Δραματοθεραπεία

0
7

dramatotherapeia-ingolden.grΔραματοθεραπεία:

Ακούγοντας το σώμα και τη φαντασία!

Η λέξη δραματοθεραπεία αποτελείται από τις λέξεις “δράμα” δρω, δράση και “θεραπεία” με την έννοια της αποκατάστασης της ψυχικής υγείας.

 

 

Η Δραματοθεραπεία προάγει την ανάπτυξη επικοινωνίας και σχέσεων με τους άλλους, τη φαντασία και δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, την αυτεπίγνωση, την εκφραστικότητα, την ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να μπαίνουμε στην θέση του άλλου, την αναγνώριση και επεξεργασία συναισθημάτων,  την απομάκρυνση των αισθημάτων ενοχής και ανεπάρκειας , την καλλιέργεια της αγάπης του ανθρώπου προς τον εαυτό του και τους άλλους, την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

Είναι αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπείας για: κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα σχέσεων, εξαρτήσεις, προβλήματα ταυτότητας κ.ά.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι το σώμα, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, τα παραμύθια, οι κούκλες, τα παιχνίδια, η μουσική, η ζωγραφική, το συμβολικό υλικό, το παίξιμο ρόλων, κ.ά.

Οι ρίζες της δραματοθεραπείας ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα, όπου το θέατρο χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο την ψυχική και σωματική υγεία, όπως για την αντιμετώπιση του αγνώστου, για θρησκευτική λατρεία, αλλά και για τον εξορκισμό μιας επιδημίας, για τη γονιμοποίηση της γης ή μιας στείρας γυναίκας και για ό,τι άλλο ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να ζητήσει από κάποια ανώτερη δύναμη.

Με την σημερινή της μορφή, εμφανίζεται και διαμορφώνεται τον 20ο αιώνα, ξεκινώντας από τη Μ. Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παράλληλα με τις άλλες μορφές ψυχοθεραπειών μέσω τέχνης όπως η μουσικοθεραπεία και η εικαστική θεραπεία στις οποίες και ανήκει.

 

Η δραματοθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που θέλουν να έλθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, αναζητούν την αυτογνωσία και θέλουν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους.

 

Συγκεκριμένα απευθύνεται:

–  Σε ενήλικες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή  με τον εαυτό και τα συναισθήματα τους. Σε αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους διάφορους ρόλους που παίζουν στη καθημερινή ζωή. Σε όσους  θέλουν να  να διευρύνουν τους ορίζοντες και την οπτική γωνία που βλέπουν τα πράγματα.

– Σε εφήβους και παιδιά, μέσα ή έξω από εκπαιδευτικό πλαίσιο, βοηθώντας τους για καλύτερες επιλογές ζωής, ωρίμανση της προσωπικότητας, ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους κι αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας τους, κάτι πολύ δύσκολο σε αυτές τις ηλικίες όπου υπάρχει  έντονη η τάση της ομαδοποίησης

– Σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, φοβίες, δυσκολίες στην επικοινωνία, αλλά και με σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές  – άτομα που βρίσκονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα, παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά.

–  Σε οικογένειες μέσα από μια συστηματική θεραπεία για πιο σωστή επικοινωνία

– Σε ομάδες ανθρώπων σε κοινό εργασιακό περιβάλλον, π.χ. στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενους σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας  για βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας τους

– Σε ομάδες ανθρώπων με κάποιο κοινό πρόβλημα όπως για παράδειγμα άτομα σε διαδικασία απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, νεαρές μητέρες που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μια εγκυμοσύνη κλπ

– Σε καλλιτέχνες για αύξηση της αυτεπίγνωσης και δημιουργικότητας στον χώρο της δουλειάς τους

Εν τέλει, η δραματοθεραπεία αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ψυχοθεραπείας και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη όλων των δημιουργικών δυνατοτήτων που βρίσκονται κρυμμένες μέσα μας!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας