Λάδι Argan, «το υγρό χρυσάφι»

Οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις για το δέρμα και τα μαλλιά. Το έλαιο Argan παράγεται από τους πυρήνες του ομώνυμου δένδρου, που ευδοκιμεί κυρίως στο Μαρόκο. Οι γυναίκες της περιοχής το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος.ladi-argan-to-ygro-xrysafi-ingolden-gr_

Η πιο σπουδαία δράση του Argan Oil είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών επιλέγουν να προσθέσουν το θαυματουργό αυτό έλαιο στις συνθέσεις τους. Σήμερα η Argania spinosa καλλιεργείται συστηματικά σε μεγάλες εκτάσεις και οι καρποί της συλλέγονται μηχανικά. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, μάλιστα, επιδοτεί την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δένδρου.

Το καλλυντικό λάδι παράγεται από ακαβούρδιστα κουκούτσια καρπών της Argania, ενώ από τα καβουρδισμένα κουκούτσια παράγεται με έκθλιψη το μαγειρικό λάδι. Μάλιστα, το μαγειρικό έλαιο Αrgan φαίνεται να κατέχει και αυτό αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Άτομα που καταναλώνουν στη διατροφή τους μαγειρικό Argan Οil, προσβάλλονται σπανιότερα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, φαίνεται ότι το Argan Οil μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης στο αίμα.

Argania spinosa

argania-spinosa-to-ygro-xrysafi-ingolden.gr

 Το δένδρο αναπτύσσεται στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας αν και κάποτε κάλυπτε όλη τη Βόρειο Αφρική. Σήμερα προστατεύεται από την UNESCO, ως παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Πρόκειται για έναν αειθαλή αγκαθωτό θάμνο με διάρκεια ζωής 150-200 χρόνια, που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Με το βαθύ ριζικό του σύστημα προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση στα βόρεια της έρημου Σαχάρας. Τις περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας δεν κάνει καρπούς. Αυτό το εκπληκτικό δένδρο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1510 από τον εξερευνητή Λέοντα τον Αφρικανό και καλύπτει σήμερα μια τεράστια πεδιάδα 2,5 εκατομμυρίων εκταρίων ανάμεσα στα όρη Άτλας και Αντιάτλας.

Η παραγωγή του ελαίου Αrgan, που γίνεται κατά κύριο λόγο με παραδοσιακές μεθόδους, είναι μια μακρά διαδικασία. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι και λέγεται ότι για να παραχθεί ένα λίτρο λαδιού χρειάζονται 20 ώρες δουλειάς.

Σύνθεση του ελαίου Argan

Περιέχει μια  εντυπωσιακή ποσότητα  βιταμινών, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, πολυακόρεστα λίπη, καθώς και υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε.

Βιταμίνη F – ωμέγα 6: αντι-γήρανση και αντι-ξηρότητα του δέρματος

 Βιταμίνη Ε: 2 φορές περισσότερο από το ελαιόλαδο! Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες για το ευαίσθητο δέρμα. Έχει αντηλιακή -UV- προστασία και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Α: Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, εμποδίζει τις ρυτίδες που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία

Φαινόλες: αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ισχυρές κατά των μυκήτων και των βακτηρίων. Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιεί την βιταμίνη C.

Triterpens: για αναδιάρθρωση των κυττάρων.

Ιδιότητες και οφέλη

Ιδανικό αντιγηραντικό. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες καθιστώντας το έτσι μία μοναδική αντιγηραντική θεραπεία.

Εκπληκτικό ενυδατικό.  Ενυδατώνει σε βάθος και  θρέψει το δέρμα ιδιαίτερα μετά από θεραπεία με μάσκα ομορφιάς.

Μαλακώνει ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Αφήνουμε το κατά τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερα αποτελέσματα.

Βοηθά στην πρόληψη ραγάδων. Απλά χρησιμοποιούμε όπως θα κάναμε με οποιαδήποτε άλλη κρέμα . Το λάδι απορροφάται πολύ εύκολα και δεν αφήνει κανένα ελαιώδες υπόλειμμα.

Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα του μωρού.

Πολύ καλό για τα μαλλιά. Με μεγάλες ικανότητες ενυδάτωσης  είναι άριστο μαλακτικό μαλλιών ειδικά για τα ξηρά και τις διασπασμένες άκρες

Μειώνει τα σημάδια του δέρματος και με την τακτική χρήση μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει ουλές και σημάδια ακμής.

Ισορροπία της παραγωγής σμήγματος.

Ανακουφίζει έκζεμα και  ψωρίαση αφού είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές της βιταμίνης Ε

Ανακουφίζει την φαγούρα τριχωτού της κεφαλής.

Παραδοσιακά οι γυναίκες στο Μαρόκο αλλά τώρα και στην Δύση,  τα χρησιμοποιούν για την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς.

Ενισχύει τα αδύναμα νύχια. Καθημερινό μασάζ στα νύχια, τα δυναμώνει και τα προστατεύει.

Επουλώνει από τα εγκαύματα.

Argan-ingolden.gr

Τρόποι Χρήσης:

Για το πρόσωπο:

–  2-3 σταγόνες μόλις, είναι αρκετές για επάλειψη μετά τον καθαρισμό του προσώπου μας και έχουμε μια σούπερ ενυδάτωση και σύστημα αντιγήρανσης μαζί

–  Σαν κρέμα νυκτός ,λίγο πριν κοιμηθούμε, απλώνουμε λίγο σε βρεγμένο δέρμα. Κάνουμε το ίδιο μετά από μάσκα ομορφιάς ή ατμόλουτρο προσώπου.

–  Ο συνδυασμός του με βούτυρο karite μπορεί να κρατήσει το δέρμα μας αγέραστο αλλά να προσφέρει λύσεις σε δερματικά προβλήματα

Για τα μαλλιά:

–  2-3 σταγόνες μόλις στις άκρες των μαλλιών και είμαστε έτοιμες για τη βραδινή μας έξοδο με τα μαλλιά μας να λάμπουν στην κυριολεξία.

–  Λίγες σταγόνες πάνω σε ξηρά κουρασμένα και ταλαιπωρημένα από βαφές μαλλιά, είναι αρκετές για να τραφεί η κουρασμένη και φθαρμένη τρίχα. Μέσα σε 2 εβδομάδες, τα μαλλιά μας επανέρχονται άμεσα, όσο κουρασμένα η κατεστραμμένα και αν είναι!

–  Για μάσκα: απλώνουμε λίγο λάδι με χτένα σε βρεγμένα μαλλιά, αφήνουμε για 15-30 λεπτά και λουζόμαστε κανονικά.

Για το μπάνιο:

Χρησιμοποιούμε σαν λάδι μπάνιου, λίγες σταγόνες είναι αρκετές για να το απολαύσουμε.

Μασάζ σώματος:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια.

Για βρεφικό μασάζ: απλώνουμε λίγο στα χέρια μας και κάνουμε μασάζ με απαλές κινήσεις.

Για Πρόληψη ραγάδων

Συνιστάται στις εγκύους για την πρόληψη των ραγάδων και την χαλάρωση του δέρματος!

Εξαιρετική λοσιόν για ταλαιπωρημένες φτέρνες

Ελάχιστο έλαιο πάνω στις σκασμένες φτέρνες, προκαλεί θαύματα μέσα σε μια νύχτα. Μετά την εφαρμογή λίγο πριν τον ύπνο,  φοράμε τις κάλτσες μας για καλύτερη απορρόφηση.

Στη μαγειρική

Αυτό που απομένει από του σπόρους μετά την εξαγωγή του λαδιού είναι μια πηχτή πάστα με σοκολατί χρώμα που ονομάζεται “amlou”, η οποία γλυκαίνεται και προσφέρεται σαν σάλτσα για το ψωμί κατά τη διάρκεια του πρωινού στα νοικοκυριά των Βερβερίνων. Η γεύση της είναι παρεμφερής του φυστικοβούτυρου.

Τα νοικοκυριά τα οποία φτιάχνουν το δικό τους αργανέλαιο, συνήθως το χρησιμοποιούν γενικότερα για το μαγείρεμα. Επειδή είναι ακριβό, στα υπόλοιπα νοικοκυριά χρησιμοποιείται πιο σπάνια – μόνο για τις σαλάτες για παράδειγμα. Λίγες σταγόνες αργανέλαιου στο κουσκούς πριν σερβιριστεί, δίνουν ένα πλούσιο άρωμα που θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Επιμέλεια: Β. Βίνος

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *