Ταραμοσαλάτα για όλα τα γούστα!

0
323

Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως σε περιόδους νηστείας, επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά ή αυγά.

Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αυγά ψαριού – κυπρίνου ή άλλων. Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή λευκός ή ροζ. Στην βιομηχανική παραγωγή μπορεί να προστίθεται και χρώμα τροφίμων.

taramosalata-ingolden-gr

Ταραµοσαλάτα με ψωμί

Υπέροχη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα από ταραμά χωρίς χρωστικές ουσίες! Την απολαμβάνουμε με φρέσκο, σπιτικό, ζεστό ψωμάκι!

Υλικά:

– 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί

– 3 γεμάτες κ. σούπας ταραμά λευκό

– χυμό από 2 λεμόνια

– 1/2 κρεμμύδι

– 1 κ. σούπας άνηθο

– 500 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

– Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν.

– Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν.

– Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

Μικρά μυστικά:

Το ελαιόλαδο πρέπει να πέφτει με ροή κλωστής για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.

Ταραμοσαλάτα με καραμελωμένο κρεμμύδι

– 200 γρ. ταραμά λευκό

– 200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα

– ξύσμα και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

– 150 ml ελαιόλαδο – τουλάχιστον

– 500 ml νερό

– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

– 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

– 1 πρέζα μπούκοβο

– 1 πρέζα ζάχαρη

– πιπέρι

Εκτέλεση: 

– Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 πρέζα μπούκοβο και 1 πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για 5-10 λεπτά. 

– Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και μουσκεύουμε το ψωμί μας. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό. Μάλλον δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου αλάτι διότι ο ταραμάς είναι αλμυρός.

– Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, το ψωμί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι – ανάλογα την αρέσκεια μας, 100 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε.

– Προσθέτουμε στο τέλος το ταραμά και χτυπάμε για να δέσει το μείγμα.

– Προσέχουμε να δοκιμάζουμε όλη την ώρα και να προσθέσουμε επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, πιπέρι και λεμόνι.

Μικρά μυστικά: 

Μπορούμε να σερβίρουμε τον ταραμά μας με ντάκο, ελιές, ντομάτα και να ρίξουμε από πάνω φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.

taramosalata1-ingolden-gr

Ταραμοσαλάτα με πατάτες

Αυτή η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά έχει υπέροχη γεύση, υφή μους και είναι το κάτι άλλο! 

– 6 μέτριες βρασμένες πατάτες – με τη φλούδα τους

– 3 κ.σούπας γεμάτες λευκός ταραμάς

– 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

– 1 λεμόνι – χυμός

– 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

– 2 φλ. τσαγιού λάδι

– λίγο νερό

Εκτέλεση:

– Βράζουμε τις πατάτες για την ταραμοσαλάτα και αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε.

– Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

– Τέλος, προσθέτουμε το νερό. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές.

Μικρά μυστικά: 

– Όταν βράζουμε πατάτες για την ταραμοσαλάτα, πάντα τις αφήνουμε µε τη φλούδα τους για να µη ρουφήξουν νερό.

-Πάντα βάζουμε τις πατάτες µε τη φλούδα, πλυμένες, σε κρύο νερό να βράσουν, αλλιώς θα σκάσουν και θα ανοίξουν.

– Προσθέτοντας ελάχιστο νερό στον ταραμά, στο τελευταίο στάδιο, αποκτά μια βελούδινη υφή σαν μους.

Ταραμοσαλάτα σκέτη

Υλικά:

– 150 γρ. λευκός ταραμάς

– 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

– 95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο

– 500 γρ. ηλιέλαιο

– 65 γρ. ελαιόλαδο

– 100 γρ. νερό, κρύο

– 20 γρ. λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση:

– Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

– Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

– Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή.

– Διορθώνουμε τη υφή του ταραμά με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και το διατηρούμε στο ψυγείο.

taramosalata2-ingolden-gr

Ταραμοσαλάτα με καρύδια

Μια διαφορετική συνταγή από τις κλασσικές ταραμοσαλάτες. Η ταραμοσαλάτα με καρύδια είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι.

Υλικά:

– 150 γραμμάρια άσπρο ταραμά

– μισή ή μια φρατζόλα ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο

– 6 κουταλιές της σούπας γαλέτα

– 2-3 λεμόνια χυμό

– 270 ml ελαιόλαδο

– κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το πράσινο μέρος ψιλοκομμένα

– 15 καρύδια καθαρισμένα

– λίγο άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση:

– Χτυπάμε στο μπλέντερ τον ταραμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου, του πιπεριού και του χυμού.

– Προσθέτουμε εναλλάξ λάδι και λεμόνι μέχρι να πετύχουμε την υφή και γεύση που θέλουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το άσπρο πιπέρι.

Μικρά μυστικά:

– Μπορούμε να τη γαρνίρουμε με ελιές ή με καρύδια.

Άσπρο πιπέρι βάζουμε κυρίως στις λευκές παρασκευές που δεν θέλουμε να φαίνεται το μαύρο.

Ταραμοσαλάτα με τσίπουρο

Υλικά:

– 8 φέτες ψωμί

– 150 γραμ. λευκός ταραμάς

– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

– χυμός από 1 λεμόνι

– χυμός από 1 πορτοκάλι

– 1 σφηνάκι τσίπουρο

– 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες ελιές

Εκτέλεση:

– Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού σε νερό με το τσίπουρο μέχρι να μαλακώσει. Στύβουμε πολύ καλά και το βάζουμε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ.

– Προσθέτουμε τον ταραμά και τα δουλεύουμε για 2-3 λεπτά στην μεγαλύτερη ταχύτητα για να ανακατευτούν.

– Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο

– Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα, γαρνίρουμε με τις ελιές και συνοδεύουμε με κριτσίνια ή ψημένες φέτες ψωμιού και παγωμένη ρακή ή τσίπουρο.

 

Όλες οι συνταγές μπορούν να γίνουν και με κόκκινο ταραμά

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας