλμα.

Heroes-matina-inikolaou-ngolden.gr

heroes-gasouka-ingolden.gr.areti

Heroes-karatzoglou-ingolden.gr

Γιατί επαναλαμβάνεται αυτή η παράσταση και τι διαφορετικό έχει από τα προηγούμενα ανεβάσματά της;

Για να μπορέσουμε να επαναπροσδιοριστούμε. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε το ξεκίνημα μας. Βέβαια η παράσταση των «Ηρώων» είναι μια παράσταση σε συνεχή εξέλιξη που εμπλουτίζεται διαρκώς με εξαιρετικούς νέους ηθοποιούς και τραγουδιστές, και με καινούριο υλικό.

Όσες παραστάσεις σας έχω παρακολουθήσει, είναι επί της ουσίας βαθιά δραματικές αλλά δοσμένες με αληθινό χιούμορ. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τελικά την ζωή μας;

Η ζωή έχει δύο όψεις. Από παιδί έβλεπα πάντα και τις δύο.

Λένε ότι η συγγραφή σαν επάγγελμα επιβάλει την μοναξιά…

Πράγματι, η συγγραφή έχει απόλυτη μοναξιά. Προσωπικά όμως δεν τη φοβάμαι τη μοναξιά. Την έχω συνηθίσει.

Τι είναι δηλαδή αυτό που σας προσφέρει η δουλειά σας που σας απορροφά τόσο;

Με κάνει να ξεφεύγω από τον εαυτό μου που είναι και το βάσανο μου.

Heroes-mayrogiorgis-ingolden.gr

Heroes-ingolde.gr-aleyras

Τουλάχιστον δικαιώνεστε, αν κρίνουμε και από το πρόσφατο βραβείο που πήρατε στα Θεατρικά Βραβεία του Αθηνοράματος για το έργο σας «Εγώ η Γωγώ» που ανέβηκε στο θέατρο Αθηνών…

Το «Εγώ η Γωγώ» είναι ο πρώτος μου μονόλογος. Πρόκειται για μια γυναίκα εγκλωβισμένη στα συντρίμμια της ζωής της που προσπαθεί να πάρει τις αποφάσεις της. Στο χέρι της είναι αν θα διασωθεί ή θα συντρίβει. Ο μονόλογος αυτός σατιρίζει το γελοίο του δράματος της ανθρώπινης ύπαρξης και είναι εμπνευσμένος από τις «Ευτυχισμένες Μερες» του Σάμουελ Μπέκετ. Η ερμηνεία της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ήταν καθηλωτική και το κοινό του Αθηνοράματος επιβράβευσε το έργο με το πρώτο βραβείο Νεοελληνικού Έργου. Είμαι χαρούμενη γι αυτό το βραβείο.

Έχει λοιπόν ακόμη δύναμη το Θέατρο, μέσα σε μια τέτοια εποχή;

Το Θέατρο είναι μια συνάντηση. Μια ανταλλαγή συναισθημάτων. Αν το κοινό ταυτιστεί με την ιστορία που καταθέτεις τότε η πρόθεση σου σαν δημιουργός έχει πετύχει. Στο Θέατρο ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι υπάρχει και κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που τον πληγώνει στην καθημερινότητα του. Η τέχνη ως παράλληλο σύμπαν μαλακώνει, ανακουφίζει, δίνει ελπίδα!

 

GASOUKA-INGOLDEN.GR


Κείμενο: Τάσος Μπιμπισίδης
Φωτογράφιση: DeKlik


 

 


 

Info

«Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Μικρό Παλλάς (Αμερικής 2, Σύνταγμα)

Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκυ Καρατζόγλου, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Ματίνα Νικολάου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αρετή Πασχάλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας