Γάλα καρύδας, μια υγιεινή επιλογή!

0
1933

Χαμηλό σε θερμίδες, το γάλα καρύδας αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, στη γλουτένη, αλλά και για τους χορτοφάγους. Είναι μια τέλεια τροφή για την περίοδο της νηστείας. Μπορούμε να το εντάξουμε στο πρωινό μας όπως και σε πολλές συνταγές μαγειρικής σε καυτερά πιάτα, σούπες ή ψητό κοτόπουλο, αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

gala-karydas-idiotites-xriseis-coconutmilk

 

Θρεπτικές ιδιότητες:

– Το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, έτσι είναι ένα πολύ καλό ρόφημα για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή.

– Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι απαραίτητο συστατικό διατροφής για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους στα επίπεδα που επιθυμούν. Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στο γάλα καρύδας αποτελείται βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίζεται αμέσως και να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

– Έχει βιταμίνες  C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6

Πλόυσιο σε μέταλλα, όπως σίδηρο, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αναλυτικά:

Είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγγανίου. Η ανεπάρκεια του οργανισμού σε μαγγάνιο μπορεί να συμβάλει στην δυσανεξία στη γλυκόζη.

Είναι πλούσιο σε φώσφορο και ασβέστιο, τα οποία δημιουργούν και διατηρούν γερά δόντια και οστά. Εφοδιάζει τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα φωσφορικά άλατα, για τη σωστή πυκνότητα των οστών και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου των μυών, καθώς και για τη μείωση της υπερευαισθησίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τονώνει το νευρικό μας σύστημα. Βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων.

♦ Το γάλα καρύδας περιέχει χαλκό και βιταμίνη C, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δύναμη, την ευελιξία και την ελαστικότητα του δέρματος μας. Βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας: Ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας τη μέρα, παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου για τον οργανισμό μας.

 Τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχει, έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθάειστη μείωση των φλεγμονών των αρθρώσεων: Η καρύδα και το γάλα αυτής, περιέχουν σελήνιο, που είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό. Ελέγχει τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στο σώμα, και έτσι βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Βοηθάει στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Μετά την άσκηση, οι μύες χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών, όπως το μαγνήσιο και κάλιο που βρίσκονται στο γάλα καρύδας, για την αναπλήρωση του ιστού. Ειδικά σε πολύ ζεστό καιρό, μετά την άσκηση ή μετά από αδιαθεσία, οι ηλεκτρολύτες που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη της εξάντλησης, μυϊκών πόνων ή κράμπες.

Επίσης το γάλα καρύδας:

Βοηθάει στην πέψη και τη δυσκοιλιότητα: Λόγω των ηλεκτρολυτών και των υγιεινών λιπών και βελτιώνει την υγεία του εντέρου και προλαμβάνει ασθένειες, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

– Βοηθάει στην απώλεια βάρους, μια και περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν το συναίσθημα του κορεσμού.

– Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη: Οι καρύδες είναι μια από τις καλύτερες πηγές λαυρικού οξέος, 50 % του λίπους τους είναι λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ικανότητες.

Το λαυρικό οξύ είναι ένα προστατευτικό είδος λιπαρού οξέος που συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθάει στην υγεία της καρδιάς.

 

-Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που είναι πολύ χρήσιμες στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως λοιμώξεις και πληγές.

Η καρύδα – Cocos nucifera ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη cocos που σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο» αφού οι τρύπες επάνω στο φρούτο θυμίζουν χαρακτηριστικά προσώπου.

 

Εξωτερική χρήση:

Γάλα καρύδας για υγιές δέρμα και μαλλιά:

– Περιέχει βιταμίνη Ε, που ενισχύσει την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών και του δέρματος.

Ενυδατώνει και βοηθά στη μείωση των ρυτίδων: Η απλή εφαρμογή του πάνω στο δέρμα ενυδατώνει την επιδερμίδα.- Ανακουφίζει από ηλιακά εγκάυματα μειώνοντας το κοκκίνισμα και αποκαθιστόντας τη χαμένη υγρασία προλαμβάνει το ξεφλούδισμα.

Κατά της τριχόπτωσης και της ξηροδερμίας: Το γάλα καρύδας καταπολεμάει την τριχόπτωση και δυναμώνει τα μαλλιά. Απλώνουμε στα μαλλιά μας μία κούπα γάλα καρύδας κάνοντας μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε 45 λεπτά. Λουζόμαστε κανονικά. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές την εβδομάδα.gala-karydas-idiotites-xriseis-coconutmilk2

 

Πως φτιάχνουμε μόνοι μας γάλα καρύδας:

Υλικά 
2 κούπες φρέσκια τριμμένη σάρκα καρύδας ή αποξηραμένες νιφάδες καρύδας

3 κούπες ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 κούπες νερό και ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού.

Προσοχή: δε θέλουμε να βράσει.

Προσθέτουμε την καρύδα και αφήνουμε για δέκα λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα  στο μπλέντερ και χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.

Το αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Σε περίπτωση που θέλουμε το γάλα πιο αραιό προσθέτουμε κι άλλο νερό, αντίθετα αν το θέλουμε πιο πηχτό προσθέτουμε καρύδα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το γάλα μας με άρωμα βανίλλιας, με μέλι ή να προσθέσουμε κακάο.

 

* Το γάλα καρύδας το βρίσκουμε επίσης έτοιμο σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με βιολογικά προιόντα.

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας