Νυρεμβέργη, μια πόλη μαγική

Λίγο πάνω από το κέντρο του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας, βρίσκεται η όμορφη πόλη της Νυρεμβέργης, 140 χλμ. περίπου βόρεια του Μονάχου. Η πόλη χωρίζεται στα δυο από τον ποταμό Pegnitz.

Παραδοσιακά κτίρια, γοτθικοί ναοί και το ρολόι της πλατείας να κάνει «φιγούρες» στις 12 το μεσημέρι προσδίδουν ένα μεσαιωνικό «άρωμα» στην πόλη. Επιβλητικές πλατείες, λιθόστρωτα σοκάκια και εντυπωσιακά σιντριβάνια συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό.

Τα κτίρια δεν είναι όλα αυθεντικά, αφού η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ξαναχτίστηκε, όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική της μορφή.

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-ingolden-gr

Αξιοθέατα στη Νυρεμβέργη

Το κάστρο Kaiserburg

Ένα εντυπωσιακό οχυρωματικό έργο του 12ου αιώνα που βρίσκεται κτισμένο πάνω σε βράχο από ψαμμίτη στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Αποτελείται από 3 μέρη. Το αυτοκρατορικό κάστρο, μερικά κτίρια του εκάστοτε διοικητού ή άρχοντα της πόλης της Νυρεμβέργης – Burggrafenburg και τα δημοτικά κτίρια της αυτοκρατορικής πόλης στην ανατολική πλευρά του χώρου – Reichsstädtische Bauten.

Το κάστρο μαζί με τα τείχη του θεωρείται ως έναν από τα πιο τρομερά μεσαιωνικά οχυρά. Από εδώ θα απολαύσουμε τη θέα της Νυρεμβέργης από τις επάλξεις και το εσωτερικό του κάστρου, που αναστηλώθηκε επιμελώς και περιλαμβάνει το ομώνυμο μουσείο – Kaiserburg Museum, τα δώματα του αυτοκράτορα, μια εκκλησία του 11ου αιώνα και τους επιβλητικούς πύργους Sinwellturm και Luginsland.

Kaiserburg Imperial Castle: 0049 911 2446590.

 Ώρες λειτουργίας: Απρίλιος-Σεπτέμβριος από 09:00-18:00, Οκτώβριος-Μάρτιος από 10:00-16:00.

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-kastro-kaiserburg-ingolden-gr

Το κάστρο Kaiserburg

 

Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης – Staatstheater Nürnberg

Το θέατρο της Νυρεμβέργης είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο όπερας της Γερμανίας. Φιλοξενεί παραστάσεις Γερμανών και ξένων συγγραφέων, τόσο μοντέρνων όσο και κλασσικών. Ανεβαίνουν ακόμη και παραστάσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Εκτός, όμως από θεατρικές παραστάσεις, μπορούμε να απολαύσουμε παραστάσεις χορού και συναυλίες.

Ιστοσελίδα: http://www.staatstheater-nuernberg.de/

 

Όμορφο Σιντριβάνι – Schoner Brunnen

Το όμορφο σιντριβάνι είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κέντρου της πόλης. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1385 και τελείωσε το 1396. Είναι περίπου 19 μέτρα ψηλό και οι φιγούρες αναπαριστούν 40 σημαντικά πρόσωπα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα ορειχάλκινα δαχτυλίδια γύρω από το σιντριβάνι λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όσους τα στριφογυρίσουν.

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-omorfo-syntrivani-ingolden-gr

Όμορφο Σιντριβάνι – Schoner Brunnen

 

Γηροκομείο του Αγίου Πνεύματος

Κτισμένο το 1332 ως γηροκομείο-νοσοκομείο-πτωχοκομείο, πρόκειται για το παλαιότερο στον κόσμο και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

 

Δημαρχιακό μέγαρο

Το τεράστιο δημαρχιακό μέγαρο – 17ου αιώνα,  αρχιτεκτονικά θυμίζει παλάτι της ιταλικής αναγεννησιακής περιόδου. Πριν φιλοξενήσει τον δημοτικό άρχοντα της πόλης, το δημαρχιακό κτίριο ήταν φυλακή – στα υπόγεια κελιά στοιβάζονταν οι κακοποιοί της πόλης.

 

Το κτίριο του Δικαστηρίου

Στη Νυρεμβέργη έλαβε χώρα η Δίκη της Νυρεμβέργης, η Δίκη των ναζί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αρχικά, είχε προταθεί το Βερολίνο για τη Δίκη, αλλά επειδή οι καταστροφές που είχε υποστεί η πόλη ήταν μεγάλες, επελέγη η Νυρεμβέργη, κυρίως επειδή διέθετε το λεγόμενο «Μέλαθρον της Δικαιοσύνης», το Δικαστικό Μέγαρο.

Η πόλη αυτή είχε εξέχουσα σημασία για τους ναζί. Εκεί πραγματοποιούσαν τα συνέδριά τους, εκεί ψηφίστηκαν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, εκεί έγινε η γκετοποίηση των μειονοτήτων. Από τότε και από εκεί ξεκίνησε ο διωγμός των εβραίων. Η Νυρεμβέργη ήταν η άτυπη πρωτεύουσα του Πρώτου Ράιχ.

Nuremberg Trials Courthouse: Further Strasse 110, τηλ. 0049 911 2315421.

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-dikasthrio-ingolden-gr

Το κτίριο του Δικαστηρίου

Άλλες ελκυστικές εικόνες της παλιάς πόλης, που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε, είναι η μεσαιωνική κατοικία Nassauerhaus – βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την εκκλησία St Lorenzkirche και είναι το παλαιότερο σπίτι της Νυρεμβέργης, το περίτεχνο σιντριβάνι Ehekarussell Brrunnen και ο πύργος Weisser Turm.

Ιστορία της Νυρεμβέργης

Η σημερινή Νυρεμβέργη των 500.000 κατοίκων είναι μια πόλη που αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες της. Αν και οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή ημερομηνία ίδρυσης της πόλης, η απαρχή της Νυρεμβέργης τοποθετείται γύρω στον 8ο μ.Χ. αιώνα.

Χάρη στην κομβική της θέση πάνω στους βασικούς εμπορικούς άξονες της περιοχής, η Νυρεμβέργη εξελίσσεται σταδιακά σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτικο-οικονομικά κέντρα της Γερμανίας και γνωρίζει μια περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας που κρατά για περίπου 500 χρόνια – 1050-1571.

Πλούσιοι έμποροι, βιοτέχνες, διανοούμενοι, μεγαλοαστοί και καλλιτέχνες βρίσκουν στέγη στη μεσαιωνική Νυρεμβέργη, που το 1219 αποκτά από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον Β’ τον τίτλο της ελεύθερης αυτοκρατορικής πόλης.

Η αναφορά της Νυρεμβέργης ως «ανεπίσημη πρωτεύουσα» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του γερμανικού έθνους καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στα πολιτικά δρώμενα η πόλη του ποταμού Pegnitz, η οποία, κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα, γίνεται επίσης το κέντρο της γερμανικής Αναγέννησης.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η Νυρεμβέργη παραγκωνίζεται -πολιτικά και πολιτιστικά- από την κοντινή πόλη του Μονάχου, περνά ολοκληρωτικά στην κυριαρχία της Βαυαρίας και καθιερώνεται ως ένα τυπικό βιομηχανικό κέντρο.

Τα πράγματα άλλαξαν με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ναζί είδαν στη Νυρεμβέργη ένα τέλειο σκηνικό για τις δραστηριότητές τους. Εδώ βρίσκονταν τα πεδία παρατάξεων και παρελάσεων του ναζιστικού κόμματος, εδώ ξεκίνησε το μποϊκοτάζ των εβραϊκών επιχειρήσεων και εδώ θεσπίστηκαν οι περίφημο Νόμοι της Νυρεμβέργης για την εβραϊκή ιθαγένεια. Στις 2 Ιανουαρίου 1945, συμμαχικά βομβαρδιστικά μετέτρεψαν την πόλη σε ερείπια και 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη επιλέχθηκε ως η τοποθεσία του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου, γνωστή σήμερα ως δίκη της Νυρεμβέργης.

Η αναστήλωση του ιστορικού κέντρου που ακολούθησε έγινε με απόλυτο σεβασμό στο μεσαιωνικό και αναγεννησιακό ύφος της πόλης, πράγμα που χάρισε στη Νυρεμβέργη την παλιά εικόνα και αίγλη της. Σε καμία άλλη γερμανική μεγαλούπολη το ιστορικό κέντρο δεν αναστηλώθηκε με τόση πιστότητα και λεπτομέρεια όσο στη Νυρεμβέργη, που ξεκίνησε έτσι τη νέα της ζωή απαλλαγμένη από τον εφιάλτη ενός σκοτεινού ιστορικού παρελθόντος, άμεσα συνδεδεμένου με τους ναζί.

Μουσεία στη Νυρεμβέργη

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-albrecht-durer-haus-ingolden-gr

Σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ – Albrecht-Dürer-Haus

 

Σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ – Albrecht-Dürer-Haus

Ακριβώς κάτω από το κάστρο Kaiserburg θα συναντήσουμε την κατοικία-μουσείο του Γερμανού ζωγράφου, χαράκτη και μαθηματικού Albrecht Durer. Χτίστηκε το 1420 και έχει πέντε ορόφους. Οι δύο κάτω όροφοι είναι χτισμένοι με πέτρα ενώ οι τρεις επόμενοι με ξύλο και στηρίζεται με το χαρακτηριστικό εξωτερικό, ξύλινο σκελετό. Το 1501 αγοράστηκε από τον Bernhard Walther, Γερμανό αστρονόμο, ο οποίος μεταποίησε την οροφή δημιουργώντας παραθυράκια, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει ως παρατηρητήριο. Ο Ντύρερ αγόρασε το σπίτι το 1509, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Walther. Από το 1871 λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στο έργο του. Στο μουσείο μπορούμε να δούμε έπιπλα εποχής, μία αναπαράσταση του εργαστηρίου του καλλιτέχνη καθώς και εκθέσεις με έργα του.

Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ – Albrecht Dürer, 21 Μαΐου 1471 – 6 Απριλίου 1528 – ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης. Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη, αλλά ταξίδεψε αρκετά κι επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά. Τα έργα του διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη κι αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Ο αστεροειδής 3104 Ντύρερ, που ανακαλύφθηκε το 1982, πήρε το όνομά του από αυτόν.

 

Γερμανικό Εθνικό Μουσείο- Germanisches Nationalmuseum

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης και χειροτεχνίας στις γερμανόφωνες χώρες και είναι αφιερωμένο στην τέχνη του γερμανόφωνου κόσμου. Ιδρύθηκε το 1852. Στεγάζει 1,2 εκατομμύρια εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως τη σύγχρονη και αφορούν το γερμανικό πολιτισμό.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή από 10:00-18:00, Πέμπτη από 10:00-21:00
Ιστοσελίδα: http://www.gnm.de/

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-mouseio-paixnidivn-ingolden-gr

Μουσείο παιχνιδιών – Spielzeugmuseum

Μουσείο παιχνιδιών – Spielzeugmuseum

Το μουσείο απαρτίζεται από 3 ορόφους με πολλά ξύλινα και όχι μόνο παιχνίδια από το 1880 και μετά. Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν και μια αίθουσα με κάποια παιχνίδια διαθέσιμα για να παίξουν τα παιδιά.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00 – 17:00 και Σαββατοκύριακο 10:00 – 18:00. Δευτέρα κλειστό

(http://www.museums.nuremberg.de/toy-museum/index.html 

Μουσείο Μεταφορών Νυρεμβέργης – Verkehrsmuseum Nürnberg

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο υπάρχει εδώ, αφού η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στη Γερμανία λειτούργησε στη Νυρεμβέργη.  Άνοιξε το 1899 ως αυτοκρατορικός Βαυαρικός σιδηροδρομικός σταθμός και είναι, εξαιτίας αυτού, ο παλαιότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης. Στο μουσείο θα δούμε τμήματα του αυτοκρατορικού τρένου του Λουδοβίκου ΙΙ, το πρώτο τρένο που κινούνταν με ατμό, ένα αυθεντικό τρένο που κινούνταν με κάρβουνο του 1829, εξπρές τρένα συγκεκριμένων και πρωτοποριακών μηχανών. Υπάρχουν μοντέλα από όλους τους τύπους και βιβλιοθήκη με πάνω από 40.000 τίτλους βιβλίων σχετικά με τρένα.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Μουσείο Επικοινωνιών.

Ιστοσελίδα: http://www.dbmuseum.de/museum_de/home/

Διασκέδαση στη Νυρεμβέργη

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-diaskedash-ingolden-gr

Ο ποταμός Pegnitz διασχίζει την πόλη δημιουργώντας όμορφες γωνιές χαλάρωσης με παρόχθια καφέ και εστιατόρια. 

Βέβαια, μπορούμε να προτιμήσουμε και τα «βρώμικα» που θα βρούμε σε αφθονία και να καθίσουμε σε ξύλινα stands να τα γευτούμε. Πλανόδιοι πουλούν ψωμάκια με λουκάνικα, ψαρικά, διάφορες σος ή άλλα πραγματάκια για συνοδεία. Παραδίπλα, πουλούν το κρασί Glühwein.

Δραστηριότητες στη Νυρεμβέργη

Ζωολογικός Κήπος Νυρεμβέργης – Tiergarten Nürnberg

Ο ζωολογικός κήπος της Νυρεμβέργης είναι ένας από τους παλαιότερους της Ευρώπης και από τους μεγαλύτερους της ηπείρου. Έχει πάνω από 3000 ζώα από περισσότερα από 300 είδη ζώων. Βρίσκεται στο Nuremberg Reichswald και καλύπτει μία έκταση 170 στρεμμάτων. Μπορούμε να δούμε, πέραν όλων των άλλων τίγρη Σιβηρίας, ασιατικά λιοντάρια, πολικές λεοπαρδάλεις και πολικές αρκούδες, Συριακή καφέ αρκούδα, τσίτες, ρινόκερους, ταπίρ, γορίλες, θαλάσσιους ελέφαντες και πολλά ακόμη άγρια ζώα. Επίσης, στο ενυδρείο του ζωολογικού κήπου μπορούμε να δούμε δελφίνια και πολλά ακόμη ζώα που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά.

Ιστοσελίδα: http://www.tiergarten.nuernberg.de/startseite.html

Εκκλησίες στη Νυρεμβέργη

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-st-lorenzkirche-ingolden-gr

Εκκλησία του Αγίου Λαυρέντιου – St. Lorenzkirche

Εκκλησία του Αγίου Λαυρέντιου – St. Lorenzkirche

Ο μεσαιωνικός αυτός ναός δεσπόζει στην περιοχή του κέντρου από την εποχή που η Νυρεμβέργη ήταν μία από τις «ελεύθερες αυτοκρατορικές πόλεις» της νότιας Γερμανίας. Η κατασκευή του ναού όπως είναι σήμερα έγινε σε δύο φάσεις. Την πρώτη το 1250 μ.Χ. όπου χτίστηκε η βασιλική πλευρά με τους τρεις διαδρόμους και σε δεύτερη φάση το 1477 μ.Χ. χτίστηκε η γοτθική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εκκλησία υπέστη σημαντικές ζημιές από τις βομβαρδισμούς αλλά αργότερα αναστηλώθηκε πλήρως. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς ναούς της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας. Σε αυτήν λειτουργεί και ο αρχιμανδρίτης της Νυρεμβέργης ο οποίος έχει την τιμή να είναι πάντα αυτός που προσφωνεί για πρώτη φορά τον αρχιεπίσκοπο Γερμανίας όταν αυτός εκλέγεται.

Ιστοσελίδα: http://www.lorenzkirche.citykirche-magazin.de/

Εκκλησία της Παναγίας  – Frauenkirche

Η εκκλησία Frauenkirche, αφιερωμένη στην Παναγία, είναι ένας γοτθικού τύπου ναός, χτισμένος με τούβλα, πάνω στα συντρίμμια Εβραϊκής Συναγωγής στα ανατολικά της κεντρικής αγοράς. Μπορούμε να δούμε μέσα στην εκκλησία έργα τέχνης της εποχής του Μεσαίωνα, τα οποία σώζονται. Είχε φτιαχτεί με σκοπό να φιλοξενεί αυτοκρατορικές εκδηλώσεις και τελετές και για το λόγο αυτό υπάρχει στην εκκλησία και το μπαλκόνι. Στο ρολόι της εκκλησίας απεικονίζεται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Ιστοσελίδα: http://www.frauenkirche-nuernberg.de/

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-frauenkirche-ingolden-gr

Εκκλησία της Παναγίας – Frauenkirche

Αξίζει να επισκεφθούμε και τις εκκλησίες St. Sebalduskirche -1230, και Pfarrkirche Unsere Liebe Frau -1355 και να θαυμάσουμε τα επιβλητικά -σε διαστάσεις και αρχιτεκτονική- θρησκευτικά μνημεία.

Εκδρομές στη Νυρεμβέργη

 Με τη γραμμή 1 το μετρό μπορούμε να επισκεφτούμε την γειτονική πόλη Fürth η οποία είναι αρκετά συμπαθητική.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να οργανώσουμε μια ημερήσια εκδρομή στο κοντινό Μόναχο. Το ταξίδι με το τρένο έχει διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά.

Επίσης, αξίζει μια εκδρομή στο Μπάμπεργκ που απέχει με το αυτοκίνητο γύρω στα 40 λεπτά. Το κέντρο του είναι πραγματικά πανέμορφο και έχει ανακηρυχτεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αγορές στη Νυρεμβέργη

Το κέντρο της παλιάς πόλης είναι γεμάτο με μαγαζιά και θα βρούμε τα πάντα.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης – Christkindlesmarkt

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης είναι από τα εντυπωσιακότερα χριστουγεννιάτικα θεάματα στη Γερμανία, ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1628 μ.Χ. και την επισκέπτονται πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Ανοίγει στις 6 Δεκεμβρίου και δεσπόζουσα φυσιογνωμία είναι η Christkind, με μακριά, ξανθά μαλλιά και λευκό και χρυσό φόρεμα, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά σύμφωνα με τους Λουθηρανούς. Η κοπέλα που την υποδύεται ψηφίζεται από τους κατοίκους και αλλάζει κάθε δύο χρόνια.

Θα συναντήσουμε 180 πάγκους γεμάτους παιχνίδια και άλλα δώρα, καρουσέλ, αλλά και παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές, όπως bratwurst και ζεστό κρασί. Το βράδυ, η αγορά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή με τα χρωματιστά φώτα να δημιουργούν ένα παραμυθένιο θέαμα.

Ιστοσελίδα: http://www.christkindlesmarkt.de/en/

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-xristougenniatiko-xvrio-ingolden-gr

Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης – Christkindlesmarkt

Γεύσεις και Τοπικά Προϊόντα

Στην κεντρική πλατεία Hauptmarkt λειτουργεί υπαίθρια αγορά με ότι μπορούμε να φανταστούμε! Φρούτα, λαχανικά, λουκάνικα, μπισκότα, κρασί.

Τα λουκάνικα της Νυρεμβέργης είναι τα καλύτερα και μάλιστα, απαγορεύεται να φτιαχτούν αλλού, ακόμη και στη Γερμανία. Τα σερβίρουν μαζί με ξινολάχανο, πατατοσαλάτα και την πικάντικη σος horseradish, που προέρχεται από φυτό.  Συνοδεύουμε με ζεστό κρασί Glühwein. 

Αντί για ψωμί δοκιμάζουμε τα pretzel, αλμυρά εδέσματα που μοιάζουν με το δικό μας κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η Νυρεμβέργη είναι η πατρίδα του  Lebkuchen ή gingerbread ένα γλυκό με αρώματα κανέλας, γλυκάνισου και αμυγδάλου.

nyrembergh-mia-mageytikh-polh-agora-ingolden-gr

Lebkuchen ή gingerbread

Πως θα πάμε στη Νυρεμβέργη

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Ελλάδα για Νυρεμβέργη. Μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσω Φρανκφούρτης ή Μονάχου με αεροπλάνο και μετά με λεωφορείο ή τρένο για την Νυρεμβέργη. Μπορούμε να ταξιδέψουμε και με πτήση με ανταπόκριση για το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης.

Μετακινήσεις στη Νυρεμβέργη

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσουμε την παλιά πόλη της Νυρεμβέργης είναι περπατώντας. Διαφορετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς που περιλαμβάνουν μετρό , τραμ και λεωφορεία. Για να φτάσουμε, όμως, από το ένα μέρος της παλιάς πόλης στο άλλο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε την παλιά πόλη και να επανέλθουμε από μια διαφορετική είσοδο.

Tips

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *