Ραγάδες: Καλύτερη λύση η πρόληψη!

0
1691

ragades-kaluterh-lush-h-prolipsi-ingolden.gr.jpg9

Οι ραγάδες είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες. Η αιτία εμφάνισης των ραγάδων είναι η θραύση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που παρατηρείται όταν το σώμα μας αναπτύσσεται με ρυθμούς τους οποίους το δέρμα δε μπορεί να ακολουθήσει. Τα μέρη του σώματος στα οποία συγκεντρώνεται συνήθως το λίπος, όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, το κάτω μέρος της πλάτης, τα μπράτσα, η κοιλιά και το στήθος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ραγάδες. Όταν πρωτοεμφανίζονται, οι ραγάδες έχουν ροζ ή μωβ χρώμα και σταδιακά γίνονται λευκές.

 

Οι κυριότεροι λόγοι εμφάνισης των ραγάδων

1. Απότομες αυξομειώσεις βάρους.

2. Γενετικοί και ορμονικοί λόγοι

3. Εγκυμοσύνη

4. Κακή διατροφή με έλλειψη σημαντικών βιταμινών

5. Λόγω μέτριας ή κακής ποιότητας ελαστίνης, αλλά και κολλαγόνου που έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά της.

 

Σχηματίζονται από το απότομο τέντωμα του δέρματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελαστικότητάς του, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε παιδιά στην εφηβική τους ηλικία, όταν το ύψος τους αυξηθεί απότομα ή σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω της αυξομείωσης βάρους. Υπάρχει περίπτωση οι ραγάδες να εξαφανιστούν από μόνες τους, χωρίς κάποια θεραπεία και βασικός παράγοντας σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι η ποιότητα του δέρματος, η οποία είναι κατά βάση κληρονομικό χαρακτηριστικό. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε εγκύους και είναι απολύτως ασφαλή, έτσι ώστε να πετύχουν την απομάκρυνση των ραγάδων.

 Σύμφωνα με έρευνες, ποσοστό 75% έως 90% των εγκύων εμφανίζει ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνοντας τη χρήση των προϊόντων αυτών απαραίτητη. Οι ραγάδες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν μετά την εμφάνισή τους, γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη!

 

 

ragades-kaluterh-lush-h-prolipsi-ingolden.gr

 

Μυστικά που προλαμβάνουν την εμφάνιση ραγάδων

 

• Προσέχουμε τη διατροφή μας και τις καταχρήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σύντομες και απότομες αυξομειώσεις στο βάρος μας.

• Πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας έτσι ώστε να ενυδατώνουμε σωστά το σώμα μας.

• Βοηθάμε το δέρμα μας να προφυλαχθεί από μελλόντική εμφάνιση ραγάδων με τη βοήθεια των βιταμινών.

 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να βοηθήσουν, καθώς συντελούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα η βιταμίνη B3 (Νιασίνη) απαλλάσει το σώμα από τοξίνες και προστατεύει το δέρμα. Θα τη βρούμε στο συκώτι, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα ψάρια, στα αυγά και στο αβοκάντο.

♣ Το φολικό οξύ που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B, γνωστή ως βιταμίνη Bc μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα του δέρματος. Θα τη βρούμε στα πλατύφυλλα λαχανικά, τα καρότα, το πεπόνι και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η βιταμίνη A έχει αντιοξειδωτική δράση, είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός ελαστικού δέρματος. Θα τη βρούμε στα λαχανικά και στο συκώτι.

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, επιταχύνει την επούλωση πληγών και παίζει σημαντικό ρόλο στη σφριγηλότητα του δέρματος. Θα τη βρούμε στα εσπεροδοειδή, στα φραγκοστάφυλα, στα μπρόκολα αλλά και σε όλα τα φρέσκα φρούτα.

Η βιταμίνη E θεραπεύει προβλήματα του δέρματος και έχει  και αυτή αντιοξειδωτική δράση. Θα τη βρούμε στη σόγια, στα μπρόκολα, στα φυτικά έλαια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά.

 

ragades-kaluterh-lush-h-prolipsi-ingolden.gr.jpg3

 

Αποτελεσματική μείωση των ραγάδων

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε την  αντιμετώπιση των ραγάδων όσο ακόμα είναι κόκκινες, αφού σ’ αυτό το αρχικό τους στάδιο μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και την εξάλειψή τους.

 

Κάνουμε peeling 2 φορές το μήνα, προσέχοντας τα σημεία στα οποία έχουμε ραγάδες, αφού στις περιοχές αυτές η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και λεπτή.

Αγοράζουμε από φαρμακεία ή από καταστήματα με προϊόντα ομορφιάς, κάποια σκευάσματα που να περιέχουν Βιταμίνη E και καλέντουλα  τα οποία «αναδομούν» την επιδερμίδα. Σημαντική είναι και η Τρινιτονίνη που είναι παράγωγο της Βιταμίνης A και κατέχει σημαντικό ρόλο στην απολέπιση και την ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η εφαρμογή του laser, που συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέου κολλαγόνου. Πρόκειται για μια νέα σχετικά θεραπευτική επιλογή, με την οποία επιτυγχάνουμε αισθητή μείωση της έντονης εμφάνισης των ραγάδων. Επειδή οι ακτίνες laser έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση σε σκούρες επιφάνειες, μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν η θεραπεία γίνεται σε ραγάδες που έχουν ακόμα μωβ ή κόκκινο χρώμα. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως τεχνολογία fractional.

Παραμένοντας στις ιατρικές μεθόδους, μπορούμε να επιλέξουμε τη μέθοδο της δερμοαπόξεσης, η οποία γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα και έχει ως σκοπό, τη μείωση της έντονης όψης των ραγάδων και τη δημιουργία μιας πιο υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την επιλογή, είναι η γνώμη του γιατρού, ο οποίος με βάση το ιστορικό μας θα μας επιτρέψει ή όχι την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

ragades-kaluterh-lush-h-prolipsi-ingolden.gr.jpg11

…Οι φυσικοί τρόποι

 

♣ Εφαρμόζουμε εκχύλισμα αλόης για ενυδάτωση και καλύτερη κυκλοφορία στην περιοχή που έχουμε τις ραγάδες.

♣ Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε στην περιοχή που υπάρχουν ραγάδες κάνοντας έντονο μασάζ. Με αυτό τον τρόπο, βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουμε δραστικά την εμφάνιση των ραγάδων, ιδιαίτερα αν αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

♣ Για πιο άμεσα αποτελέσματα, βάζουμε σε μια κούπα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο καλέντουλας, 5 σταγόνες έλαιο λεβάντας και  προσθέτουμε αμυγδαλέλαιο. Εφαρμόζουμε καθημερινά το μείγμα για διάστημα ενός μήνα στην πάσχουσα περιοχή και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

(πηγή: Σύμβουλος υγείας)

Κείμενο-Επιμέλεια: Έλενα Παυλίδου-Αισθητικός

(e-mail:elena33xx@hotmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας