Πατάτες φούρνου με μανιτάρια

0
1

Ελαφρύ, πεντανόστιμο, σερβίρεται ως κυρίως πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι ή σαν γαρνιτούρα, πλάι σε πουλερικό, κρέας ή ψάρι.

patates-fournou-me-manitaria-ingolden-gr

Υλικά:

– 1 κιλό πατάτες

– 700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια κατά προτίμηση portobello (ποικιλία φρέσκων μανιταριών που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα)

– 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

– 3/4 φλ. ελαιόλαδο

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

– 1/2 φλ. βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

– φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 

– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό μέχρι να τις κόψουμε όλες. Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

– Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.

– Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μία στρώση λεπτοκομμένες πατάτες -τη μισή ποσότητα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

– Ψήνουμε το φαγητό για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό, δηλαδή στα 30΄, μπορούμε να προβράσουμε τις πατάτες για 10΄ και μετά να στήσουμε το φαγητό. Ο πρώτος τρόπος όμως είναι ο καλύτερος στην όψη και στη γεύση.

Μικρά μυστικά:

– Για να μην οξειδώνονται οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες

– Προβράζουμε τις πατάτες για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό

– Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι και ρουφούν τα υγρά

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πάντα, λίγο πριν μαγειρέψουμε γιατί οξειδώνονται.

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκοπατάτες, αντί για τις πατάτες.

– Καλύτερα να το μαγειρέψουμε λίγο πριν το καταναλώσουμε.

 

Πηγή: argiro.gr

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας