Γυναικεία ονόματα από Ε, η σημασία τους

0
19417

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.

Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.gynaikeia-onomata-apo-e-h-shmasia-tous-ingolden-gr

Ειρήνη

Ετυμολογία: Το όνομα Ειρήνη προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων ειρώ – λέγω + νους. Αυτό σημαίνει ότι τα λόγια της είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και πάντα λέει τεκμηριωμένα τις απόψεις της.
Παράλληλα το όνομα Ειρήνη προέρχεται από το ρήμα «ειρώ» που σημαίνει συνδέω, για αυτό και πολλές φορές η παρουσία της γίνεται καταλυτική για την ένωση ανθρώπων.

Το όνομα προέρχεται από την θεά των Αρχαίων Ελλήνων, Ειρήνη. Κόρη του Δία και της Θέμιδας, ήταν μια από τις Ώρες και αποτελούσε την προσωποποίηση της ειρήνης και του πλούτου. Στην τέχνη απεικονίζονταν σαν μια νεαρή όμορφη γυναίκα που κρατούσε το Κέρας της Αμάλθειας, σκήπτρο και ένα πυρσό.

Χαριτωμένη, κρατάει τις αποστάσεις της. Καθοδηγείται από τα συναισθήματά της, με αποτέλεσμα να οδηγείται συχνά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Είναι αρκετά φιλόδοξη και δίνει σημασία στην εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν. Θέλει να φαίνεται πιο ανεξάρτητη απ’ όσο στην πραγματικότητα είναι. Δεν της αρέσουν οι καβγάδες και οι χωρισμοί και προσπαθεί να ισορροπεί τις καταστάσεις και να ενώνει τους ανθρώπους που έχουν διαφορές.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό φανερώνει ότι είναι μία γυναίκα με μεγάλες ευαισθησίες και πολλά όνειρα για τη ζωή. Μάχεται για τα δικαιώματα τόσο τα δικά της όσο και των ανθρώπων που την περιβάλλουν και θέλει γύρω της να κυριαρχεί η ισότητα, η ενότητα και η αγάπη. Δίνει σε όλους τη βοήθειά της και πολλές φορές θα βάλει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων που την περιβάλλουν και μετά τις δικές της. Έχει μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες  και ιδιαίτερα τη συγκινούν τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ζώα. 

Εορτασμός: 16 Απριλίου – Ειρήνης, Αγάπης και Χιονίας μαρτύρων
5 Μαΐου – Ειρήνης μεγαλομάρτυρος

Υποκοριστικά: Ρένα, Ρηνιώ, Ρίνα, Ρίνια, Ρινάκι

Είναι ένας φίλος του οποίου δεν ξέρω το όνομα και τον ξέρω πολύν καιρό για να τον ρωτήσω. Georges Feydeau, 1862-1921, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας 

Ελένη

Ετυμολογία: Πρόκειται για σύνθετο όνομα, από τον αόριστο β’ του ρήματος «αιρώ» – καταστρέφω-  και νης – πλοίο, και πρόκειται επομένως για εκείνη που εξαιτίας της καταστράφηκαν τα πλοία του Τρωικού Πολέμου.

Υπάρχει όμως και η πιθανολογούμενη συγγένεια με την «σελήνη»: Το «Ελένη» στην κλασική του ορθογραφία διέθετε δασεία πριν το αρχικό γράμμα, η οποία αντικατέστησε το γράμμα «σ». Η θεωρία αυτή λέει πως το «Ελένη» προήλθε από το «σέλας» – φως, λάμψη, εκ του οποίου πιθανότατα προήλθαν και οι λέξεις Σελήνη, Έλλη και Ελλάς.

Στη σημερινή εποχή το όνομα Ελένη φέρουν γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Διαθέτουν γοητεία κι όταν ακόμα δεν είναι όμορφες κι επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Ακόμα κι όταν φαίνονται ήρεμες, είναι κυριαρχικές. Και ευαίσθητες στα κομπλιμέντα.

Στην αρχαιότητα, το όνομα σήμαινε λαμπερή, απαστράπτουσα! Ήταν το όνομα της Ωραίας Ελένης, της ηρωίδας του Ομηρικού έπους «Ιλιάδα» , που την «έκλεψε» ο Πάρις από την Τροία και στάθηκε αφορμή για την έναρξη του Τρωικού πολέμου.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία το όνομα προέρχεται από την Αγία Ελένη, που ήταν η αυτοκράτειρα της Ρώμης που ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό μαζί με τον γιό της τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Αριθμολογία: Το όνομα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και μεγάλο δυναμισμό. Βάζει υψηλούς στόχους στη ζωή της και δεν τα παρατά αν δεν τους φέρει εις πέρας. Έχει θάρρος, υπομονή και επιμονή, εργάζεται με μόχθο για να έχει χρήματα και άνεση, για να ζει καλά. Στους ανθρώπους που αγαπάει είναι γενναιόδωρη και πάντα στέκεται δίπλα στα προβλήματα τους. Έχει μεγάλες φιλοδοξίες και κύριος στόχος της ζωής της είναι η προσωπική ανάπτυξη. Το αδύνατο σημείο της είναι το πείσμα, που μπορεί να πληγώσει τους γύρω της. 

Εορτασμός: 21 Μαΐου – Κωνσταντίνου και Ελένης

Υποκοριστικά: Έλενα, Λένα, Λένη, Λενιώ, Λένζα, Ελεάνα, Ιλεάνα, Λιάνα, Νέλλη

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα. Παροιμία 

Ελευθερία

Ετυμολογία: Από το αρχαίο επίθετο ελευθερωτής, είναι βέβαιο λοιπόν ότι είναι μία γυναίκα ανεξάρτητη που δεν αντέχει την καταπίεση και τον περιορισμό. Το όνομα Ελευθερία σημαίνει κυριολεκτικά αυτή που αγαπά την ελευθερία, η  αδέσμευτη , η γενναιόδωρη.

Σύμφωνα με την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, το όνομα Ελευθερία προέρχεται από τον Άγιο Ελευθέριο που ήταν ο προστάτης των εγκύων!


Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αποτελεσματικότητα και η κυριαρχία τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Διαθέτει μια πειθώ που ξεπερνά τα συμβατικά όρια αλλά αυτό μερικές φορές την κάνει να το εκμεταλλεύεται.
Αντιλαμβάνεται τις ιδέες των άλλων καθώς και τις προθέσεις τους . Έχει μια εκπληκτικά γρήγορη αναλυτική ικανότητα που την βοήθα να ξεπερνάει τις δύσκολες καταστάσεις. Οι νέες εμπειρίες και τα ταξίδια της αρέσουν πολύ.

Αριθμολογία: Το όνομα Ελευθερία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5, είναι λοιπόν μία γυναίκα που λατρεύει την ανεξαρτησία και απεχθάνεται τον περιορισμό. Της αρέσει να ζει έντονα να υπάρχει η περιπέτεια στη ζωή της και είναι άτομο μοντέρνο με ιδέες αρκετά προχωρημένες και προοδευτικές. Μπορεί να κάνει παρέα με όλες τις ηλικίες από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο γιατί προσαρμόζεται γρήγορα και χωρίς κόπο. Όποια δυσκολία και να της τύχει δεν το βάζει κάτω ούτε και χάνει το κέφι της. Ένα από τα ελαττώματα της είναι πως δεν είναι σταθερή στις απόψεις της με αποτέλεσμα να αφήνει κάτι που έχει ξεκινήσει για κάτι άλλο που θα της κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Υποκοριστικά: Λευτεριά, Λευτερίτσα, Ρία, Ρίτσα

Εορτασμός: 15 Δεκεμβρίου – Ελευθερίου ιερομάρτυρος

Το καλό όνομα δε λησμονιέται… Παροιμία 

Ελεονώρα

Ετυμολογία: To Ελεονώρα στα λατινικά σημαίνει «μαλακώνω, ηρεμώ».

Μία γυναίκα που ξέρει τον τρόπο να εξισορροπεί καταστάσεις και να δημιουργεί ένα χαλαρό και ευχάριστο κλίμα γύρω της. Δεν έχει στενόμυαλες ιδέες για τη ζωή, πριν σχηματίσει οποιαδήποτε άποψη, έχει φροντίσει πρώτα να κάνει την έρευνά της, να αποκτήσει τις γνώσεις της και στην συνέχεια να υιοθετήσει έναν δικό της τρόπο σκέψης και άποψης. Επηρεάζεται από ξένες κουλτούρες και πολιτισμούς και της αρέσει να συναναστρέφεται με άτομα από το εξωτερικό . Είναι συχνά θρήσκα ή οπαδός κάποιας ανατολικής φιλοσοφίας. Έχει πρωτότυπες ιδέες και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Είναι αρκετά προσκολλημένη στις αναμνήσεις και σε ότι έχει σχέση με το παρελθόν. Της αρέσουν οι συλλογές.

Αριθμολογία: Το όνομα Ελεονώρα  αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7, αυτό σημαίνει ότι διαθέτει εξυπνάδα, σοφία αλλά και δίψα για μάθηση και εμπειρία. Το διάβασμα, ο αποκρυφισμός και ο εσωτερισμός είναι μερικοί τομείς που της εξιτάρουν το ενδιαφέρον. Η διαίσθησή της ποτέ δεν την ξεγελά, αφού την κατευθύνει πάντα με τον σωστό τρόπο. Στις ερωτικές της σχέσεις, θέλει να διατηρεί κάποιες αποστάσεις, γιατί δεν είναι υπέρ των καταπιεστικών σχέσεων, που της στερούν όλες τις υπόλοιπες χαρές της ζωής. Αρκετές φορές προτιμά τη μοναχική ζωή.

Εορτασμός: 21 Μαΐου – Κωνσταντίνου και Ελένης

Υποκοριστικά: Ελένη, Έλενα, Ελεονόρα, Νόρα

Αυτός που κλέβει το πορτοφόλι μου, κλέβει σκουπίδια…Αλλά αυτός που μου στερεί το καλό μου όνομα, ληστεύει από μένα κάτι που δεν θα τον κάνει πλούσιο, και εμένα με κάνει πραγματικά φτωχό. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

 Ελισάβετ

Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Elisheva – Ο Θεός μου φέρνει την αφθονία ή ο Θεός είναι ο όρκος μου.

Περήφανη, κατορθώνει να ελέγχει τέλεια τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο της. Το πρόσωπό της αποκτάει γρήγορα μια έκφραση ωριμότητας. Είναι κάπως αυταρχική με το σύντροφό της. Δεν κατορθώνει εύκολα να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της.

Αριθμολογία:  αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 2 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που θέλει πάντα να υπάρχει μία σχέση στη ζωή της. Είναι ήσυχη, γαλήνια και δεν αντέχει τις εντάσεις και τους καβγάδες για αυτό και προσπαθεί με την διπλωματία να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο και γίνεται λίγο καχύποπτη και επιφυλακτική. Είναι τρυφερή, πιστή και πολύ δοτική στις φιλικές αλλά και στις ερωτικές της σχέσεις. Η ζεστή της  συμπεριφορά την κάνει αγαπητή όπου και αν βρίσκεται. Είναι αναποφάσιστη και θέλει πάντα κάποιον δίπλα της για να την παροτρύνει. Προσπαθεί πάντα να κρατά τις ισορροπίες όμως συχνά γίνεται το θύμα στις σχέσεις της γιατί δυσκολεύεται να πει όχι. Δίνει στους άλλους πολλά περισσότερα από αυτά που παίρνει. Το καλό όμως είναι πως προσφέρει στους γύρω της χωρίς να περιμένει αντίκρισμα, έτσι δεν πληγώνεται.

Εορτασμός: 24 Απριλίου – Οσίας Ελισάβετ θαυματουργού
5 Σεπτεμβρίου – Ζαχαρίου και Ελισάβετ

Υποκοριστικά: Έλσα, Ελίζα, Λίζα, Λιζέτα, Βέτα, Μπέτυ

 “ Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής ”  Σαίξπηρ 

Έλλη

Ετυμολογία: Το όνομα Έλλη προέρχεται από την Ελληνική μυθολογία. Η Έλλη ήταν η εγγονή του Αίολου θεού των ανέμων.

Υπερδραστήρια, έχει πάντα πολλές ασχολίες. Κοινωνική, καλή οικοδέσποινα, έχει μεγάλη επαφή με τα παιδιά. Πολλά πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

Αριθμολογία:  αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 1. Είναι άτομο αποφασιστικό ,επίμονο και δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει αυτά που βάζει στο μυαλό της. Λειτουργεί καλύτερα μόνη της, σπάνια ζητά βοήθεια από άλλους και θέλει να έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Βαριέται εύκολα γι αυτό και πάντα θα βρίσκει τρόπους για να μην πέφτει στη ρουτίνα. Η μεγάλη ενεργητικότητα που έχει την κάνει να θέλει να είναι διαρκώς σε κίνηση. Ο αυθορμητισμός της την κάνει αγαπητή στις παρέες της. Αυτό που πρέπει να φροντίσει είναι να περιορίσει τον μεγάλο εγωισμό που έχει και την απότομη συμπεριφορά της γιατί έτσι στεναχωρεί και ανθρώπους που την αγαπούν.

Εορτασμός: 24 Απριλίου – Οσίας Ελισάβετ θαυματουργού

Ελπίδα

Ετυμολογία: Από τη λέξη ελπίς.

Το όνομα της την γεμίζει με αισιοδοξία και χαρούμενη διάθεση. Είναι μία γυναίκα που δεν το βάζει κάτω, πάντα προσμένει κάτι καλύτερο και δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Έχει ένα όνομα που δεν την αφήνει ούτε στιγμή να θλίβεται και να χάνει το κουράγιο της.

 Αριθμολογία: Το όνομα Ελπίδα αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα άτομο σοβαρό, που λειτουργεί πειθαρχημένα και πάντα οργανώνει από πριν ότι έχει να κάνει. Δεν της αρέσει η ακαταστασία γι’ αυτό και στο σπίτι της όλα είναι τακτοποιημένα στην εντέλεια. Σκέπτεται λογικά και σπάνια αφήνει το συναίσθημα να την παρασύρει. Ότι αναλαμβάνει να κάνει προσπαθεί να το κάνει τέλεια και αν υποσχεθεί κάτι σε κάποιον δεν θα αθετήσει ποτέ την υπόσχεση της. Αγαπά τα παιδιά και το όνειρο της είναι να αποκτήσει μια όμορφη οικογένεια. Της αρέσει να έχει σταθερές και μακρόχρονες σχέσεις και φιλίες. Δένεται με τους ανθρώπους και δεν μπορεί να τους βγάλει εύκολα από τη ζωή της έστω και αν πρέπει. Επειδή αντιμετωπίζει τα πάντα με σοβαρότητα χάνει πολλά πράγματα από τη ζωή γι αυτό καλό είναι να χαλαρώνει και να διασκεδάζει περισσότερο γιατί δεν μπορούν όλοι να ακολουθούν το δικό της ρυθμό.

Εορτασμός: 17 Σεπτεμβρίου – Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας μαρτύρων

Υποκοριστικά: Ελπίς

Τι υπάρχει σ’ ένα όνομα; Αυτό που ονομάζουμε τριαντάφυλλο, με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο όμορφα. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός 

Ελπινίκη

Ετυμολογία: Από το ελπίς + νίκη.

Η Ελπινίκη ήταν κόρη του Μιλτιάδη κι ετεροθαλής αδελφή του Κίμωνα. Γλυκιά και υποταγμένη, αν δεν φύγει νωρίς απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον κινδυνεύει να μείνει πολύ εξαρτημένη απ’ αυτό.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Νίκη

Εμμανουέλα

Ετυμολογία: Ονομασία που αποδίδει ο προφήτης Ησαΐας στον αναμενόμενο Μεσσία – στα εβραϊκά  Immanu’el = μεθ’ ημών ο Θεός. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου ο Εμμανουήλ ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό.

Είναι μία γυναίκα με μεγάλη πίστη, αφοσίωση στους στόχους και μεγάλες ψυχικές αντοχές.

Αριθμολογία: το όνομα Εμμανουέλα ταυτίζεται με τον αριθμό 2 και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ τρυφερή, στοργική αλλά και πονόψυχη με τους ανθρώπους που αγαπά και όχι μόνο. Επιζητά διαρκώς την παρέα, την συντροφικότητα και η μοναξιά την τρομάζει. Η πίεση και οι καβγάδες της προκαλούν ένταση και την κάνουν να αισθάνεται δυστυχισμένη, για αυτό και προσπαθεί να αποφεύγει τις διενέξεις. Είναι αρκετά υποχωρητική, συμβιβάζεται και συγχωρεί πολύ εύκολα. Μερικές φορές, όμως, θα έπρεπε να δηλώνει ευθέως αυτά που σκέφτεται και αισθάνεται, χωρίς να έχει το φόβο της απόρριψης.

Εορτασμός: 25 Δεκεμβρίου – Της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού
26 Δεκεμβρίου – Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου

Υποκοριστικά: Εμμανουηλία, Μανουέλα, Μανουηλία, Μανωλιάδα

 Όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη.  Παροιμία 

Επιστήμη

Ετυμολογία: Από τη λέξη επιστήμη < επίσταμαι = γνωρίζω καλώς.

Εορτασμός: 5 Νοεμβρίου – Επιστήμης μάρτυρος

Ερασμία

Ετυμολογία: Από το επίθετο «εράσμιος» που σημαίνει αξιαγάπητος, «έραμαι» που σημαίνει αγαπώ.

Μία θελκτική και αξιαγάπητη γυναίκα, άλλωστε το φανερώνει και το όνομα της.

Αριθμολογία: το όνομα Ερασμία ταυτίζεται με τον αριθμό 4 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι μία υπεύθυνη, οργανωτική αλλά και συντηρητική γυναίκα. Είναι λάτρης της παράδοσης, έχει ηθικές αξίες και τηρεί πάντα στη ζωή της τα πρέπει και τους κανόνες, θέτοντας όρια και μην αφήνοντας τον εαυτό της ελεύθερο στο συναίσθημα. Η οικογένεια είναι η προτεραιότητα της ζωής της και την βάζει πάνω από όλους και από όλα.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Αρισμή

Ερατώ

Ετυμολογία: Από τη λέξη ερατός = αγαπητός, επιθυμητός. Ερώ σημαίνει αγαπώ.

Η αξιολάτρευτη. Μία από τις εννέα Μούσες, η προστάτιδα της ερωτικής ποίησης.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

 Η ζωή κρατά μια γενιά, το καλό όνομα μένει για πάντα… Παροιμία 

Ερμιόνη

Ετυμολογία: Ερμής + παραγωγικό επίθημα –όνη

Η μοναχοκόρη του Μενελάου και της Ελένης. Έξυπνη, έχει έφεση τις θετικές επιστήμες. Δεν πιστεύει σε απόλυτες αξίες. Ισορροπημένη, είναι ευτυχισμένη μόνο όταν βρίσκεται σε πολιτισμένο περιβάλλον.

Εορτασμός: 4 Σεπτεμβρίου – Αγίας Ερμιόνης

Εριφύλη

Ετυμολογία: Το όνομα Εριφύλη προέρχεται από τον συνδυασμό τον λέξεων έρι + φύλον που σημαίνει η έξοχη των γυναικών.

Μία γυναίκα που ξεχωρίζει και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει και να στρέφει τα βλέμματα πάνω της.

Αριθμολογία: το όνομα Εριφύλη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 6 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι αρκετά εξωστρεφής, κοινωνική, ευχάριστη και πολύ δοτική στις σχέσεις της. Θέλει να διατηρεί τις ισορροπίες σε όλους τους τομείς της ζωής της και δεν της αρέσουν οι εντάσεις και τα προβλήματα. Η μοναξιά την τρομάζει για αυτό και προτιμά να κάνει συμβιβασμούς, παρά να οδηγεί στα άκρα κάποιες σχέσεις της. Είναι τόσο υποχωρητική, που οι άνθρωποι που την περιβάλλουν εκμεταλλεύονται την καλή της διάθεση και άθελα της γίνεται το θύμα. 

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων

Υποκοριστικά: Έρη, Φύλια

Nomen est omen. Το όνομα είναι σημάδι – αλλά και κατάρα; Λατινικό ρητό 

Ευαγγελία

Ετυμολογία: Ευ + αγγελία δηλαδή ο φορέας καλών ειδήσεων.

Μία γυναίκα που δίνει πάντα ευχάριστα μηνύματα, είναι με τον καλό λόγο στα χείλη και δεν της αρέσει ποτέ να κακοκαρδίζει κανέναν. Της αρέσει να επικοινωνεί και να κάνει τους γύρω της να απολαμβάνουν την παρέα της, χαρίζοντας τους γέλιο, αισιοδοξία και δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα στις σχέσεις της. Διαθέτει μια πειθώ που ξεπερνάει τα συμβατικά όρια και που ίσως συχνά να το χρησιμοποιεί σε βάρος των άλλων. Έχει εκπληκτική αναλυτική ικανότητα που τη βοηθά να ξεπερνά τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Της αρέσουν τα ταξίδια και κάθε νέα εμπειρία.

Αριθμολογία: το όνομα Ευαγγελία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7. Είναι αρκετά εσωστρεφής αλλά σοφή γυναίκα, έχει άποψη για τα πάντα και ξεχωρίζει με την εξυπνάδα αλλά και ωριμότητα της. Θέλει να αναπτύσσει τις γνώσεις της, μελετά, εξελίσσεται και έχει ισχυρή διαίσθηση. Όλοι τρέχουν κοντά της όταν θέλουν να ακούσουν μία συμβουλή ή έχουν ανάγκη από καθοδήγηση. Διατηρεί σταθερές σχέσεις και τα συναισθήματά της είναι βαθιά και ουσιαστικά. Δεν ανοίγεται εύκολα σε νέες γνωριμίες, όμως όταν ένας άνθρωπος κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της, τότε είναι πάντα στο πλάι του και τον βοηθά με κάθε τρόπο. Δεν θέλει ούτε να καταπιέζει αλλά ούτε και να καταπιέζεται, προτιμά να διατηρεί σχέσεις που βασίζονται στην ανεξαρτησία και την αυτοέκφραση. 

Εορτασμός: 25 Μαρτίου – Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Υποκοριστικά: Βαγγελία, Βαγγελιώ, Εύα, Εύη, Λία, Λίτσα, Τζέλα, Τζελίνα, Εβελίνα

Όνομα και μη χωριό… Παροιμία 

Ευανθία

Ετυμολογία: από το ευ + άνθος δηλαδή όμορφη σαν λουλούδι.

Μία γυναίκα ευωδιαστή, με έναν αέρα δροσιάς και ομορφιάς.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευανθία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7 και αυτό σημαίνει ότι διαθέτει εξυπνάδα, σοφία αλλά και δίψα για μάθηση και εμπειρία. Το διάβασμα, ο αποκρυφισμός και ο εσωτερισμός είναι μερικοί τομείς που της εξιτάρουν το ενδιαφέρον. Η διαίσθησή της ποτέ δεν την ξεγελά και την κατευθύνει πάντα με τον σωστό τρόπο. Στις ερωτικές σχέσεις, θέλει να διατηρεί κάποιες αποστάσεις, γιατί δεν είναι υπέρ των καταπιεστικών σχέσεων, που της στερούν όλες τις υπόλοιπες χαρές της ζωής. Αρκετές φορές προτιμά τη μοναχική ζωή. 

Εορτασμός: 11 Σεπτεμβρίου – Ευανθίας μάρτυρος

Υποκοριστικά: Ανθή, Ανθούλα

 Όνομα και πράγμα.  Παροιμία 

Ευγενία

Ετυμολογία: ευ + γένος, αυτός που έχει αρχοντική καταγωγή, που προέρχεται από καλό γένος.

Το όνομα Ευγενία φανερώνει ότι είναι ένα ευγενικό θηλυκό, γλυκομίλητη και με καλούς τρόπους.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευγενία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5. Λατρεύει την ελευθερία, δεν αντέχει την κάθε μορφή καταπίεσης και θέλει στη ζωή της να γεύεται νέες εμπειρίες, που θα τη βγάλουν από την πλήξη και τη μονοτονία της καθημερινότητας. Έχει μεγάλο πείσμα και νευριάζει εύκολα όταν δεν γίνονται όλα όπως τα θέλει. Είναι αρκετά γοητευτική, της αρέσει να φλερτάρει και θέλει να κεντρίζει την προσοχή των γύρω της και να στρέφει το ενδιαφέρον πάνω της. Αποφεύγει όμως τη δέσμευση γιατί δεν της αρέσει να τη βάζουν σε καλούπια. Η επιθυμία της είναι να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, της αρέσουν τα ταξίδια, να βλέπει και να μαθαίνει νέα πράγματα και να αποκτά εμπειρίες. Προσαρμόζεται γρήγορα όπου και αν βρεθεί, κάνει εύκολα γνωριμίες και είναι αγαπητή στο περιβάλλον της. Το μειονέκτημα που έχει είναι πως αλλάζει εύκολα γνώμη και δεν επιμένει στους στόχους της. Όταν βρίσκει εμπόδια, προτιμά να προχωρά παρακάτω.

Εορτασμός: 13 Δεκεμβρίου – Ευγενίου μάρτυρος
24 Δεκεμβρίου – Ευγενίας παρθενομάρτυρος

Υποκοριστικά: Ευγενούλα, Τζένη, Βγενιώ, Βγενίτσα

 Άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος τη χάρη.  Παροιμία 

Ευδοκία

Ετυμολογία: ευδοκία < ευδοκώ. Η ευμενής διάθεση, η επιδοκιμασία, η προερχόμενη από τον Θεό – «δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», Λουκά β΄ ,14. Στα αρχαία χρόνια η λέξη σήμαινε την ευχαρίστηση, το αντικείμενο του πόθου ή της επιθυμίας.

Μία γυναίκα με άποψη, που δεν διστάζει να την εκφέρει και να την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. Οι σκέψεις της είναι αρκετά ώριμες, πάντα ξέρει τι είναι αυτό που θέλει και πώς πρέπει να ενεργήσει για να γίνουν τα όνειρα της πραγματικότητα.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευδοκία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα με φιλελεύθερες και καινοτόμες ιδέες. Είναι σύγχρονη, ακολουθεί έναν γρήγορο τρόπο ζωής και προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα σε κάθε περίσταση. Της αρέσουν οι προκλήσεις, γιατί μέσα από αυτές γεύεται νέες εμπειρίες και δοκιμάζει τον εαυτό της και τις δυνατότητες της. Η δημιουργικότητα της, η φαντασία της αλλά και οι πρωτότυπες ιδέες της θα την βοηθήσουν στην επαγγελματική της καταξίωση.

Εορτασμός: 1 Μαρτίου – Ευδοκίας οσιομάρτυρος

Υποκοριστικά: Εύη, Εύα

Δίνοντας όνομα σε ένα αγόρι, θα πρέπει να σκεφθούμε τη γυναίκα που κάποια μέρα θα πρέπει να το προφέρει. Barbey D’ Aurevilly, 1808-1889, Γάλλος συγγραφέας 

Ευδοξία

Ετυμολογία: ευ + δοξία < δόξα δηλαδή αυτή που έχει καλή φήμη

Μία γυναίκα που λατρεύει τη δόξα και στη ζωή της θα καταφέρει να κερδίσει φήμη και διάκριση, ακριβώς όπως επιθυμεί.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευδοξία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι ευαίσθητη, συναισθηματική αλλά και αρκετά ονειροπόλα. Θέλει να αλλάξει τον κόσμο γύρω της, να βοηθήσει για ένα καλύτερο αύριο και να απαλύνει τον πόνο στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και έχουν την ανάγκη της. Της ταιριάζουν επαγγέλματα που σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά. 

Εορτασμός: 31 Ιανουαρίου – Ευδοξίας μάρτυρος

Υποκοριστικά: Εύα, Εύη, Δόξα, Δοξούλα

Ευθαλία

Ετυμολογία: ευ + θαλία < θάλος < θάλλω σημαίνει αυτή που έχει πλούσια βλάστηση, θαλερή, ανθισμένη

Μια γυναίκα πλούσια – και αν όχι στα υλικά αγαθά, σίγουρα στα αισθήματα. Κάνει οικογένεια από πολύ νωρίς, όμως στερείτε στη ζωή της την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευθαλία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 1 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία επιβλητική γυναίκα, με μεγάλο δυναμισμό αλλά και διάθεση να έχει πάντα την πρωτιά σε όλα. Της αρέσει να δίνει τις κατευθύνσεις της, να επιβάλει τους όρους και τους κανόνες της και θέλει πάντα να γίνεται το δικό της. Δύσκολα μπορεί κάποιος να της αρνηθεί αυτό που θα του ζητήσει, αφού έχει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει και δεν δέχεται ποτέ την άρνηση. Ο εγωισμός είναι ένα από τα μελανά σημεία της προσωπικότητας της. 

Εορτασμός: 2 Μαρτίου – Ευθαλίας παρθενομάρτυρος

Υποκοριστικά: Ευθαλιώ, Θάλια, Θάλεια, Θαλίτσα, Θαλιώ

 Κάλλιο χρυσό όνομα παρά χρυσό φόρεμα. Παροιμία 

Ευθυμία

Ετυμολογία: Από το επίθετο εύθυμος,  ευ + θυμός και σημαίνει αυτή που έχει καλή καρδιά, καλό εσωτερικό εαυτό, αυτή που έχει καλή διάθεση

Μια γυναίκα γεμάτη ευθυμία, χαίρεται, απολαμβάνει και ζει στο έπακρο κάθε στιγμή. Ωστόσο έχει αρκετά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που επηρεάζουν και τη συμπεριφορά της.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευθυμία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που θέλει όλα γύρω της να είναι στην εντέλεια. Θέλει να προοδεύει, να αναπτύσσεται, και να αποκτά δύναμη μέσα από την γνώση αλλά και την καριέρα της. Απεχθάνεται τη ρουτίνα και οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην αυτοέκφραση της. Έχει μαγνητική αύρα και εκπέμπει τόσο ερωτισμό, που δύσκολα κάποιος μπορεί να της αντισταθεί. Στην καριέρα της, θέλει να πρωτοστατεί και να κατέχει μία πολύ καλή θέση, γιατί η προτεραιότητα της ζωής της είναι η αυτοδυναμία και η αυτοκυριαρχία. Με την εργατικότητα αλλά και την επιμονή της θα καταφέρει να κάνει ακόμα και τα πιο τρελά της όνειρα πραγματικότητα. Ο ερωτικός τομέας στιγματίζεται από ισχυρούς , παθιασμένους, φλογερούς και αξέχαστους αισθηματικούς δεσμούς.

Εορτασμός: 20 Ιανουαρίου – Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου

Υποκοριστικά: Έμη, Εύα, Ευθυμούλα, Έφη, Θέμις, Θένια, Μία, Μίνα

 Αρχή Σοφίας ονομάτων επίσκεψις. Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος 

Ευλαμπία

Ετυμολογία: Από το επίθετο ευλαμπής < ευ+λάμπω δηλαδή ο λαμπρός.

Μια παιχνιδιάρα, ευχάριστη και απόλυτα πιστή γυναίκα γεμάτη κέφι και φαντασία. Διαθέτει ισχυρή διαίσθηση και οι κουβέντες της πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι είναι προφητικές.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευλαμπία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 που σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα καριερίστας. Η δουλειά είναι πολύ σημαντική για αυτήν, γιατί μέσα από αυτήν επιβεβαιώνεται, εξελίσσεται και νιώθει πιο δυναμική και ανεξάρτητη. Για να πετύχει τους στόχους της, είναι πρόθυμη να κάνει θυσίες. Είναι πολύ βασικό στη ζωή της να διαθέτει οικονομική ανεξαρτησία και να έχει την άνεση να κάνει αγορές, να απολαμβάνει τη διασκέδαση και να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές της δυνάμεις. Τον έρωτα τον αντιμετωπίζει με ανάλαφρο τρόπο. Ερωτεύεται λίγες φορές, όμως τα συναισθήματα που ζει είναι έντονα.

Εορτασμός: 10 Οκτωβρίου – Ευλαμπίου και Ευλαμπίας μαρτύρων

Υποκοριστικά: Μπία, Εύη

Πίνει νερό στ’ όνομά του. Παροιμία 

Ευμορφία

Ετυμολογία: Από το ευ+μορφή που σημαίνει  η όμορφη, η ωραία

Μια γυναίκα που της αρέσει να περιποιείται τον εαυτό της, φροντίζει την εμφάνιση της και είναι λαμπερή και με ιδιαίτερο προσωπικό στυλ.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευμορφία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7 και αυτό υποδηλώνει ότι εκτός από την εξωτερική ομορφιά έχει και πολύ πλούσια εσωτερικά χαρίσματα. Είναι μία σοβαρή και συγκροτημένη γυναίκα, με ώριμη σκέψη και πολύ σωστές απόψεις για τη ζωή. Της αρέσει το διάβασμα, η αναζήτηση, η έρευνα και η γνώση. Της αρέσει να περνά ώρες μοναξιάς και απομόνωσης που τη βοηθούν να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και να τα βρίσκει με τον εαυτό της. Οι γύρω της πηγαίνουν πρώτα σε εκείνη όταν έχουν προβλήματα και θέλουν βοήθεια και υποστήριξη.

Εορτασμός: 6 Αυγούστου – Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Υποκοριστικά: Μορφούλα, Μόρφω

Ευρυδίκη

Ετυμολογία: Από το επίθετο ευρύς και το ουσιαστικό δίκη και σημαίνει “η πολύ δίκαιη” ή “αυτή της οποίας η δικαιοσύνη εκτείνεται ευρέως”.

Είναι μία δίκαιη γυναίκα, που προσπαθεί πάντα να κάνει το σωστό για όλους. Διαθέτει πολύ λογική σκέψη και είναι αυστηρός κριτής.

Στη μυθολογία το όνομα προέρχεται από την Νύμφη Ευρυδίκη που ήταν σύζυγος του Ορφέα.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευρυδίκη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 8 και αυτό σημαίνει πως είναι από τις γυναίκες που θέτει ως προτεραιότητα της ζωής της, την εξέλιξη και την πρόοδο. Είναι γυναίκα καριέρας και θέλει να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη οικονομικά. Η καριέρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της και κάνει μεγάλα όνειρα, τα οποία αργά αλλά σταθερά θα κάνει πραγματικότητα. Ο έρωτας είναι πηγή ενέργειας στη ζωή της, όμως προσπαθεί να μην δένεται πολύ συναισθηματικά, γιατί δεν θέλει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στις προσωπικές της επιδιώξεις. Φροντίζει πρώτα να επιτύχει κάποιους προσωπικούς στόχους που αφορούν την επαγγελματική και οικονομική της αποκατάσταση και όταν το καταφέρει αυτό, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτήν να αφεθεί συναισθηματικά.

Εορτασμός: Των Αγίων Πάντων

Υποκοριστικά: Εύρυ, Ευρούλα, Ευρού

Δίνοντας όνομα σε ένα αγόρι, θα πρέπει να σκεφθούμε τη γυναίκα που κάποια μέρα θα πρέπει να το προφέρει. Barbey D’ Aurevilly, 1808-1889, Γάλλος συγγραφέας 

Ευσταθία

Ετυμολογία: Από το επίθετο ευσταθής.

Ζωηρή και επίμονη, το όνομα της προέρχεται από τον Άγιο προστάτη των κυνηγών. Είναι μία γυναίκα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, επιμένει και διεκδικεί αυτό που θέλει με μεγάλο δυναμισμό. Είναι της άποψης ότι κάθε επιθυμία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να το θελήσουμε για αυτό και κοπιάζει για να εκπληρώσει τα όνειρα της.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευσταθία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 5 και αυτό σημαίνει ότι είναι μία γυναίκα που λατρεύει την ελευθερία και απεχθάνεται κάθε είδους περιορισμό. Ζει σε ξέφρενους ρυθμούς, λατρεύει την περιπέτεια και θέλει να υιοθετεί έναν μοντέρνο τρόπο ζωής. Οι ιδέες της είναι προοδευτικές και με την δημιουργικότητα και την φαντασία της καταφέρνει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ξέρει πολύ καλά να γεφυρώνει το χάσμα των γενεών, αφού τα πάει καλά με όλες τις ηλικίες. Καταφέρνει να διατηρεί την νεότητα και το σφρίγος της και να δείχνει αρκετά νεότερη από την ηλικία της. Ένα από τα ελαττώματα της είναι πως δεν είναι σταθερή στις απόψεις της με αποτέλεσμα να αφήνει κάτι που έχει ξεκινήσει για κάτι άλλο που θα της κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Εορτασμός: 20 Σεπτεμβρίου – Ευσταθίου μεγαλομάρτυρος

Υποκοριστικά: Στάθα, Σταθούλα, Σταθία, Εύη

Ο γιατρός μου είπε πρώτα τα καλά νέα: θα έδιναν το όνομα μου σε μια ασθένεια.  Steve Martin, Αμερικανός ηθοποιός 

Ευστρατία

Ετυμολογία: Προέρχεται από τις λέξεις ευ+στρατός και σημαίνει “καλός στρατιώτης”. Η λέξη στρατός αρχικά σήμαινε “απλωμένος, σκορπισμένος, ο λαός σε αντιδιαστολή προς τους σοφούς”.

Είναι οργανωτική, πρακτική και πειθαρχημένη. Επιβάλει στη ζωή της νόμους και κανόνες και είναι σε όλα συνεπής και λογική.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευστρατία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 7 και αυτό υποδηλώνει ότι είναι μία γυναίκα σοφή, της αρέσει η πνευματική εξέλιξη και διαθέτει σοβαρότητα. Αρκετές στιγμές γίνεται απόμακρη και θέλει το χώρο και το χρόνο της. Προτιμά να έχει λίγους και καλούς φίλους, παρά πληθώρα γνωριμιών.  Όλοι τρέχουν κοντά της όταν θέλουν να ακούσουν μία συμβουλή ή καθοδήγηση. 

Εορτασμός: 13 Δεκεμβρίου – Ευστρατίου μάρτυρος

Υποκοριστικά: Στρατούλα, Στρατία, Στράτα

Φύση είναι ένα καλό όνομα για ένα αποτέλεσμα η αιτία του οποίου είναι ο Θεός. William Cowper, 1731-1800, Άγγλος ποιητής 

Ευτέρπη

Ετυμολογία: Από το ευ και το τέρπω και σημαίνει “αυτή που είναι πολύ ευχάριστη”.

Γελαστή, κεφάτη με πολύ χιούμορ και μοναδικό επικοινωνιακό ταλέντο.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευτέρπη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 4 και αυτό σημαίνει πως είναι μία σοβαρή και πειθαρχημένη γυναίκα που θέλει να επικρατεί γύρω της καλή οργάνωση και φροντίζει όσο μπορεί για αυτό. Της αρέσει η τάξη και η επιμέλεια, γι’ αυτό και είναι πολύ καλή νοικοκυρά. Διαθέτει τετράγωνη λογική σκέψη και σπάνια αφήνει το συναίσθημα να την παρασύρει. Προσπαθεί να ολοκληρώνει με επιτυχία ότι και αν υποσχεθεί και δεν θα αθετήσει ποτέ την υπόσχεση της. Της αρέσει να έχει σταθερές και μακρόχρονες σχέσεις και φιλίες, δένεται με τους ανθρώπους και δεν μπορεί να τους βγάλει εύκολα από τη ζωή της έστω και αν πρέπει. Επειδή αντιμετωπίζει τα πάντα με σοβαρότητα χάνει πολλά πράγματα από τη ζωή γι αυτό καλό είναι να χαλαρώνει και να διασκεδάζει περισσότερο γιατί όλοι δεν μπορούν να ακολουθούν το δικό της ρυθμό.

Εορτασμός: 1 Σεπτεμβρίου – Αγίων Σαράντα Παρθένων και Ασκητριών

Υποκοριστικά: Έφη, Ευτερπού, Πέπη

Αλίμονο στον άνθρωπο εκείνο που το όνομά του είναι μεγαλύτερο από το έργο του. Παροιμία 

Ευτυχία

Ετυμολογία: Από το ευ και το τύχη και σημαίνει “καλή τύχη”.

Είναι από τις γυναίκες που ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους και είναι σαν να βρίσκεται δίπλα τους μόνιμα ένας φύλακας άγγελος που τους βοηθά να ξεγλιστράνε εύκολα και γρήγορα από τις κακοτοπιές. Χαρά, γέλιο και ευτυχία, είναι το μενού της προσωπικότητας της και είναι μία γυναίκα που βλέπει τη ζωή από την φωτεινή της πλευρά.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευτυχία αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 3 και αυτό την κάνει να είναι επικοινωνιακή και χαρούμενη. Της αρέσει να διαβάζει και να αποκτά νέες γνώσεις. Κερδίζει αμέσως τις συμπάθειες και όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για αυτήν. Έχει έναν πολύ γλαφυρό τρόπο γραφής και επικοινωνίας, ξέρει να χρησιμοποιεί κατάλληλα το λόγο, πείθει και μεταδίδει τις σκέψεις της με ευκολία. Είναι πονόψυχη και γενναιόδωρη, δίνει απλόχερα τη βοήθεια της όταν της την ζητήσουν. Της αρέσει να διασκεδάζει και φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση αρκετά. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσει, είναι να μειώσει την αφηρημάδα και την αναβλητικότητα της που είναι και τα κύρια ελαττώματα της.

Εορτασμός: 6 Απριλίου – Ευτυχίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Υποκοριστικά: Εύη, Ευτυχίτσα, Ευτυχή, Ευχή, Έφη

Η υπογραφή πάντα αποκαλύπτει το χαρακτήρα ενός ανθρώπου… και καμιά φορά, ακόμα και το όνομά του. Evan Esar, 1899-1995, Αμερικανός χιουμορίστας 

Ευφροσύνη

Ετυμολογία: Από το ευ=καλό και το φρην=το λογικό – εξ ου και το ‘σώας τα φρένας’-  και σημαίνει αυτήν που έχει καλή διάθεση, τη χαρούμενη, τη συνετή.

Η Ευφροσύνη ήταν η πιο χαρούμενη και ζωηρή από τις Τρεις Χάριτες, έτσι λοιπόν και δικαιολογείται η παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά και η χαρά που εκπέμπει.  Επιβάλει στον εαυτό της να είναι πάντα γελαστή και καλοδιάθετη και δεν αφήνει τις δυσκολίες της ζωής να επηρεάζουν την διάθεση της.

Αριθμολογία: Το όνομα Ευφροσύνη αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 9 και αυτό σημαίνει ότι είναι συναισθηματική και πολύ δεκτική με όλους τους ανθρώπους. Της αρέσει να δίνει την βοήθεια της, να στηρίζει και να εξυπηρετεί τους πάντες και όλοι της αναγνωρίζουν ότι είναι πλάι τους όχι μόνο στα δύσκολα αλλά και στις χαρές. Η αδικία και το ψέμα την πικραίνουν, για αυτό και προσπαθεί να συμπεριφέρεται με τιμιότητα. Βοηθά τους αδύναμους γι’ αυτό και δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ τα κοινωνικά θέματα δεν την αφήνουν ασυγκίνητη. Έχει μεγάλη φαντασία και πολλές φορές ονειροβατεί με αποτέλεσμα να έχει δυσκολία στα πρακτικά θέματα. Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα κύρια ελαττώματα της. 

Εορτασμός: 11 Σεπτεμβρίου – Οσίου Ευφρόσυνου του Μαγείρου
25 Σεπτεμβρίου – Οσίας Ευφροσύνης

Υποκοριστικά: Φροσύνη, Φρόσω, Φροσούλα, Έρση, Εύη,  Έφη, Ινές, Σίσσυ,  Φαίη, Φένια, Φέννυ, Φιφή, Φρόσα, Φρύνη

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας