Φολέγανδρος, η αυθεντική…

0
940

Η Φολέγανδρος είναι ένα από αυτά τα μικροσκοπικά, ήσυχα νησιά όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Είναι το κλασσικό ελληνικό νησί, με καθαρά νερά, λευκά σπίτια και μικρούς δαιδαλώδης δρόμους.
Είναι το νοτιότερο νησί των Δυτικών Κυκλάδων και χαρακτηρίζεται ως δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια συνδυάζοντας ήρεμες διακοπές αλλά και έντονη διασκέδαση. Αυτό που χαρακτηρίζει την Φολέγανδρο είναι η πανέμορφη και γραφική Χώρα της. Είναι χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού 200+ μέτρων, χαρίζοντας έτσι μία καταπληκτική  θέα προς την θάλασσα.

 folegandros-h-aythentiki-ingolden.gr

Αξιοθέατα στη Φολέγανδρο

Λαογραφικό Μουσείο – Άνω Μεριά
Γυρίστε το χρόνο πίσω και ξεναγηθείτε σε μια παραδοσιακή «θεμωνιά». Πρόκειται για ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα και στάβλο, μέσα στο οποίο διατηρούνται η κατοικία, το κελάρι-ελαιοτριβείο, ο φούρνος, η μάντρα, το πατητήρι, όπως επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα και ενδυμασίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Οικομουσείο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος ζωγράφος του Αιγαίου, Μάρκος Βενιός. Αν τύχει και τον συναντήσετε, μην χάσετε την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί του!
Ώρες λειτουργίας: 17:00-20:00. Είσοδος: ελεύθερη

Χώρα
Αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων ! Σφηνωμένη στο χείλος ενός κατακόρυφου γκρεμού προδιαθέτει για βόλτες δίχως τέλος. Την προσοχή τραβούν οι χαρακτηριστικές πλατείες: η Πούντα με τη μαγευτική θέα, ο Δούναβης με τις εκκλησίες του Ταξιάρχη και αυτή του Αγ. Νικολάου με την πλούσια βλάστηση και τα ιδανικά για πρωινό cafes! Επίσης, η κεντρική Πιάτσα, η Πάνω Κονταρίνη και η Μαράκι προσφέρονται για φαγητό και ρακόμελα. Η Χώρα είναι μαγνήτης. Σε τραβάει από την πρώτη κιόλας μέρα!

Καραβοστάσης
Το γραφικό λιμάνι! Ιδανικό για φρέσκο ψάρι και βουτιές στα Χοχλίδια, την παραλία που το «αγκαλιάζει» στοργικά. Οι ρυθμοί εδώ είναι άκρως χαλαροί∙ χαζέψτε τους ψαράδες καθώς αράζουν τα καΐκια τους, απολαύστε καλούδια του βυθού στις ταβέρνες, κολυμπήστε στις ήρεμες γειτονικές ακτές…

Πούντα –Χώρα
Την Πούντα της Φολεγάνδρου αποκαλούν και μπαλκόνι του Αιγαίου. Είναι το σημείο της Χώρας στο χείλος του γκρεμού όπου φαίνεται κάτω η θάλασσα. Εκεί μπορείτε να βγάλετε φανταστικές φωτογραφίες και να θαυμάσετε την μαγευτική θέα.

Κάστρο –Χώρα
Από όποια είσοδο κι αν μπείτε – το Παραπόρτι ή τη Λότζια- το παλιό κομμάτι της Χώρας θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που κατοικείται έως σήμερα, γεγονός που τον κάνει να αποπνέει μια αίσθηση ονειρική! Η βόλτα σας θα καταλήξει στην Παντάνασσα, που θα σας «χαρίσει» ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα…

Παναγιά –Χώρα
Σήμα κατατεθέν του νησιού. Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολεγάνδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στέκει αγέρωχη στο βράχο, στη θέση ενός αρχαίου ιερού. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και συνδέεται με πειρατές και μύθους. Μην αφήσετε να σας πτοήσει η ανάβαση των πολλών, ομολογουμένως, σκαλοπατιών… Αξίζει τον κόπο να ανεβείτε τα σκαλιά για να φτάσετε, καθώς η θέα κόβει την ανάσα, ιδίως εάν πετύχετε το ηλιοβασίλεμα!

Άνω Μεριά
Το χωριό που φημίζεται για την αυθεντικότητά του! Ολόκληρο το χωριό είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο, υπαίθριο λαογραφικό μουσείο. Θα δείτε τις «θεμωνιές» – τοπικές αγροτικές κατοικίες- κάποιες από τις οποίες σώζονται στην αρχική τους μορφή, θα συναντήσετε ανθρώπους γνήσιους και φιλόξενους, θα δοκιμάσετε τοπικές συνταγές και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στο χωριό σας, αν όχι στο σπίτι σας!

Χρυσοσπηλιά
Μια σπηλιά στα βράχια στα τοιχώματα της οποίας οι αρχαίοι έφηβοι της Φολεγάνδρου έγραφαν τα ονόματά τους με λάσπη, ένα είδος αρχαίου γκράφιτι. Η είσοδος της σπηλιάς ίσως να μην είναι ανοικτή,  μπορείτε να δείτε την σπηλιά μόνο εξωτερικά εάν αποφασίσετε να πάρετε το πλοιαράκι που κάνει τον γύρο του νησιού.

 

h-diaxronika-elkistiki-folegandros-ingolden.gr

Παραλίες στη Φολέγανδρο

Οι παραλίες του νησιού είναι πραγματικά στολίδια για τις Κυκλάδες  κάποιες με ψιλό βότσαλο, κάποιες με άμμο, με πράσινη φολεγανδρίτικη πέτρα και κάποιες με απότομα νερά. Προσφέρουν αρκετή σκιά λόγω των αλμιρικιών που υπάρχουν κατά μήκος τους. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται είτε με λεωφορείο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια, είτε με καΐκια.

Καραβοστάσης –Χοχλίδια- είναι η παραλία που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού κοντά στον οικισμό. Θεωρείται από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού με αρκετά μπαρ, ταβέρνες και παραλιακά ξενοδοχεία. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο ναυτικός όμιλος της Φολεγάνδρου παραδίδει μαθήματα κολύμβησης και ιστιοπλοϊας σε παιδιά. Η παραλία αποτελείται κυρίως από άμμο και βότσαλο και είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά λόγω της ρηχής θάλασσας και της έλλειψης των δυνατών ανέμων.

Κάτεργο: Παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και βότσαλο ίσως η καλύτερη του νησιού. Μπορείτε να πάτε είτε με καΐκια από τον Καραβοστάσι είτε με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά από το Λιβάδι -30’ απόσταση για πολύ τολμηρούς. Η βάρκα για εκεί φεύγει κάθε μία ώρα -περίπου. Το πρώτο δρομολόγιο ξεκινάει κατά τις 11:00 και το τελευταίο κατά τις 18:00.

Λιβάδι: βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού στον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό. Μπορείτε να φτάσετε εύκολα με το αυτοκίνητο από το λιμάνι του νησιού. Η παραλία διαθέτει οργανωμένο κάμπινγκ με εστιατόριο.

Η Αγκάλη είναι από τις πιο τουριστικές παραλίες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, πρόκειται για οικογενειακή παραλία με άμμο και η πρόσβαση γίνεται οδικώς ή με τουριστικά καραβάκια από τον Καραβοστάση. Στην περιοχή της Αγκάλης θα βρείτε ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κοντινές παραλίες
με απόσταση μόλις 10 λεπτών, είναι τα Φυρά και ο Γαλίφος που βρίσκεται στη διαδρομή για τον Άγιο Νικόλαο. Κοντά στην παραλία του Γαλίφου μπορείτε να βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η ακριβώς επόμενη παραλία. Βρίσκεται σε ακατοίκητη περιοχή και η πρόσβαση γίνεται με τα τουριστικά καραβάκια του νησιού ή περπατώντας από την Αγκάλη με απόσταση 20 λεπτά ή την Άνω Μεριά με 45 λεπτά αντίστοιχα. Οδική πρόσβαση δεν υπάρχει και η παραλία διαθέτει ένα μόνο εστιατόριο.

Το Λιβαδάκι βρίσκεται κοντά στο Φάρο της Ασπρόπουντας. Στη παραλία μπορείτε να φτάσετε με τουριστικό σκάφος από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη ή να περπατήσετε από την Πάνω Μεριά με απόσταση γύρω στη μία ώρα. Η οδική πρόσβαση δεν είναι δυνατή. Η παραλία βρίσκεται σε ακατοίκητη περιοχή γι αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα εφόδια. Η ομορφιά της παραλίας είναι μοναδική με κάτασπρα βότσαλα και διάφανα νερά.

Στην ερημική παραλία Αμπέλι μπορείτε να φτάσετε με ιδιωτικό σκάφος. Για όσους αγαπούν τη πεζοπορία μπορούν ν’ ακολουθήσουν το μονοπάτι από το ξωκλήσι του Άγιου Παντελεήμονα στην Πάνω Μεριά με απόσταση περίπου 30 λεπτών. Μια μικρή ήσυχη παραλία με βότσαλο και πέτρα κοντά στη ρεματιά με τις καλλιέργειες που προσφέρει μεγάλη σκιά.

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού σε μια ακατοίκητη περιοχή. Για την πρόσβασή σας εκεί με μεταφορικό μέσο θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε τον χωματόδρομο από την Άνω Μεριά με απόσταση 10 λεπτών ή να περπατήσετε από τα μονοπάτια της περιοχής με απόσταση περίπου μία ώρα. Κοντά στον Άγιο Γεώργιο θα συναντήσετε και την παραλία Λυγαριά.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα συναντήσετε τα Βορεινά και το Σερφιώτικο. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι από τους μύλους που βρίσκονται αριστερά στο δρόμο της Χώρας – Άνω Μεριάς με απόσταση περίπου 20 και 40 λεπτών αντίστοιχα. Η παραλίες βρίσκονται σε ακατοίκητες περιοχές και γι’ αυτό θα πρέπει να εφοδιαστείτε με νερό. Χαρακτηριστικό της παραλίας Βορεινά είναι η πράσινη πέτρα που κυριαρχεί στη Φολέγανδρο.

ΒάρδιαΝοτιοανατολική  Φολέγανδρος: Στην άλλη πλευρά του λόφου, όπως είστε στο λιμάνι, θα βρείτε αυτήν την παραλία που μοιάζει πολύ με την Αγκάλη. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα ανεβείτε και θα κατεβείτε πολλά σκαλιά.

Λατινάκι – Βιτσέντζου – Πουντάκι: Τρεις συνεχόμενες παραλίες, για όσους αρέσκονται σε σχετική ησυχία. Μικρές παραλίες με καθαρά νερά, που απέχουν 7 λεπτά με τα πόδια από τον Καραβοστάσι ακολουθώντας τον δρόμο προς το Λιβάδι.

folegandros-vardia-ingolden.gr

Δραστηριότητες στη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος αποτελεί τον ιδανικό χώρο για Κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις, ιδανικός τόπος για ψάρεμα και λίγο χαλάρωση. Κάποιοι ισως προτιμήσουν βόλτες στην απότομη φύση, και άλλοι ακόμη και τζόγκινγκ.
Την Φολέγανδρο αξίζει να την περπατήσετε. Υπάρχουν πολλές και όμορφες διαδρομές και σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Χώρα – Εκκλησία της Παναγιάς:
Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Χώρα και να περπατήσετε στο «στρατάκι» -το δρομάκι που ξεκινά από την πλατεία της Πούντας- που οδηγεί στην κατάλευκη εκκλησία της Παναγίας κτισμένη πάνω σε βράχο.
Το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε από εκεί θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία.
Χώρα – Αγκάλη:
Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Χώρα, να φτάσετε στο εκκλησάκι του Σταυρού και να συνεχίσετε τη διαδρομή μέσα από το μονοπάτι με νοτιοδυτική κατεύθυνση φτάνοντας στο Χριστό. Κατηφορίζοντας θα βρεθείτε στην παραλία των Φηρών και από εκεί στην Αγκάλη.
Άνω Μεριά – Άγιος Παντελεήμονας – Αμπέλι:
Από τον Ταξιάρχη της Άνω Μεριάς με κατεύθυνση δυτικά προς τον Άγιο Παντελεήμονα πάνω σε θαυμάσιο λιθόστρωτο μονοπάτι και από εκεί προς τον όρμο Αμπέλι.

Φαγητό & Ποτό στη Φολέγανδρο

Το φαγητό στη Φολέγανδρο έχει να επιδείξει φαντασία και γεύση και είναι σχετικά προσιτό σε τιμές.
Πρέπει να δοκιμάσετε τα «ματσάτα» χειροποίητα φρέσκα λαζάνια που σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα, κουνέλι ή κατσίκι. Σας προτείνουμε επίσης το «σουρωτό», άσπρο μαλακό τυρί, τα ρεβίθια φούρνου, κάππαρη μαγειρευτή –γιαχνί-, σαλιγκάρια επίσης γιαχνί -τους «καραβόλους»-, την «καλασούνα» πίτα με σουρωτό τυρί και κρεμμύδια, την «μανουρόπιτα» πίτα με τυρί μανούρι που φτιάχνεται την άνοιξη.
Μην παραλείψετε να φάτε ντόπιο κατσίκι λεμονάτο ή κοκκινιστό, αρνί, κοντοσούβλι, χοιρινό σε μπριζόλα ή σε κομμάτια τηγανισμένα στο λίπος τους -«σύγλινο»-.

Υπάρχει χταπόδι ψητό ή μαγειρευτό και αναζητήστε το «γουπί» μικρή λιαστή γόπα για να συνοδεύσετε το ούζο ή τη ρακούλα σας.

Για επιδόρπιο «πορτοκαλόπιτα», «καρπουζένια» γλυκιά πίτα από καρπούζι με μέλι και σουσάμι, και «μελόπιτες» με γέμιση μυζήθρας και μελιού.

Στα μπαρ της Χώρας, κάποια από τα οποία έχουν πολύ καλή ελληνική και ξένη μουσική, θα πιείτε το ποτό σας χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας τη βραδιά και τη θέα …και φυσικά σίγουρα θα πιείτε ρακόμελο!

folegandros-xora-h-aythentiki-ingolden.gr

Διαμονή στη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος  διαθέτει πλέον αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες -συγκριτικά με το μέγεθός της-, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ένα οργανωμένο camping στο Λιβάδι κοντά στο Καραβοστάσι.
Προσοχή όμως για Ιούλιο και Αύγουστο πρέπει να έχετε κάνει έγκαιρα κράτηση γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Αγορές στη Φολέγανδρο

Σε μέρη όπως η Φολέγανδρος που δεν έχουν βλάστηση το μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας, συνεπώς φροντίστε να προμηθευτείτε πριν φύγετε. Μπορείτε επίσης να αγοράστε παστέλι με ντόπιο μέλι. Τέλος μπορείτε να προμηθευτείτε τυρί, Σουρωτό ή Σκληρό, το οποίο Σκληρό είναι εξαιρετικό τριμμένο για μακαρόνια.

 

Μετακινήσεις στη Φολέγανδρο

Εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων στην Φολέγανδρο δεν είναι συχνά αλλά το πρόγραμμα είναι αναρτημένο και μπορείτε να κανονίσετε το πρόγραμμά σας εκ των προτέρων. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι προσβάσιμες με το λεωφορείο, υπάρχουν όμως εκδρομικά σκάφη που θα σας πάνε σε κάποιο από τους όρμους και τις παραλίες του νησιού.
Επίσης, ο Γύρος του νησιού είναι απαραίτητο συστατικό των διακοπών σας στο νησί!

Πρόσβαση στη Φολέγανδρο

Μπορείτε να πετάξετε προς ένα από τα άλλα Κυκλαδονήσια, όπως τη Νάξο, τη Μύκονο και Σαντορίνη και να πάρετε το πλοίο από εκεί.
Υπάρχει συμβατικό και γρήγορο πλοίο που φτάνει στην Φολέγανδρο από το λιμάνι του Πειραιά. Η Φολέγανδρος συνδέεται επίσης, με πυκνά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δρομολόγια με την Ίο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο.


Χρήσιμα τηλέφωνα:

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ: 22860 41285 / 41416
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 22860 41249
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: 22860 41530 – 22239
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: 22860 41222
ΤΑΞΙ: 22860 41048
ΚΤΕΛ: 22860 41425 / 41328 / 41068
ΕΛΤΑ: 22860 41299
ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΕΠ): 22860 27180
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: 22860 41069

Στη Χώρα υπάρχει αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, ελικοδρόμιο και δύο πρατήρια καυσίμων. Δεν υπάρχει Τράπεζα και αναλήψεις γίνονται από Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή (ΑΤΜ) που όμως κάποιες φορές δεν λειτουργεί.

 

Ιστορία του νησιού:

Η Φολέγανδρος, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει πλούσια ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή, συνεχίζει με πολλούς αποίκους – κατακτητές και καταλήγει στην ένταξη της στο ελληνικό κράτος το 1828.

Στην αρχαιότητα, η Φολέγανδρος ονομαζόταν Πολύκανδρος και υπήρξε τόπος λατρείας του Απόλλωνα και της Άρτεμις. Η ιστορία της ξεκινά την προϊστορική εποχή και ως πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Κάρες και μετά οι Φοίνικες.
Ακολουθούν οι Κρήτες από τους οποίους – και πιο συγκεκριμένα από τον γιο του Μίνωα Φολέγανδρο – έλαβε και τη σημερινή της ονομασία.

Το 425 π.Χ. κυριεύθηκε από τους Αθηναίους και έγινε υποτελής τους.
Οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποίησαν επίσης ως τόπο εξορίας.

Η συνέχεια δίνεται από τους ενετούς κατακτητές, περίοδος Φραγκοκρατίας όπου η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Το 1212 ο Μάρκος Σανούδος – ιδρυτής του Δουκάτου – την κατέκτησε και ήταν εκείνος που έκτισε το μεσαιωνικό κάστρο, ως μεγάλο οχυρό φρούριο για προστασία από τους πειρατές.
Στην κυριαρχία των Ενετών η Φολέγανδρος έμεινε έως το 1566 όταν ερημώθηκε από Τούρκους Πειρατές, οι οποίοι και την κατέλαβαν οριστικά από το 1617 έως το 1821 .

 

Η Φολέγανδρος με το τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο, τις επιβλητικές και απόκρημνες ακτές αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές και ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές στην αγκαλιά του Αιγαίου.

Επιμέλεια – επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας