Γεράνι: αιθέριο έλαιο, ιδιότητες και χρήσεις!

0
15985

Το αιθέριο έλαιο Γεράνι ή πελαργόνι, γνωστό ως το φυτό της Αφροδίτης ή αλλιώς το “Τριαντάφυλλο του φτωχού”,  δεν προέρχεται από τα γεράνια, αλλά από ένα εντελώς διαφορετικό είδος φυτού: τo φυτό pelargonium graveolens και έχει δράση στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού μας.

Συμβολίζει τη θηλυκότητα, τη διαίσθηση και τον αισθησιασμό. Το άρωμα του Γερανιού μας δίνει την αίσθηση ασφάλειας και της σταθερότητας. Επαναφέρει τη συναισθηματική ισορροπία, απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και το στρες. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για την περιποίηση της επιδερμίδας, κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

gerani-aitheria-elaia-ingolden-gr-flowers-colors

Το αιθέριο έλαιο Γεράνι μπορεί να αντικαταστήσει το αιθέριο έλαιο Τριαντάφυλλο, λόγω της πιο προσιτής τιμής του.

 

Επιστημονική ονομασία: Essential Oil Geranium

Λατινικό όνομα: Pelargonium Graveolens

Χρήσιμα μέρη: Φύλλα, κοτσάνια και άνθη

Άρωμα: Γλυκό και βαρύ, λουλουδάτο άρωμα.

Αρωματική νότα: μεσσαία

Χρώμα: Λευκό ή ελαφρώς πράσσινο

Συνδυάζεται με: Λεβάντα, Πργαμόντο, Φασκόμηλο, Σιτρονέλλα, Πορτοκάλι, Δενδρολίβανο, Γιασεμί, Βασιλικό, Περγαμόντο, Κέδρο, Γκρέιπφρουτ, Υλάνγκ Υλάνγκ, Σανταλόξυλο κ.α.

 

Ιδιότητες αιθέριου ελαίου:

Είναι αναλγητικό, αντιπηκτικό, αντικαταθλιπτικό, αντισυπτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αιμοστατικό, τονωτικό επιδερμίδας, εντομοαπωθητικό, ρυθμιστής ορμονικού συστήματος.

– Προσφέρει ενυδάτωση και απαλότητα στην επιδερμίδα.

– Είναι αντιγηραντικό, κατά των ρυτίδων και χαρίζει λάμψη στο δέρμα, όταν προστίθεται ως συστατικό σε κρέμες δέρματος και τόνερ. επειδή εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος και έτσι βοηθάει στην καλή διατήρηση του δέρματός μας.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ακμής.

– Ιδιαίτερα χρήσιμο σε λιπαρές και επιβαρυμένες επιδερμίδες.

– Όταν προστίθεται σε κάποιο λάδι για μασάζ, καταπολεμά την ξηρότητα του σώματος και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.

– Συσφίγγει τους πόρους, ιδιαίτερα τονωτικό για το στήθος.

– Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για στοματικές πλύσεις, στον πονόλαιμο, στην ουλίτιδα.

– Είναι πλόυσιο σε πολυφαινόλες , Βιταμίνες Α και C.

– Βοηθάει στην απομάκρυνση των συμπτωμάτων του έρπη. Είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό για τον επιχείλιο έρπητα. Σταλάζουμε κατευθείαν πάνω στο προσβεβλημένο σημείο μια με δύο σταγόνες αδιάλυτου αιθέριου ελαίου από γεράνι, για τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

– Κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτηση υγρών.

– Λόγω της ιδιότητας του ως ρυθμιστή του ορμονικού μας συστήματος, μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει την ένταση στην περίοδο και με προβλήματα που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση, όπως η ήπια κατάθλιψη. Ενεργοποιεί τη λέμφο και τονώνει την κυκλοφορία του κυκλοφοριακού συστήματος.

– Εξισσοροπεί την κολπική ξηρότητα και τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

– Κατά της μυκητίασης των γεννητικών οργάνων, αλλά και τις δερματικές μυκητιάσεις.

– Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης ουλών και σκούρων σημαδιών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την προώθηση της ίσης κατανομής της μελανίνης.

– Είναι απεκκριτικό, δηλαδή, ελαφρύ διουρητικό, για πέτρες και διαταραχές της ουρικής οδού.

– Ιδανικό για την περιποίησητων μαλλιών.

– Το γεράνι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς και χαρίζει ανακούφιση.

– Επιταχύνει την επούλωση των πληγών με την ενεργοποίηση της πήξης του αίματος.

– Σταματάει την αιμοραγία.

– Χρήσιμο στη θεραπεία εκζέματος και σε χιονίστρες.

– Είναι το φάρμακο για τον Έλμινθα, δηλαδή, τον σκώληκα που ζει παρασιτικά στο έντερου του ανθρώπου ή των ζώων.

– Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε καταστάσεις άγχους ή για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για διαλογισμό.

– Όταν αισθανόμαστε αδύναμοι, αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχτούμε σωματική ή «ψυχική» επίθεση. Για να ενισχύσουμε τον εαυτό μας βάζουμε σε ένα βαμβάκι μερικές σταγόνες αιθέριο ελαίου γερανιού και εισπνέουμε σταθερά.

– Κατά της αρνητικής ενέργειας, του στρες.

– Είναι εντομοαπωθητικό, ειδικά για τις ψείρες και τα κουνούπια.

 

Γεράνι σε πνευματικό επίπεδο:

Το αιθέριο έλαιο Γεράνι μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα της κούρασης, και προωθεί τη συναισθηματική ευεξία. Βοηθάει το μυαλό να επανέλθει σε μια κατάσταση ισορροπίας και επίσης βοηθάει στη μείωση του στρες.

aitheria-elaia-ingolden-gr-colors-oil

 

Χρήσεις: 

Το αιθέριο έλαιο γεράνι μπορεί να προστεθεί σε καλλυντικά, σε άλατα για το μπάνιο, σε μείγματα αρωματοθεραπείας και σε συσκευές διάχυσης. Η μυρωδιά του υπερτερεί όταν το χρησιμοποιούμε σε μείγματα.

♠ Για να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας κάνουμε κομπρέσες με μια γάζα που την βουτάμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό που έχουμε προσθέσει 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι.

♠ Για απομάκρυνση του στρες και της έντασης: προσθέτουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι στην κεραμική συσκευή για αιθέρια έλαια.

♠ Για την κατάθλιψη, την αυπνία και τους πονοκεφάλους προσθέτουμε 3-4 σταγόνες σε ένα λίτρο βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές γαι 10 λεπτά.

♠ Λίγες σταγόνες στο δημιουργούν ατμόσφαιρα για όμορφα όνειρα.

♠ Αν υποφέρουμε από πόνους περιόδου, κάνουμε μασάζ στην κοιλιακή χώρα αφού το έχουμε πρώτα αναμίξει καλά με λάδι βάσης. Ιδανικό για αυτή την περίπτωση είναι το νυχτολούλουδο, αλλά αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε λάδι βάσης. Η αναλογία είναι 100ml λάδι βάσης, 5ml αιθέριο έλαιο γεράνι.

♠ Για κυτταρίτιδα, παχυσαρκία  και κατακράτηση υγρών: προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι στη μπανιέρα.

♠ Κατά της πιτυρίδας και για γερά μαλλιά που μακραίνουν γρήγορα προσθέτουμε 15 σταγόνες αιθέιο έλαιο σε 100γρ. από το σαμπουάν ή τη μάσκα μαλλιών μας.

♠ Για κουνούπια, μύγες φτιάχνουμε ένα αρωματικό σπρέυ χώρου: Χρησιμοποιούμε 15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 250γρ. νερό, ανακινούμε πολύ καλά και ψεκάζουμε το χώρο. Το ίδιο μείγμα το ψεκάζουμε πάνω στα μαλλιά κατά της ψείρας.

♠ Για απαλή επιδερμίδα στο σώμα προσθέτουμε 35 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι σε 100ml έλαιο αμυγδάλου και χρησιμοποιούμε για μασάζ.

♠ Για αναζωογόνηση προσώπου, σύσφιξη και αντιγήρανση: προσθέυουμε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι σε 50γρ. κρέμας προσώπου ή σε λάδι βάσης και απλώνουμε στο πρόσωπο, ιδανικά πριν τον ύπνο.

♠ Χαλαρωτικό μπάνιο: Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι βάζουμε περίπου 3 κουταλιές σούπας χονδρό αλάτι Ιμαλαΐων και προσθέτουμε 8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικό. Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε καλά. Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα στο νερό της μπανιέρας. Αυτό το μοσχοβολιστό μπάνιο, θα μας χαρίσει ξεκούραση, αποσυμφόρηση, πνευματική διαύγεια, τόνωση και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε το υπόλοιπο της μέρας ή της νύχτας μας!

♠ Λάδι σώματος κατά της κυταρρίτιδας και της κατακράτησης υγρών: Σε 30ml αμυγδαλέλαιο καλής ποιότητας, προσθέτουμε 10 σταγόνες γεράνι, 12 σταγόνες γκρέιπφρουτ και 5 σταγόνες δενδρολίβανο.

♠ Για τον έρπη: Ποτίζουμε μια μπατονέτα με βαμβάκι με 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνι και εφαρμόζουμε στην περιοχή 3 φορές την ημέρα.

♠ Κατά του άγχους και φόβου για το κοινό: σε οποιαδήποτε περίπτωση μας προκαλεί άγχος/νευρικότητα  ή πριν κάνουμε μια ομιλία σε κοινό εισπνέουμε λίγο αιθέριο έλαιο γεράνι με ένα μαντήλι ή απ’ευθείας από το μπουκάλι.

♠ Εάν θέλουμε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, χρησιμοποιούμε σε συσκευή διάχυσης 3-4 σταγόνες μαζί με 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτο.

 

Προσοχή στη χρήση:

♦ Aποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση επαφής ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

♦ Δεν καταναλώνεται για εσωτερική χρήση εκτός και αν έχουμε τη συμβουλή γιατρού, φαρμακοποιού ή έμπειρου αρωματοθεραπευτή.

♦ Δεν το  χρησιμοποιούμε αδιάλυτο στην επιδερμίδα.

♦ Πριν τη χρήση κάνουμε τεστ αλλεργικής αντίδρασης.

♦ Μετά τη χρήση αιθερίων ελαίων αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ή solarium για 12 ώρες.

♦ Για χρήση κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, συμβουλεύομαστε τον γιατρό μας.

♦ Δεν χρησιμοποιείται όταν παίρνουμε χάπια αντισυλληπτικά.

♦ Χρησιμοποιείται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Κάποια έλαια είναι ακατάλληλα για μωρά και παιδιά.

 

** Όπως όλα τα αιθέρια έλαια, διατηρείται σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τον ήλιο και τη ζεστή θερμοκρασία.

gerani-aitherio-elaioo-anthonero-ingolden-gr

 

Παραγωγή του αιθέριου ελαίου:

Για την παραγωγή του του αιθέριου ελαίου χρησιμοποιείατι η ατμό-απόσταξη, μαζεύοντας  τα αρωματικά πράσινα μέρη του Pelargonium, ιδιαίτερα τα φύλλα. Το φυτικό υλικό μαζεύεται λίγο πριν ανοίξουν τα άνθοι του γερανιού.

Περίπου 400-500 kg φυτικού υλικού απαιτούνται για την απόκτηση του 1 κιλού αιθέριου έλαιου. Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή του ελαίου υπολογίζεται να είναι στους 300 τόνους, μια τεράστια ποσότητα, και ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία.

Τα κύρια συστατικά του: αλκοόλες (τερπενίων γερανιόλη, περίπου 75 -80 τοις εκατό, βορνεόλη, κιτρονελλόλη, λιναλοόλη, τερπινεόλη), εστέρες (οξικό, βουτυρικό, βαλεριανικό), κετόνες, φαινόλες (ευγενόλη) και τερπένια (φελλανδρένιο, πινένιο).

 

Προέλευση:

Tο όνομα Πελαργόνι – Pelagronium προέρχεται από το ελληνικό πελαργός, λόγω του ραμφοειδούς σχήματος που έχουν τα άνθη πριν ανοίξουν. Προέρχεται από τη Νότια Αφρική, και για πρώτη φορά επίσημα καταγράφηκε η παρουσία του στην Ευρώπη το 1690.

Αν και υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη του φυτού, μόνο λίγα καλλιεργούνται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, και σε αυτά περιλαμβάνονται το Pelagronium graveolens – τριαντάφυλλο με άρωμα γεράνι, το Pelagronium roseum, το Pelagronium odoratissimum, το Pelagronium capitatum, και το Pelagronium radula. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας γερανιού και παραγωγής είναι το Reunion, η Μαδαγασκάρη, το Κονγκό, η  Αίγυπτος και οι περισσότερες άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κορσική παράγει σε μικρότερη κλίμακα, και άλλα είδη Pelargonium καλλιεργούνται στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Η υψηλότερη ποιότητα και πιο ακριβό είδος παράγεται στο γαλλικό νησί Reunion,λεγόταν Bourbon, που ονομάζεται γεράνι bourbon αιθέριο έλαιο.

 

Ιστορία:

Υπάρχει ελάχιστη αναφορά του γερανιού σε παλιά χειρόγραφα, αν και υπάρχουν αναφορές στο Διοσκουρίδη, δεν είναι σίγουρο πως πρόκειται για το ίδιο φυτό. Αναφέραι στο έργο του Ρεκλούζ – Recluz, χημικού υπεύθυνου για την πρώτη απόσταξη των φύλλων το 1819. Αργότερα ο Ντέμερσον – Demerson, χημικός και βοτανολόγος, έκανε μια μελέτη στο Παρίσι ως προς τις καλύτερες ποικιλίες για καλλιέργεια για την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Αυτές οι έρευνες εισήγαγαν το αιθέριο έλαιο γεράνι στην αρωματοθεραπεία.

 

Γεράνι ανθόνερο:

Το ανθόνερο είναι απεσταγμένο καθαρό νερό που παράγεται κατά την απόσταξη του αιθέριου έλαιου του γερανιού.

Το ανθόνερο Γερανιού αποτελεί ιδανικό ρυθμιστή των ορμονών της επιδερμίδας. Είναι για όλους τους τύπους των δερμάτων. Κορυφαίο αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες με ισχυρές επουλωτικές ιδιότητες. Ανακουφιστικό και ηρεμιστικές ιδιότητες τονώνει το ερεθισμένο και καταστραμένο δέρμα, περιποιείται το ηλιακό έγκαυμα, μώλωπες και ήπια κοψίματα. Το ανθόνερο γεράνι εκτός από το άρωμά του διαθέτει όλες τις ιδιότητες του αιθέριου κάτι που το κάνει ιδανικό για χρήση στις αντιρυτιδικές σας κρέμες και λοσιόν.

Ρυθμίζει τις ορμόνες της επιδερμίδας χρησιμοποιείται στην περιποίηση προσώπων εφήβων, μειώνει την λιπαρότητα και αποκαθιστά την φυσιολογική ροή σμίγματος. Κατάλληλο για πολύ λιπαρές επιδερμίδες. όταν συνδιάζεται με ανθόνερο λεβάντας έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιείται ως λοσιόν δέρματος, ταμπονάρουμε δηλαδή με ένα βαμβάκι ταμποναριστά το πρόσωπό μας.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας