Λονδίνο, πάντα συναρπαστικό!

0
799

Το Λονδίνο εκτός από πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου, καθώς με περισσότερους από 8.000.000 αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα εξαιρετικά σημαντικό επιχειρηματικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο, που επηρεάζει καθοριστικά ολόκληρο τον κόσμο απ’ την ελισαβετιανή εποχή μέχρι και σήμερα.

londino-panta-synarpastiko-blog-ingolden.gr

 

Αξιοθέατα στο Λονδίνο

Big Ben – Houses of Parliament
Το Μπιγκ Μπεν θεωρείται το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι το πιο κινηματογραφημένο σημείο του Λονδίνου. Το ρολόι, που ολοκληρώθηκε στις 18 Απριλίου 1858, ήταν μια προσθήκη στο παλάτι του Ουέστμινστερ, μέρος του οποίου είχε καταστραφεί σε μια πυρκαγιά είκοσι τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Άγγλος αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, ο Αύγουστος Πιούτζιν – Augustus Pugin- ήταν πρωτοπόρος στην αναβίωση του γοτθικού ρυθμού και είχε σχεδιάσει πολλές εκκλησίες. Με αυτό το ρυθμό σχεδίασε και τον πύργο του Μπιγκ Μπεν. Ο πύργος είναι 96,3 μέτρα ψηλός και οι τέσσερις δείκτες του απέχουν 55 μέτρα από το έδαφος.
«Μπιγκ Μπεν» δεν ήταν ποτέ το επίσημο όνομα του ρολογιού αλλά το παρατσούκλι που είχε δοθεί στη μεγάλη καμπάνα που κρύβεται στο εσωτερικό του. Πλέον το όνομα έχει επικρατήσει και περιγράφει το ίδιο το ρολόι καθώς και ολόκληρο το αξιοθέατο.  Στη βάση του είναι γραμμένες οι λέξεις DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM που σημαίνει «Κύριε, φύλαξε τη βασίλισσα μας, Βικτωρία την πρώτη»

Αξίζει να πάρουμε μέρος στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και να µπούμε στα άδυτα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είσοδος: €20/45′ ξενάγηση.

Αβαείο του Ουέστμινστερ – Westminster Abbey
Το Αβαείο του Ουέστμινστερ είναι μια πανέμορφη εκκλησία και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με ιστορία σχεδόν χιλίων χρόνων.
Αρχικά κατασκευάστηκε το 1042 από τον βασιλιά Εδουάρδο τον Εξομολογητή που αργότερα κηρύχθηκε άγιος. Ο βασιλιάς Εδουάρδος είναι θαμμένος στο Αβαείο, μαζί με πολλές ακόμα σημαντικές προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας. Η Γωνιά των Ποιητών – Poets’ Corner-  είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς φιλοξενεί ανθρώπους όπως ο Ντίκενς και ο Κίπλινγκ. Ο Κάρολος Δαρβίνος και ο σερ Ισαάκ Νεύτωνας βρίσκονται επίσης εκεί. Άλλος ένας σημαντικός τάφος στο Αβαείο είναι του Άγνωστου Στρατιώτη, τον οποίο επισκέπτονται συχνά διάφοροι ηγέτες για να του αποδώσουν τιμές.
Το Αβαείο είναι γνωστό για τις σημαντικές τελετές που πραγματοποιούνται εκεί, όπως οι στέψεις: κάθε βασιλιάς και βασίλισσα της Βρετανίας, από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή φοράει επίσημα το στέμμα για πρώτη φορά στο θρόνου του βασιλιά Εδουάρδου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Πολλοί σημαντικοί γάμοι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εκεί.
Το Αβαείο του Ουέστμινστερ υποδέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Κάποια τμήματα της εκκλησίας, όπως το Μοναστήρι – Cloister και ο κήπος – College Garden- είναι δωρεάν αλλά ο κυρίως χώρος έχει εισιτήριο τις ώρες που δε λειτουργεί σαν ναός.
Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 16:30, Σάββατο 09:30 – 14:30 – τελευταία είσοδος 13:30 Κλειστό: Κυριακή, Χριστούγεννα και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Πύργος του Λονδίνου – Tower of London
Ο Πύργος του Λονδίνου, επισήμως «Το Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Βασίλισσας», ιδρύθηκε το 1066 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Νορμανδών στην Αγγλία. Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αγγλική ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φυλακή, με διάσημους κρατούμενους, αποτελεί όμως και οπλοστάσιο, θησαυροφυλάκιο και το μέρος που φιλοξενούνται τα εμβλήματα και τα άμφια του Αγγλικού Στέμματος.
Σήμερα ο Πύργος του Λονδίνου είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλά για να δει κανείς: το ίδιο το κάστρο, οι ιστορικές αίθουσες, οι διαδραστικές εκθέσεις, τα κοσμήματα και τα εμβλήματα, οι διάφορες αναπαραστάσεις και ξεναγήσεις και φυσικά, τα γνωστά κοράκια του Πύργου.
Η είσοδος είναι με εισιτήριο, αλλά υπάρχουν πολλές προσφορές για εκ πτωτικά εισιτήρια που συνδυάζονται και με άλλα αξιοθέατα του Λονδίνου.

londino-panta-synarpastiko-ingolden.gr

 

Tower Bridge – Γέφυρα του Πύργου
Η Γέφυρα του Πύργου είναι η πασίγνωστη κρεμαστή, κινητή γέφυρα που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του Λονδίνου.
Άνοιξε επίσημα το 1894 και βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, απ’ όπου πήρε και το όνομά της.
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Όρας Τζόουνς – Horace Jones, σε συνεργασία με τον Τζον Γολφ Μπάρι – John Wolfe Barry. Ήταν απαραίτητο να κατασκευαστεί σε εκείνο το σημείο, για να εξυπηρετήσει τον αυξημένο πληθυσμό του ανατολικού Λονδίνου αλλά δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των μεγάλων καραβιών στον Τάμεση, γι’ αυτό και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να ανοίγει.
Στη Γέφυρα βρίσκεται και μια Έκθεση που αφηγείται την ιστορία της και εξηγεί το μηχανισμό λειτουργία της. Μπορούμε επίσης να διασχίσουμε την πλατφόρμα που συνδέει τους δυο πύργους για να θαυμάσουμε το ποτάμι από ψηλά. Η είσοδος είναι με εισιτήριο, αλλά υπάρχουν πολλές προσφορές για εκπτωτικά εισιτήρια που συνδυάζονται και με άλλα αξιοθέατα του Λονδίνου.

Άγιος Παύλος -St Paul’s Cathedral
Ο Άγιος Παύλος είναι μια ιστορική εκκλησία, αφιερωμένη στον απόστολο Παύλο και αποτελεί την έδρα του Επισκόπου του Λονδίνου. 
Πολλές σημαντικές τελετές έχουν πραγματοποιηθεί στο ναό, όπως οι κηδείες του λόρδου Νέλσον, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και, πιο πρόσφατα, της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο γάμος του Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας και εορταστικές λειτουργίες για ιστορικά γεγονότα όπως το τέλος του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Άγιος Παύλος λειτουργεί κανονικά ως εκκλησία αλλά δέχεται επισκέπτες συγκεκριμένες ώρες και μέρες, εκτός Κυριακής. Περιλαμβάνει επίσκεψη στην εκκλησία, στην κρύπτη και στον τρούλο που έχει υπέροχη θέα.

Μπάκιγχαμ – Buckingham
Μπορεί να μην είναι το πιο εντυπωσιακό παλάτι της Ευρώπης, αλλά έχει εκθαμβωτικούς εσωτερικούς χώρους, που είναι διακοσμημένοι με κάποια μοναδικά και πολύ γνωστά έργα τέχνης. Ίσως το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Μπάκιγχαμ είναι ένα από τα λίγα παλάτια που κατοικείται μέχρι και σήμερα από κάποιον που βρίσκεται ακόμα στο θρόνο και φιλοξενεί συχνά επίσημες τελετές και επισκέψεις. Αρχικά είχε χτιστεί για τον δούκα του Μπάκιγχαμ το 1705 και το απέκτησε ο Γεώργιος ΙΙΙ το 1761, αλλά μόνο όταν ανέβηκε στο θρόνο η βασίλισσα Βικτόρια το 1837 έγινε η επίσημη βασιλική κατοικία.
Αν θέλουμε να το δούμε από κοντά, κάποια τμήματα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες για συγκεκριμένες ξεναγήσεις και εκθέσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η βασίλισσα βρίσκεται στην ετήσια επίσκεψή της στη Σκωτία. Μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια από το internet.
Μια δημοφιλής ατραξιόν είναι η αλλαγή της φρουράς που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες.

 London Eye
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στα αγαπημένα αξιοθέατα του Λονδίνου είναι το London Eye, που άνοιξε μόλις το 2000, αλλά έχει γίνει το αξιοθέατο με τους περισσότερους επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ψηλότερος τροχός του κόσμου – ύψος 135 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα – βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο και μας προσφέρει 30′ «πτήση» πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα μέσα στις 32 κάψουλες του. Είναι μια ωραία εμπειρία που θα μας ανταμείψει με πολλές πανοραμικές φωτογραφίες του Λονδίνου. Η αναμονή στην ουρά μπορεί να μειωθεί κατά πολύ αν κλείσουμε εισιτήριο από πριν.

londino-panta-synarpastiko-british-museum-ingolden.gr

 

Μουσεία

Βρετανικό Μουσείο – British Museum
Το Βρετανικό Μουσείο θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Πρόκειται για μια από τις πιο διεξοδικές συλλογές της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού με αναντικατάστατα αντικείμενα τεράστιας ιστορικής σημασίας και αξίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.  Εδώ βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα Ελγίνεια μάρμαρα. οι αιγυπτιακές και οι μεσανατολικές συλλογές είναι εξαιρετικές, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι και ο γυάλινος θόλος του αίθριου

Διοργανώνονται συχνά εκθέσεις και μαθήματα και εργαστήρια για άτομα όλων των ηλικιών με ειδικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες αλλά και πολλές πηγές και εκδηλώσεις για ενήλικες.
Είσοδος: Δωρεάν – εκτός από κάποιες εκθέσεις   Ώρες: Κάθε μέρα, 10:00 – 17:30 – μέχρι 20:30 τις Παρασκευές.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Natural History Museum
Έχει περίπου 70 εκατομμύρια εκθέματα, μεταξύ των οποίων και κάποια είδη που συνέλεξε ο ίδιος ο Δαρβίνος. Περιλαμβάνει πέντε τομείς: Βοτανική, Εντομολογία, Μεταλλειολογία, Παλαιοντολογία και Ζωολογία.
Το μουσείο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη συλλογή των δεινοσαύρων του.
Μόλις μπαίνουμε στην κεντρική αίθουσα θα μας υποδεχτεί το αντίγραφο του σκελετού ενός Διπλόδοκου 32 μέτρων. Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε τη ζώνη του μουσείου που θέλουμε να εξερευνήσουμε.
Δεν ξεχνάμε να επισκεφθούμε το μαγαζάκι του μουσείου που έχει μια υπέροχη συλλογή από εκπαιδευτικά παιχνίδια! Τέλος, αν και το μουσείο είναι δωρεάν δέχεται εθελοντικές συνεισφορές που βοηθούν στη λειτουργία του.

Είσοδος: Δωρεάν – εκτός από κάποιες εκθέσεις   Ώρες: Κάθε μέρα, 10:00 – 17:50 – τελευταία είσοδος στις 17:30. Κλειστό μόνο 24-26 Δεκεμβρίου.

Μουσείο Βικτόρια & Άλμπερτ
Έχει πάρει το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτωρία και τον πρίγκιπα Αλβέρτο και είναι το μεγαλύτερο μουσείο διακόσμησης και ντιζάιν στον κόσμο με μια εντυπωσιακή ποικιλία από έργα τέχνης και αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Στη μόνιμη συλλογή του φιλοξενεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια εκθέματα, που περιλαμβάνουν έργα τέχνης από 5.000 χρόνια πριν ως και σήμερα, από όλο τον κόσμο. Πολλά από τα εκθέματα του μουσείου είναι γνωστά από τη θέση που έχουν στον παγκόσμιο πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα, όπως τα σημειωματάρια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και το κοστούμι που φορούσε ο Μικ Τζάγκερ στην περιοδεία που έκαναν οι Ρόλινγκ Στόουνς το 1972.
Είσοδος: Δωρεάν – εκτός από κάποιες εκθέσεις   Ώρες: Κάθε μέρα, 10:00 – 17:45 – μέχρι 22:00 τις Παρασκευές

 Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων – Madame Tussads
Κέρινα ομοιώματα πολιτικών, αθλητών, καλλιτεχνών του διεθνούς στερεώματος .
 Μ
ια επίσκεψη στο μουσείο, θεωρείται must για να φωτογραφηθούμε δίπλα στους διάσημους αστέρες της καλλιτεχνικής, και όχι µόνο, σκηνής.
Είσοδος: €35 – µε έκπτωση 25% αν κλείσουμε online το εισιτήριό μας µία μέρα πριν την επίσκεψη.

Τέιτ Μόντερν – Tate Modern
Πρώην εργοστάσιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταμορφώθηκε το 2000 σε ένα από τα πιο cool μουσεία σύγχρονης τέχνης: ο 20ός και ο 21ος αιώνας έχουν την τιμητική τους εδώ. Μοναδικό το πανόραμα του Λονδίνου από το cafe του 7ου ορόφου

 

Εθνική Πινακοθήκη – National Gallery

Η σημαντικότερη πινακοθήκη της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με έργα των Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Βαν Γκογκ, Ρενουάρ κ.ά., με φόντο την ομορφότερη πλατεία της πόλης, την Trafalgar
Η είσοδος είναι δωρεάν, εκτός από κάποιες εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις, από τις οποίες έχει πάντα μεγάλη ποικιλία.

 

Hyde Park

Αν προλαβαίνουμε να δούμε μόνο ένα πάρκο, αυτό θα είναι σίγουρα το Hyde Park. Με περισσότερα από 4.000 δέντρα, χώρο για ιππασία, μια λίμνη και ένα λιβάδι, θα γνωριστούμε με τους… σκίουρους, θα αράξουμε μαζί με τους Λονδρέζους στις ξαπλώστρες όταν το επιτρέπει ο καιρός και θα παρακολουθήσουμε κάποια υπαίθρια συναυλία.
Tip: Από τις 22 Νοεμβρίου και για 6 εβδομάδες διάφορες εκδηλώσεις, όπως παγοδρομία, τσίρκο και ρόδα, λαμβάνουν χώρα για μικρούς και μεγάλους.

londino-panta-synarpastiko-hyde-park-ingolden.gr

Ζωολογικός κήπος – London Zoo

Θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά λιοντάρια της Ασίας, τις χελώνες Galapagos – τις μεγαλύτερες σε όλον τον κόσμο και γορίλες των αφρικανικών δασών. Μια επίσκεψη εκεί πραγματικά αξίζει, ειδικά αν έχουμε μαζί μας πιτσιρίκια. Ο κήπος είναι τεράστιος – υπολογίζουμε περίπου 3-4 ώρες για να τον διασχίσουμε όλο, ενώ αρκετές γωνιές του είναι πολύ πρωτότυπες.

 

Διασκέδαση στο Λονδίνο

Soho
Η πιο χαρακτηριστική γειτονιά –και πλέον σήμα κατατεθέν– της πόλης: ζωντανή, πολυφυλετική και μποέμ . Στα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της χωράνε όλοι. Τη συνδυάζουμε με μια επίσκεψη στην Chinatown – τόσο για το φολκλόρ του πράγματος όσο και για κινέζικα μεζεδάκια dim sum. Αν είμαστε πιο πρωινοί τύποι, εδώ θα έρθουμε για να ζήσουμε από κοντά την πολιτιστική του δραστηριότητα, η οποία παρουσιάζει έντονη κινητικότητα σε θεατρικές παραστάσεις, κινηµατογραφικές προβολές, εκθέσεις σε γκαλερί και πινακοθήκες.

 Covent Garden
Κόβεντ Γκάρντεν λέγεται μια ιστορική και πολυσύχναστη κλειστή αγορά στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς και η περιοχή που είναι γύρω της
. Μέσα και έξω από την αγορά έχει εκατοντάδες τραπεζάκια, μαγαζάκια, μπαρ και εστιατόρια που θα μας πάρει ώρες, μπορεί και μέρες, μέχρι να τα εξερευνήσουμε.
Ξεκίνησε τον 17ο αιώνα ως λαχαναγορά και μετά από πολλές επεκτάσεις, ανακαινίσεις και μια μετεγκατάσταση, πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Οι δρόμοι είναι γεμάτοι καλλιτέχνες όλων των ειδών, ζογκλέρ, μάγους και ακροβάτες.

Θέατρο και μιούζικαλ
Το Λονδίνο φημίζεται για τα θέατρα του εδώ και αιώνες. Το West End και ειδικά η Shaftesbury Avenue είναι η περιοχή που συγκεντρώνει τα περισσότερα θέατρα και μιούζικαλ, αντίστοιχη του Μπρόντγουεϊ στη Νέα Υόρκη. Πολλές κλασικές παραστάσεις παίζουν ανά πάσα στιγμή στο Λονδίνο, με κάποια έργα να κλείνουν χρόνια στη σκηνή. Πέρα όμως από το West End το Λονδίνο κρύβει και τα θέατρα off-West End, δηλαδή μικρότερα, ανεξάρτητα θέατρα, καθώς και το λεγόμενο fringe theatre, πολλές μικρές και εναλλακτικές παραστάσεις σε μικρότερους χώρους, παμπ, στοές και ασυνήθιστα μέρη.
Καλό είναι να κλείσουμε από πριν τα εισιτήρια μας, ειδικά αν είναι πολύ δημοφιλής παραστάσεις. Πολλά θέατρα έχουν φτηνότερες παραστάσεις τις μεσημεριανές ώρες και τις καθημερινές ή άλλες προσφορές και εκπτώσεις.

Παμπ
Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες παμπ και μπαρ στο Λονδίνο
: παραδοσιακές, ζεστές παμπ με ξύλινη επένδυση και χαλαρή ατμόσφαιρα που μοιάζουν με μεσαιωνικά πανδοχεία, μοντέρνες παμπ με ζωντανή μουσική, μοναδικές, ανεξάρτητες παμπ με αστεία ονόματα και γραφικές πινακίδες,  αλυσίδες, μπυραρίες με εκατοντάδες επιλογές, μικροσκοπικά, υπόγεια μπαρ ή τεράστιες, άνετες παμπ με αυλή για μπάρμπεκιου. Το ωραίο με τις παμπ είναι το πόσο ανοιχτές είναι σε όλους: κοστουμαρισμένοι τραπεζίτες δίπλα από πανκ νέους, παρέες ηλικιωμένων και φοιτητές και γενικά κάθε ηλικία και κάθε κοινωνική τάξη συνυπάρχει αρμονικά χάρη στις κατευναστικές ιδιότητες της μπύρας.

Εστιατόρια
Η πόλη έχει περί τα 6.000 εστιατόρια, ανάμεσα στα οποία 55 είναι βραβευμένα µε αστέρι Michelin!
Όχι µόνο, θα έχουμε πολλές επιλογές λοιπόν, αλλά ίσως και να γνωρίσουμε από κοντά ξακουστούς σεφ.

londino-panta-synarpastiko-portobello-ingolden.gr

 

Αγορές στο Λονδίνο

 Αγορά Κάμντεν – Camden Market
Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του Λονδίνου και αν και είναι σχετικά νέα έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για ψώνια για επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους. Εδώ θα βρούμε από vintage ρούχα, εκκεντρικά διακοσμητικά και funky αξεσουάρ μέχρι φαστφουντάδικα και εστιατόρια µε διάφορες κουζίνες, όπως µε ινδικές, ιταλικές και κινεζικές γεύσεις. Κάθε Κυριακή επικρατεί το αδιαχώρητο.
Κάθε μέρα, 10:00 – 18:00

Αγορά Πορτομπέλο – Portobello
Η αγορά του Πορτομπέλο στο Νότινγκ Χιλ είναι μια από τις διάσημες αγορές του Λονδίνου και η μεγαλύτερη αγορά με αντίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ θα βρούμε από λαχανικά και κοσμήματα μέχρι βιβλία και αντίκες. Μάλιστα για τις τελευταίες δηµιουργείται ειδική αγορά κάθε Σάββατο.

Αγορά Μπόρου – Borough Market
Το Borough Market είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές φαγητού στο Λονδίνου και το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσουμε τυπική βρετανική κουζίνα ή διεθνή πιάτα, αλλά κυρίως, φαγητά και ποτά από ντόπιους παραγωγούς. Πάντα έχουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως επιδείξεις από σεφ.
Ώρες: Πέμπτη 11:00 – 17:00, Παρ 12:00 – 18:00, Σάββατο 08:00 – 17:00

Oxford Street
Δεν παραλείπουμε να περπατήσουμε κατά μήκος του πιο εμπορικού δρόμου της βρετανικής μητρόπολης, που δεν είναι άλλος από την Oxford Street. Αξίζει ακόµα και για απλή βόλτα, χαζεύοντας τις λαμπερές βιτρίνες γνωστών αλυσίδων που παρατάσσονται η µία δίπλα στην άλλη σε µια διαδρομή 1,5 χλµ.

 

Γαστρονομία

Για κάτι παραδοσιακό ξεκινάμε με τα διάσημα πλέον fish ’n’ chips συνοδεία μιας καλής αγγλικής ale, συνεχίζουμε με pie and mash –  πουρές πατάτας και παραδοσιακές βρετανικές πίτες  και κλείνουμε με ένα μοναδικό sticky toffee pudding.
Στο Λονδίνο θα δοκιμάσουμε γεύσεις από κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του κόσμου, με έμφαση στην πολυασιατική κουζίνα: ινδική, κινέζικη, ταϊλανδέζικη, μπανγκλαντεσιανή.

Μετακινήσεις

 Οι Μετακινήσεις στο Λονδίνο συνήθως μπερδεύουν τους επισκέπτες που πηγαίνουν για πρώτη φορά. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε ώρες αιχμής, καθώς και να μην παίρνουμε μετρό αν δε χρειάζεται: τα λεωφορεία είναι πάντα πιο φτηνά και άνετα ενώ σε πολλά μέρη μπορούμε να πάμε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Ο άλλος βασικός κανόνας είναι να μην πληρώνουμε ποτέ τις διαδρομές μία-μία γιατί βγαίνουν πολύ πιο ακριβές.  Μόλις προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο καλό είναι να προβούμε στην έκδοση μιας visitor oyster card, που θα μας εξασφαλίσει τις μετακινήσεις μας µε όλα τα Μέσα της πόλης – ανάλογα µε τις ζώνες στις οποίες θα κινηθούμε και μάλιστα στις πιο οικονομικές τιμές. oyster.tfl.gov.uk

Οι πλωτές διαδρομές του Τάμεση προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη από μια εναλλακτική προοπτική. Διατίθενται κρουαζιέρες µε πλοιάρια ή θαλάσσια λεωφορεία – που είναι πολύ πιο γρήγορα, εκτελούν συχνότερα δρομολόγια και έχουν και ανέσεις όπως Wi-Fi, αλλά δεν διαθέτουν κάποιον ξεναγό. Τα εισιτήρια εκδίδονται συνήθως στην αποβάθρα επιβίβασης ή μέσα στο ίδιο το πλοιάριο.

Tips:

–  Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς περπατάμε, μιας και λόγω της αντίθετης – σε σχέση µε την ελληνική- φοράς οδήγησης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάζονται. Γι’ αυτόν το λόγο σε πολλές διαβάσεις υπάρχει σχετικό… reminder «κοίτα δεξιά/αριστερά».

–  Το London Pass μας εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο σε πάνω από 60 αξιοθέατα, ταξιδιωτικούς οδηγούς, μετακινήσεις µε όλα τα Μέσα, ακόμα και εκπτώσεις σε εστιατόρια και καταστήματα, ενώ μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες. Ενδεικτικά, οι τιμές κυμαίνονται από £56 – για µία μέρα και µε μετακινήσεις-  μέχρι £145 – για έξι μέρες και μεταφορές. www.londonpass.com

–  Για επείγοντα περιστατικά στο Λονδίνο καλούμε το 999 ή το 112. Για μη επείγοντα περιστατικά καλούμε το 101. Η κλήση είναι δωρεάν που σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε από οποιοδήποτε θάλαμο ή από το κινητό μας τηλέφωνο ακόμα και αν δεν έχουμε μονάδες. Μόλις καλέσουμε θα ζητήσουν τα στοιχεία μας, τη διεύθυνση που βρισκόμαστε και ποια υπηρεσία χρειαζόμαστε.

londino-panta-synarpastiko-phone-ingolden.gr

Αν και σταδιακά αντικαταστάθηκαν, θα βρούμε ακόμα αρκετούς από τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους – που κατασκεύασε το 1924 ο Giles Scott- κυρίως στις περιοχές γύρω από το Κοινοβούλιο και τα Ανάκτορα. Συνεκδοχικά, θα ανεβούμε και στα κόκκινα διώροφα λεωφορεία, που πρωτοκυκλοφόρησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγή: londino.thecosmographer.comwww.travelstyle.grwww.athinorama.gr/travel

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας