Ταχίνι, «ο πολτός του σησαμιού»

0
229

Ταχίνι:

Η ονομασία του, προέρχεται από την τουρκική λέξη ταχίν, που σημαίνει «ο πολτός του σησαμιού».

Συνδυάζοντας όλα τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές τροφές.

 

taxini-poltos-sousamiou-ingolden.gr_zm

 

 Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες, είχαν πάντοτε μαζί τους σπόρους σησαμιού για να διαθέτουν ένα τρόφιμο που θα τους έδιδε ψηλή ενέργεια για να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν ένα είδος χούμων από σησάμι και κύμινο.

 Οι αρχαίοι Ασσύριοι πίστευαν ότι οι Θεοί τους, προτού δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί από σησάμι.

 

Το ταχίνι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Οι σπόροι αυτοί, περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια πολτοποιούνται, δημιουργώντας μια λιπαρή κρέμα, το γνωστό σε όλους μας ταχίνι.

 

Θρεπτικές ιδιότητες:

Το ταχίνι περιέχει:

Σίδηρο – για σωματική και πνευματική ευεξία

Ασβέστιο – καταπολεμά την οστεοπόρωση

Ψευδάργυρο – αυξάνει την άμυνα του οργανισμού

Σελήνιο – έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση

Χαλκό – για την ενίσχυση των αρθρώσεων

Μαγνήσιο – δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες

Κάλιο – συμβάλει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μας δίνει ενέργεια

Φώσφορο – το οποίο απαιτείται από κάθε κύτταρο στο σώμα για να λειτουργήσει σωστά

* Μια μερίδα χαλβά (80 γραμμάρια) περιέχει 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο και φωσφόρο.

– Το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Περιέχει 250% περισσότερη βιταμίνη Ε από ότι το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε χάρη στην αντιοξειδωτική της ιδιότητα, επιδρά εναντίον του καρκίνου και βοηθά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων

– Ο φλοιός του σησαμιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και ιδιαίτερα βιταμίνες Β1, Β2. Β6 και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες της οικογένειας Β, βοηθούν την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος

– Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Το σησάμι δεν περιέχει χοληστερόλη.

– Έχει ανασταλτική δράση σε χρόνιες παθήσεις – καρδιαγγειακές, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson

– Συνδυαζόμενο με ψωμί ή με όσπρια, όπως συμβαίνει στην παρασκευή του χούμους (ταχίνι + ρεβίθια), η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών

 

taxini-poltos-tou-sisamiou-meli-ingolden.gr

 

Το ταχίνι είναι ιδανική τροφή για τη νηστεία, όμως το καλύτερο θα ήταν να το περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας όλο το χρόνο. Μπορούμε να το φάμε για πρωινό με ψωμί και μέλι για να κρατήσουμε την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα ή να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Όμως με μέτρο, διότι η περιεκτικότητα του σησαμιού σε θερμίδες είναι ψηλή: 100 γραμμάρια ταχίνι ή χαλβά δίνουν 500 θερμίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας