Μέλι, το”νέκταρ των θεών”!

0
142

meli-nektar-ton-theon-dealway.gr-ingolden.gr.jpg-300

Το μέλι είναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν.

Είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής.

 

Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.

Αν και 1 κουταλιά μέλι περιέχει 65 θερμίδες, περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τη ζάχαρη. Καταπολεμά τον πονόλαιμο ειδικά όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό και λεμόνι ή με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα. Βοηθά στην αϋπνία, αν το συνδυάσουμε με χαμομήλι ή με ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Προστατεύει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο όταν περιέχεται σε κρέμες και άλλα καλλυντικά. Βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και σε συνδυασμό με το γάλα κρατάει την επιδερμίδα μας νεανική. Απορροφά τις ακαθαρσίες από τους πόρους του δέρματος και αποτελεί ένα καλό συστατικό για τον καθαρισμό του προσώπου.

 Μέλι για όλα τα γούστα:

meli-nektar-ton-theon-dealway.gr-ingolden.grΗ σύσταση, η ποιότητα, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Πευκόμελο:

meli-nektar-ton-theon-dealway.gr-ingolden.gr.jpg-peykolelo Μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, χάρη στις πολλές και διαφορετικές ουσίες που υπάρχουν στη σύστασή του. Επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία* : ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Μέλι ελάτης:

Με χρώμα κεχριμπαρένιο, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία -κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι καστανιάς:

meli-nektar-ton-theon-dealway.gr-ingolden.gr.jpg-kastania Παράγεται από το νέκταρ της καστανιάς, η οποία δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητές του με έντονη, πιπεράτη και ελαφρά πικρή γεύση, ιδιαίτερο άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσεντερίας

– Δοκιμάστε να ρίξετε σταγόνες μελιού καστανιάς σε ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση!

– Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δυο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της καστανιάς.

Θυμαρίσιο:

Άριστης ποιότητας μέλι, με ζηλευτό χρώμα και γεύση, αλλά και τονωτικές, και αντισηπτικές ιδιότητες. Δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Μέλι ερείκης – Ερεικόμελο:

Η ερείκη έχει τονωτικές, διουρητικές, καταπραϋντικές, αντιρρευματικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες. Πολλές από τις ουσίες της περνούν και στο μέλι που παράγεται από τα ανθισμένα ρείκια. Υπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι, έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης με χρώμα κοκκινωπό και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης που είναι ανοιχτόχρωμο. Η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (ή σουσούρα) είναι από τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας. Παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει καλλυντικές ιδιότητες, είναι αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Μέλι φλαμουριάς: Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μέλι ηλίανθου:

Είναι μέλι ανοιχτόχρωμο. Καλή πηγή πολυφαινολών. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού.meli-nektar-ton-theon-dealway.gr-ingolden.gr.jpg-ilianthos

*** Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Βάλε το μέλι στην ζωή σου και άφησε το να την γλυκάνει !!! ….

– Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό: Ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.

– Αδυνάτισμα: Μια κουταλιά μέλι μισή ώρα πριν τον ύπνο, δίνει στον ενεργοβόρο εγκέφαλο, που φυσικά δεν κοιμάται κατά τον ύπνο, την απαιτούμενη ενέργεια-τροφή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουμε όταν κοιμόμαστε και να ξυπνάμε ξεκούραστοι.

– Καλή λειτουργία του εντέρου: Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

– Βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης;;;.. Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.

– Έλκη και πληγές: Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.

Μέλι… Το νέκταρ των θεών… και το δώρο του Θεού στον Άνθρωπο!!!

*Τα Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία, δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό και πρέπει προσλαμβάνονται από την τροφή. Βρίσκονται σε ανόργανη μορφή στο έδαφος και στη θάλασσα. Είναι απαραίτητα για την λειτουργία όπως και την συντήρηση όλων των οργάνων.

 

επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας