Όμορφο πρόσωπο χωρίς πανάδες!

0
678

omorfo-proswpo-xwris-panades-ingolden.g

 

Tι είναι οι πανάδες;

Οι πανάδες είναι μια αισθητική βλάβη του δέρματος, που αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το αντρικό πρόσωπο. Εμφανίζεται κυρίως μετά από την ηλικία των 30 και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πρόκειται για δερματικές δυσχρωμίες οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του δέρματος του προσώπου και του ντεκολτέ. Οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα είναι το μέτωπο, τα μάγουλα, το άνω χείλος και οι παρειές της μύτης.

 

Διαχωρισμός και κλινική εξέταση

Οι βλάβες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις δερματικές, για τις οποίες δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, καθώς εντοπίζονται στην κατώτερη στιβάδα του δέρματος, το χόριο και στις επιδερμικές που αντιμετωπίζονται αφού βρίσκονται στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Αν και οι βλάβες είναι ορατές με γυμνό μάτι, η σωστή ανίχνευση του δέρματος προϋποθέτει τη χρήση της λάμπας του Wood για μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση. Η λάμπα αυτή αποτελεί μια τεχνική πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας με μήκος κύματος περίπου τα 365mm και μας υποδεικνύει το μέγεθος των διαταραχών. Ο εντοπισμός αφορά μόνο τις επιδερμικές βλάβες, που αποτελούν και το 90% των περιπτώσεων οπότε και είναι αντιμετωπίσιμες.

 

Αιτίες εμφάνισης των πανάδων

Η δημιουργία των πανάδων οφείλεται ως επί το πλείστον στην αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία την οποία δέχεται το δέρμα μας και πρέπει να γνωρίζουμε ότι λειτουργεί αθροιστικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ότι η βλάβη που προκύπτει γίνεται συνήθως ορατή μετά από χρόνια και όχι τη στιγμή που συμβαίνει.

Στο αρχικό τους στάδιο τις συναντάμε ως επιφανειακές κηλίδες, ενώ αργότερα εμφανίζονται εντονότερες και φτάνουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Εκτός όμως από την κύρια αιτία δημιουργίας των  κηλίδων που είναι ο ήλιος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωσή τους.

  • Η πρόσληψη φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και αντισυλληπτικά χάπια σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις.
  • Η εγκυμοσύνη καθώς και η περίοδος της εμμηνόπαυσης, αποτελούν δύο επιπλέον σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, αφού τα διαστήματα αυτά το δέρμα αποκτά μεγαλύτερη φωτοευαισθησία, εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών και κυρίως των αυξημένων οιστρογόνων.
  • Επιπλέον τα καλλυντικά που περιέχουν άρωμα εντάσσονται στις κύριες αιτίες εμφάνισης των πανάδων.
  • Η φτωχή διατροφή σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, η έλλειψη βιταμινών και η κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να προκαλέσουν συνδυαστικά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, κάθε είδους χρωματική ανομοιομορφία στην επιδερμίδα.
  • Τέλος η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού άτομα των οποίων οι γονείς είχαν κηλίδες, πανάδες ή και φακίδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοιου είδους δερματικές βλάβες.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Με οδηγό τον τύπο της υπερμελάγχρωσης που έχει προκληθεί και κυρίως το βάθος των κηλίδων, θα πρέπει να επιλέξουμε και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Έτσι, δυσχρωμίες που βρίσκονται σε επιφανειακά στρώματα του δέρματος αντιμετωπίζονται με μια ειδική λευκαντική κρέμα με αντιοξειδωτική δράση και οξέα. Σε πιο έντονες και επίμονες πανάδες, επιλέγουμε χημικά πίλινγκ ,για μια αισθητή βελτίωση της εικόνας του προσώπου, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι δεν καταφέρνουν να αφαιρέσουν εντελώς τις δυσχρωμίες του δέρματος. Μεγάλη βοήθεια  προσφέρουν επίσης, θεραπείες όπως η δερμοαπόξεση  και η κρυοθεραπεία με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ενώ ο πλέον διαδεδομένος και αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων είναι το laser, το οποίο ενδείκνυται για της ηλιακές (γεροντικές) κηλίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο και τη ράχη των χεριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μεν τα πιο γρήγορα αποτελέσματα, δεν εξασφαλίζει όμως τη μη επανεμφάνιση των πανάδων.

 

Συστατικά που θα πρέπει να προτιμήσουμε στα προϊόντα:

Η  βιταμίνη C  ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Το εκχύλισμα σταριού, το οποίο προστατεύει την επιδερμίδα από τη φωτογήρανση και μειώνει την ένταση και το μέγεθος των πανάδων.

Το εκχύλισμα λευκού τσαγιού, το οποίο παρεμποδίζει τη μελανογένεση, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και καταπολεμά τους παράγοντες που δημιουργούν θαμπή και ανομοιογενή επιδερμίδα.

Συμβουλή!!!

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμαι προϊόντα με ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία όπως η ρετινόλη και δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας.

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας