Να σας συστήσουμε τον Παναγιώτη Τσαφαρά;

0
688

γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης

*Όταν ήτανε μόλις έξι χρονών άρχισε να παίζει μπουζούκι! Λογικό λοιπόν πλέον, όντας πια 20 και κάτι, να μπορεί να τραγουδάει τόσο καλά ώστε ο Τάκης Σούκας (βλέπε την «Ταχεία» της Βιτάλη ή «Τα Χάρτινα» της Γαλάνη) να του εμπιστευτεί τραγούδι του.

Κάπως έτσι λοιπόν κι εμείς με την σειρά μας, θα σας γνωρίσουμε σήμερα τον Παναγιώτη Τσαφαρά, που κάνει την δική του μουσική αρχή, και μάλιστα στο λαϊκό τραγούδι, που το βρίσκει τόσο ζωντανό και δυνατό όσο τον «Έρωτα»…

Αλλά λίγο πριν συνεχίσετε παρακάτω, κάντε ένα κλικ εδώ, στο νέο τραγούδι του Παναγιώτη:

Πως άρχισες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

Ήμουν έξι χρονών τότε που χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς ήθελα, το μόνο που είχα καταλάβει ήταν ότι κάτι πολύ δυνατό με τράβαγε να ακολουθήσω το δρόμο της μουσικής. Έτσι θυμάμαι τον εαυτό μου να παίρνει στα σοβαρά τη μουσική και το τραγούδι, ήταν το παιχνίδι μου, ήταν η ξεκούραση μου και μεγαλώνοντας κατάλαβα πως ήταν τα πάντα, ήταν όλα μου τα θέλω!

Πόσο εύκολα αποφασίζει ένας νέος άνθρωπος, σήμερα όπως είναι τα πράγματα, ότι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι;

Θα έλεγα ότι δεν είναι θέμα απόφασης, είναι όμως επιλογή του να ακολουθήσεις το ένστικτο σου αν το θέλεις πολύ και με πάθος. Οπότε και είναι η μόνη επιλογή, αρκεί να ξέρεις ότι θα πρέπει να δουλέψεις αρκετά και με αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.

Στην δική σου περίπτωση τα πράγματα είναι ίσως ακόμη πιο δύσκολα, καθότι ασχολείσαι με το λαϊκό τραγούδι, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για έναν τόσο νέο άνθρωπο…

Το λαϊκό τραγούδι δεν νομίζω πως έχει σχέση με την ηλικία αυτού που θέλει να το ακολουθήσει. Σαφώς και έχει δυσκολίες, απαιτεί ωριμότητα το να ασχοληθείς μαζί του, αλλά για ‘μένα πρώτο ρόλο παίζει η αγάπη που έχεις γι’ αυτό.

panagiotis-tsafaras-ola-einai-edo-platinum-ingolden.gr.jpg2

Τι είναι δηλαδή για σένα το λαϊκό τραγούδι;

Είναι τα βιώματα της κοινωνίας, η αγάπη και η καθημερινότητα. Είναι αυτό που θα στήσεις τις νότες πάνω στους στίχους και θα τραγουδήσεις την αγάπη, τους καημούς, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς. Αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μια λέξη …θα το έλεγα Έρωτα. Αυτό είναι για μένα το λαϊκό τραγούδι.

Πιστεύεις ότι είναι παρεξηγημένο από την γενιάς μας;

Δεν έχω τέτοια εντύπωση, το αντίθετο θα μπορούσα να πω, περισσότερο βλέπω τους συνομήλικους μου να διασκεδάζουν στην πλειοψηφία τους με λαϊκά τραγούδια, αλλά και να τα ακούν στο αυτοκίνητο ή στις δουλειές τους.

Αναφορικά τώρα και με αυτό, πως βλέπεις την γενιά μας; Είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι;

Η γενιά μας… ναι είναι αυτό που θα έπρεπε, άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι η γενιά μας αν ήταν κάτι άλλο, θα ήταν η γενιά κάποιων άλλων…!!

Την νέα γενιά των συναδέλφων σου πως την βλέπεις; Τι διαφορετικό θεωρείς ότι έχετε ως μουσική γενιά σε σχέση με τους παλιότερους;

Όσους γνωρίζω από τις δουλειές που έχουν παρουσιάσει, αλλά και άλλους που ακόμη δεν έχουν βγάλει τη δουλειά τους παραέξω, σε κάποια εταιρεία εννοώ, βλέπω και περισσότερο τους ακούω να είναι αρκετά αξιόλογοι. Και είναι σημαντικό να ξεχωρίζουν αξιόλογοι καλλιτέχνες γιατί έτσι δημιουργείται υγιής ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ποιοτικές δουλειές! Οι καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν στα αυτιά μου, μπορεί πολλές να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, έχουν όμως ένα κοινό, ο ήχος τους είναι αυθεντικός! Τώρα για την διαφορετικότητα που μπορεί να βρω σε σχέση με προηγούμενες γενιές… δεν θα το έλεγα διαφορά, το βλέπω σαν φυσική εξέλιξη που συμβαδίζει με την εξέλιξη και την πρόοδο στη ζωή γενικότερα.

panagiotis-tsafaras-ola-einai-edo-platinum-ingolden.gr.jpg5

Υπάρχει τελικά χώρος για νέους καλλιτέχνες; Τι νομίζεις ότι πρέπει να αλλάξει στην Μουσική Βιομηχανία ώστε να είναι πιο ευοίωνα τα πράγματα;

Εδώ ’’κολλάει’’ η παροιμία που λέει ‘’Χίλιοι καλοί χωράνε’’. Όσο το τι πρέπει να αλλάξει στη μουσική βιομηχανία θα ήταν το λιγότερο άτοπο να επισημάνω κάτι γιατί δεν έχω την εμπειρία και τη γνώση γι’ αυτό.

Οπότε, πες μου λίγα πράγματα για την συνεργασία σου με την Platinum και το κομμάτι «Όλα είναι εδώ», και για τα επόμενα βήματα σου…

Η συνεργασία μου με την Platinum Records μου δίνει την αίσθηση της οικογένειας! Ο επαγγελματισμός και η εμπειρία τους μαζί με τους συνεργάτες της είναι το συστατικό της επιτυχίας που δίνουν στο κάθε νέο καλλιτέχνη που δουλεύει μαζί τους. Από την επιλογή του τραγουδιού και των δημιουργών του, που πραγματικά για μένα είναι κάτι παραπάνω από όνειρο, τόσο ο κύριος Τάκης Σούκας στη μουσική όσο και η κυρία Λίτσα Άρχοντα στους στίχους. Το «Όλα Είναι Εδώ» είναι ένα τραγούδι που πραγματικά με τιμά να ερμηνεύω, ελπίζω να μην απογοητεύσω κανέναν και να τους δικαιώσω για την επιλογή τους! Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε καλύτερα με αυτό το πραγματικά ξεχωριστό τραγούδι και κάπως έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. ‘Ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα μας, προετοιμαζόμαστε για τα πρώτα μας live, μπαινοβγαίνουμε σε στούντιο για τα επόμενα τραγούδια μας και φυσικά, παράλληλα με όλα αυτά δε σταματώ να δουλεύω συστηματικά πάνω στη μουσική για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα!

panagiotis-tsafaras-ola-einai-edo-platinum-ingolden.gr.jpg400


Info


Κείμενο: Τάσος Μπιμπισίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας