Κύθνος, αυθεντική και φιλόξενη

Η Κύθνος είναι ένα χαρακτηριστικό αιγαιοπελαγίτικο νησί στις δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο. Μαζί με την Κέα είναι τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα, πράγμα που την κάνει ιδανική για αποδράσεις. Διαθέτει πανέμορφα τοπία, υπέροχες παραλίες και μπορεί να μας  προσφέρει αξέχαστες διακοπές.

kythnos1-ingolden.gr

 

Χωριά στην Κύθνο

Η Χώρα

Η Χώρα ή Μεσσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού.  Είναι ένας παραδοσιακός Κυκλαδίτικος οικισμός που η αρχιτεκτονική του διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των νησιών. Καλντερίμια, εκκλησίες, στοές και τα πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα.

Πέρα από τις ομορφιές της η Χώρα συνοδεύεται από την ιστορία και τους θρύλους της. Ένας θρύλος λέει πως η χώρα κτίστηκε με παρέμβαση θεϊκή. Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε σε κάποιον πιστό και του είπε να καβαλικέψει το μουλάρι του και να τρέξει. Εκεί που θα γονατίσει το ζώο να χτίσει ναό στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Γύρω από την εκκλησία να χτιστούν νέα σπίτια και να έρθουν να ζήσουν οι ντόπιοι. Έτσι και έγινε…

Το 1537 ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε στο νησί και το λεηλάτησε. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Φράγκους άρχοντες του νησιού να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσά τους που ήταν στο Κάστρο της Ωριάς. Αναζητώντας περισσότερη ασφάλεια, εγκαταστάθηκαν στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στον μικρό οικισμό της Μεσσαριάς. Σιγά σιγά συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αυτή αρκετοί κάτοικοι του νησιού και έτσι μπήκαν τα θεμέλια για την ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσα.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πάνω σε τοίχους του οικισμού μεγάλα ζωγραφικά θέματα που απεικονίζουν γραφικά τοπία του νησιού δίνοντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ατμόσφαιρα.

Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μεγάλο πάρκινγκ. Επίσης, στην πρωτεύουσα του νησιού θα βρούμε αστυνομικό τμήμα, βενζινάδικο και φαρμακείο.

Υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση με τακτικά λεωφορεία αλλά και ταξί που έχουν ως αφετηρία το λιμάνι του Μέριχα και προορισμό τη Χώρα Κύθνου.

kythnos-xvra-ingolden.gr

Χώρα

Μέριχας

Ο Μέριχας είναι το λιμάνι της Κύθνου και ουσιαστικά το κέντρο περιήγησης του νησιού καθώς όπου και αν θελήσουμε να πάμε στην Κύθνο θα περάσουμε από εκεί. Από το Μέριχα ξεκινούν οι δύο βασικές οδικές διαδρομές του νησιού. Ο ένας ασφαλτόδρομος οδηγεί προς τη Χώρα και στη συνέχεια τα Λουτρά και ο άλλος ασφαλτόδρομος προς τη Δρυοπίδα και την Παναγιά Κανάλα.

Περιμετρικά στο λιμάνι έχει χτιστεί ο παραδοσιακός οικισμός του Μέριχα, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και παραλία καθώς και με πληθώρα από καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο οικισμός διαθέτει επίσης φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, ταξιδιωτικά γραφεία, ΑΤΜ τραπεζών, πρατήρια βενζίνης και γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει προβλήτα για μικρά σκάφη και κότερα και έτσι αποτελεί τόπο συνάντησης των ιδιοκτητών αυτών των θαλασσίων μέσων μεταφοράς.

Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα είναι από τους σπουδαιότερους οικισμούς της Κύθνου. Είναι το μοναδικό χωριό στο νησί που δεν είναι ορατό από τη θάλασσα. Βρίσκεται σε ένα απάνεμο μέρος μεταξύ δύο λόφων που το προφυλάσσουν από τους αέρηδες.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών δεν θυμίζει Κυκλάδες μιας και έχουν σκεπές με κεραμίδι, δείγμα της αναπτυγμένης κεραμικής τέχνης στη περιοχή.  Η Δρυοπίδα παλαιότερα λεγόταν Χωριό ενώ σήμερα φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχαίο οικισμό «Δρυοπίς». Αυτό συνέβη στα χρόνια βασιλείας του Όθωνα όπου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος προς τιμήν της αρχαίας φυλής των «Δρυόπων». Σήμερα λέγεται επίσης Χωριό ενώ αρκετοί το αποκαλούν με το όνομα Σύλλακας. Η σύγχρονη κοινότητα δημιουργήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Κρήτης κάπου τον 19ο αιώνα. Λόγω των παραπάνω η Δρυοπίδα εδώ και μερικά χρόνια έχει επίσημα ανακηρυχθεί ως Παραδοσιακός Οικισμός.

Στην Δρυοπίδα μπορούμε να προμηθευτούμε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Κύθνου.

kythnos-dryopida-ingolden.gr

Δρυοπίδα

Λουτρά

Χτισμένα στα βοριο-ανατολικά της Κύθνου βρίσκονται τα Λουτρά που κατοικούνται από την αρχαιότητα λόγω της ύπαρξης πόσιμου νερού αλλά και του φυσικού λιμανιού που διαθέτουν. Για πολλές δεκαετίες τα Λουτρά ήταν και η μοναδική τουριστική περιοχή του νησιού, αφού δέχεται επισκέπτες χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα για ένα διάστημα η Κύθνος ονομάζονταν Θερμιά, χάρη σε αυτές τις πηγές. Τα Λουτρά έχουν Μαρίνα που μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη αναψυχής. Στα Λουτρά θα βρούμε πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα και φυσικά ταβέρνες και μπαρ.

Το Υδροθεραπευτήριο της Κύθνου.

 Το ζεστό νερό που αναβλύζει από τις ιαματικές δύο πηγές: η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52° C.. Μοναδικές στις Κυκλάδες με θειούχα και σιδηρούχα νερά, είναι ιδανικές για πλήθος παθήσεων – ρευματισμούς, αρθρίτιδες, δερματολογικά, γυναικολογικά, καρδιακές παθήσεις. Το λιτό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ιδιωτικά δωμάτια με μαρμάρινες μπανιέρες παλαιάς κοπής.  

Το κτίσμα σχεδιασμένο από τον Τσίλερ είναι του 19ου αιώνα, ενώ εδώ ερχόταν ο Όθωνας και η Αμαλία, για να απολαύσουν τις ευεργετικές επιδράσεις των πηγών.  Λέγεται ότι η βασίλισσα ώθησε στο να γίνουν επιστημονικές έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών λόγω των γυναικολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Αν και δεν βρήκε λύση στο πρόβλημά της, η Αμαλία αγάπησε ιδιαίτερα την Κύθνο και τα Λουτρά που τα επισκεπτόταν αρκετά συχνά επί σειρά ετών. Σήμερα διασώζονται οι μαρμάρινοι λουτήρες που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες μπάνιου του βασιλικού ζεύγους.

Το υδροθεραπευτήριο είναι ανοικτό για το κοινό από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, από το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Κανάλα

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Κανάλα της Κύθνου, πήρε το όνομα του από την Παναγία που η θαυματουργή εικόνα της υπάρχει στην ομώνυμη εκκλησία της. Το ακρωτήρι που βρίσκεται η εκκλησία είναι πανέμορφο και πευκόφυτο. Στην αρχή του ακρωτηρίου και στην παραλία Μεγάλη άμμος έχει αναπτυχθεί ο οικισμός της Κανάλας. Η Κανάλα είναι ένας δυναμικός τουριστικός οικισμός που διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα και καταστήματα. Λόγω της απουσίας νυχτερινής ζωής, ο οικισμός ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Η συγκοινωνία εξυπηρετείται με τοπικά λεωφορεία της γραμμής Μέριχας-Δρυοπίδα-Κανάλα.

kythnos-kanala-ingolden.gr

Κανάλα

Άγιος Δημήτριος

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός του Αγίου Δημητρίου, με την ομώνυμη παραλία.

Ο οικισμός απαρτίζεται κυρίως από εξοχικές κατοικίες Κύθνιων αλλά και από βίλες που δημιούργησαν χρόνιοι επισκέπτες στον Άγιο Δημήτριο Κύθνου που αγάπησαν την περιοχή. Εδώ θα βρούμε μικρά ταβερνάκια, όπου θα γευτούμε την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού και λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα κατάλευκα κρινάκια που φυτρώνουν στην άμμο και ευωδιάζει η παραλία κατά τον μήνα Αύγουστο. Εδώ θα απολαύσουμε και ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Λεύκες

Οι Λεύκες είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στα ανατολικά της Κύθνου. Μπροστά από τον οικισμό απλώνεται η ομώνυμη παραλία.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για έναν οικισμό με παραθεριστικές και εξοχικές κατοικίες, καθώς μόλις δύο είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του. Αν επιθυμούμε ήρεμες διακοπές, λίγα μέτρα από την ακρογιαλιά, μακριά από τις πολύβουες παραλίες μπορούμε να βρούμε κατάλυμα στα λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Αγία Ειρήνη

Παραθαλάσσιος οικισμός με γνήσιο κυκλαδίτικο χρώμα, η Αγία Ειρήνη οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη εκκλησία. Πρόκειται ίσως για τον πιο γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό του νησιού με χαρακτηριστικό τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα πλάι στο κύμα.

Στη μικρή προκυμαία βρίσκεται το παλιό καφενείο του χωριού ανακαινισμένο και μεταμορφωμένο σε μια ιδιαίτερη ταβέρνα όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε αυθεντικές γεύσεις με αγνά υλικά. Πίσω από τον οικισμό μπορούμε να δροσιστούμε στην πετρόκτιστη πηγή.

Παραλίες στην Κύθνο

Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κολπίσκους, όρμους και παραλίες με κρυστάλλινα νερά και άφθονη σκιά.

kythnos-apokroush-ingolden.gr

Απόκρουση

Απόκρουση
Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και αγαπημένη από όλους,
μιας και προσφέρει εύκολη πρόσβαση, σκιά κάτω από τα δέντρα της παραλίας, πεντακάθαρα νερά και ταβερνάκια για φαγητό .

Κολώνα
Ίσως η καλύτερη παραλία των Κυκλάδων και μια από τις διασημότερες στην Ελλάδα. Μια λωρίδα άμμου ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Μηνά, δημιουργώντας έτσι δυο πανέμορφες παραλίες δεξιά και αριστερά.
Και οι δύο πλευρές είναι προστατευμένες από τον αέρα. Για να φτάσουμε στην παραλία Κολώνα πρέπει να διανύσουμε έναν χωματόδρομο που ξεκινάει ακριβώς από την δεξιά πλευρά στην παραλία Απόκρουση ή να πάμε με σκάφος ή θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα.

Φυκιάδα
Η Παραλία Φυκιάδα είναι μια μεγάλη χρυσή αμμουδιά σε ένα υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, ευτυχώς ακόμη παρθένο.
 Θα την βρούμε δίπλα στον χωματόδρομο που οδηγεί από την Απόκρουση στην παραλία Κολώνα. Στην αριστερή άκρη της παραλίας υπάρχει ένα μπαράκι για τα απαραίτητα.

Μαρτινάκια
Τα Μαρτινάκια είναι μια μικρή παραλία με μερικά αλμυρίκια ακριβώς δίπλα στον Μέριχα, 5 λεπτά με τα πόδια.
Είναι η πρώτη παραλία που συναντάμε καθώς φεύγουμε από τον Μέριχα προς τα Λουτρά. Από τα Μαρτινάκια βλέπουμε την άκρη του Μέριχα και στο λιμάνι της Κύθνου, τα πλοία που έρχονται και φεύγουν.
Ιδανική αν δεν μας αρέσουν οι πολλές μετακινήσεις.

kythnos-episkoph-ingolden.gr

Επισκοπή

Επισκοπή
Η Επισκοπή είναι ένας πανέμορφος απάνεμος όρμος με πολλά αλμυρίκια, από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κύθνου και η αγαπημένη των νέων.
Η παραλία στην Επισκοπή είναι αμμουδερή και αν καθίσουμε μέχρι αργά θα δούμε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στην Κύθνο. Λειτουργεί beach bar. Ιδανική για οικογένεια.

Θα την βρούμε στον δρόμο Μέριχας-Χώρα σε μικρή απόσταση μόλις αφήσουμε τον Μέριχα.

Μεγάλη Άμμος Κανάλας
Μεγάλη αμμουδερή παραλία στον οικισμό που βρίσκεται η περίφημη Παναγιά η Κανάλα. Είναι μια πανέμορφη παραλία, ενώ μπορούμε να κολυμπήσουμε και στα βράχια που βρίσκονται κάτω από τον πευκόφυτο λόφο που βρίσκεται η εκκλησία.  Είναι μια παραλία που πρέπει να επισκεφτούμε και να τη συνδυάσουμε με περιήγηση στην γύρω περιοχή. Στην αριστερή πλευρά του οικισμού υπάρχει άλλη μια παραλία που αξίζει την επίσκεψη μας, η παραλία Αντώνηδες.

Αντώνηδες
Η παραλία Αντώνηδες στην περιοχή της Παναγιάς της Κανάλας δεν είναι τόσο γνωστή. Όμως είναι μια πανέμορφη παραλία της Κύθνου που αξίζει την επίσκεψη μας. Τουλάχιστον για όσους μας αρέσει η εξερεύνηση.

Λουτρά
Δίπλα στον δημοφιλή παραθαλάσσιο οικισμό των Λουτρών βρίσκεται μία από τις πιο αξιόλογες παραλίες του νησιού. Η παραλία των Λουτρών διαθέτει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, τα οποία θερμαίνονται στη δεξιά μεριά της παραλίας από μια από τις κοντινές ιαματικές πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα. Παραδοσιακοί καφενέδες και μπαρ βρίσκονται πάνω στην άμμο, ενώ κοντά στην μαρίνα των Λουτρών, που αγκυροβολούν καΐκια και σκάφη, μπορούμε να βρούμε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια.

kythnos-loutra-ingolden.gr

Λουτρά

Αγία Ειρήνη
Στον πανέμορφο κόλπο της Αγίας Ειρήνης της Κύθνου που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, υπάρχει και ο κουκλίστικος ομώνυμος οικισμός, αλλά και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, από τις πιο απάνεμες της Κύθνου.
Στην Αγία Ειρήνη θα πάμε ακολουθώντας τον δρόμο στην δεξιά πλευρά των Λουτρών. Η Θέα του κόλπου είναι υπέροχη. Στην παραλία της Αγίας Ειρήνης θα βρούμε όλα τα απαραίτητα ενώ στην παραλία υπάρχουν πολλά μεγάλα αλμυρίκια.

Σχοινάρι
Μικρή απάνεμη παραλία με άμμο δίπλα από τα Λουτρά. Σχεδόν μέσα στην θάλασσα υπάρχουν αλμυρίκια,
ενώ τριγύρω στον μικρό κόλπο υπάρχουν κι άλλα δέντρα. Έτσι το Σχοινάρι φαίνεται σαν μια πράσινη όαση σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο του νησιού.

Λεύκες
Δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια.  
Κοντά στις Λεύκες βρίσκονται οι παραλίες του Σιφνιού και οι παραλίες Ζογκάκι και Κουρί που μπορούμε να τις εξερευνήσουμε και με τα πόδια αν έχουμε περιπατητική διάθεση.

Μέριχας
Δεν είναι σπάνιο για τις Κυκλάδες να υπάρχουν πανέμορφες παραλίες ακριβώς δίπλα στα λιμάνια των νησιών. Συνήθως αυτές οι κοντινές στην πόλη-λιμάνι παραλίες ονομάζονται και Γιαλός. Έτσι και ο Μέριχας, το λιμάνι της Κύθνου έχει τον Γιαλό του. Μια μικρή πανέμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι ακριβώς δίπλα στον πολυσύχναστο οικισμό.

Άγιος Δημήτριος
Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Μεγάλα αλμυρίκια, τεράστια αμμουδερή παραλία και μερικά μαγαζάκια για τα απαραίτητα συνθέτουν το σκηνικό. Ενδιαφέρον έχουν και οι βραχώδεις σχηματισμοί στο λιμανάκι του οικισμού.

kythnos-agios-dhmhtrios-ingolden.gr

Άγιος Δημήτριος

Αλυκή
Η Παραλία Αλυκή είναι μια υπέροχη παραλία σε ένα άγριο τοπίο στην νότια Κύθνο.
Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα ή οτιδήποτε άλλο. Θα τη συναντήσουμε πριν την είσοδο του οικισμού του Αγίου Δημητρίου. Θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας τα απαραίτητα και να κατεβούμε έναν δύσκολο χωματόδρομο.

Κουρί και Ζογκάκι
Δύο παραλίες η μία δίπλα στην άλλη σε ένα εξαιρετικό τοπίο της Κύθνου με ακρωτήρια και νησάκια. Οι δίδυμες παραλίες Κουρί και Ζογκάκι είναι αμμουδερές και έχουν και μερικά δεντράκια για σκιά. Επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα μικρό δρομάκι και μερικά σκαλάκια.
Μετά την παραλία Κουρί είναι η Νάουσα και ο Άγιος Στέφανος, ενώ πριν το Ζογκάκι, η παραλία Λεύκες.

Νάουσα
Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού
με θέα την εκκλησία πάνω στο βράχο.

Άγιος Στέφανος
Προστατευμένη από τον άνεμο παραλία στο ανατολικό μέρος του νησιού. Άμμος, βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της.

Γαϊδουρόμαντρα
Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, είναι αμμουδερή και διαθέτει πεντακάθαρα νερά.
Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ησυχίας. Δύσκολη η πρόσβαση αλλά αξίζει ο κόπος!

Άγιος Σώστης
Πανέμορφη παραλία στο βορειότερο σημείο του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Ένας από τους ομορφότερους βυθούς της Κύθνου αλλά η παραλία δεν έχει καθόλου δέντρα και πρέπει να πάμε οργανωμένοι. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι και αν είμαστε τυχεροί, θα ζήσουμε την εμπειρία του πανηγυριού προς τιμήν του Αγίου.

Πετρούσα
Μικρή παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού προς την ανατολή,
στην οποία θα φτάσουμε από τον Αγ. Δημήτριο.

Ποτάμια
Απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Αγ. Σώστη.
Προσοχή στην κατάβαση διότι έχει χωματόδρομο.

kythnos-flampouria-ingolden.gr

Φλαμπούρια ή Φλαμπουριά

Φλαμπουριά
Άλλη μία παραλία που διακρίνεται για το συνδυασμό άμμου και βότσαλου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και στην ίδια περιοχή θα συναντήσουμε και την εκκλησία της Παναγιάς της Φλαμπουριανής.

Σκύλου
Γαλαζοπράσινα νερά που μαγεύουν στα ανατολικά του νησιού.
Αφήνουμε το αυτοκίνητο και κατεβαίνουμε μερικά σκαλιά μέχρι την παραλία. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε νερό και φαγητό ώστε να μείνουμε μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Λόγω της κατάβασης και της έλλειψης δέντρων για σκιά, δεν είναι ιδανική για μικρά παιδιά

Καλό Λιβάδι
Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού.
Στολίδι της το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καλολιβαδιώτισας πάνω στον βράχο.

Σιμουσί
Ήσυχη παραλία στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού .

Στιφό
Όμορφη, ήσυχη παραλία
στο δρόμο προς τον Αγ. Δημήτριο.

Καβουροχέρι
Μικρή παραλία
ανάμεσα στα Ποτάμια και την περιοχή Μαρουλά.

Λιοτρίβι
Μικρή παραλία
, θα τη συναντήσουμε στο δρόμο για το Καλό Λιβάδι.

Μαυριάνος
Ήσυχη παραλία
στα ανατολικά του νησιού.

Τρίβλακα
Μικρός όρμος στα δυτικά του νησιού.

kythnos-antonides-ingolden.gr

Αντώνηδες

Άγιος Γιάννης
Στο γραφικό όρμο του Αϊ-Γιάννη, με τα αρώματα του θυμαριού και της ρίγανης να αναδίδονται σε όλη τη διαδρομή. Στην παραλία του θα απολαύσουμε ήσυχα το μπάνιο μας και θα απαθανατίσουμε το λευκοντυμένο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Αξιοθέατα στην Κύθνο

Σπήλαιο Καταφύκι

Το πιο διάσημο σπήλαιο της Κύθνου, το Καταφύκι ή Καταφύγι κατατάσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύθνου.

Το Καταφύκι το συναντάμε στην άκρη του οικισμού Δρυοπίδας. Θεωρείται πιθανόν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού να διάλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της παρουσίας του Σπηλαίου εκεί, καθώς τους εξασφάλιζε έναν πολύ μεγάλο και με σταθερή θερμοκρασία αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξη γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά φαίνεται πως συνέβαλλε και στην υδροδότηση της Δρυοπίδας λόγω του νερού που υπήρχε εκεί .

Βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μέτρων και παρουσιάζει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμούς Κελσίου καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως καταδεικνύει και το όνομα του, το Σπήλαιο αποτέλεσε σε διάφορες ιστορικές στιγμές καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού προκειμένου να προφυλαχθούν από τις εκάστοτε εχθρικές επιθέσεις που δέχθηκαν από Φράγκους, Τούρκους και άλλους επιδρομείς. Υποστηρίζεται μάλιστα πως το σπήλαιο είχε συνδεθεί και με θρησκευτικές τελετουργίες του νησιού, καθώς σύμφωνα με γραπτές πηγές, μετά την Ανάσταση γλεντούσαν και χόρευαν στη «μεγάλη πλατεία» του Σπηλαίου οι κάτοικοι του χωριού. Αυτό όμως που το σημάδεψε ανεξίτηλα στις συνειδήσεις των κατοίκων του νησιού είναι πως για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως ορυχείο. Το Καταφύκι απ’ την αρχαιότητα κιόλας, πολύ πιθανόν, να χρησιμοποιούνταν ως ορυχείο ,καθώς την ίδια εποχή υπήρχαν πολλά ορυχεία μετάλλου στην Κύθνο.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Σπηλαίου είναι ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό συνονθύλευμα φυσικών στοών και τεχνητών ανοιγμάτων. Το φυσικό μέρος του Σπηλαίου δημιουργήθηκε από υπόγειο χείμαρρο ο οποίος έχει λαξεύσει τα υπόγεια τοιχώματα με απαράμιλλη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, ενώ το τεχνητό μέρος δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εξόρυξης σιδήρου. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογούνται και οι πολυάριθμες διακλαδώσεις, είτε φυσικές, είτε τεχνητές, που εμφανίζονται σε όλη την έκταση του Σπηλαίου. Οι διάδρομοι του σπηλαίου έχουν μήκος 600μ και η έκταση που καλύπτουν είναι περίπου 3.500 τ.μ. Περίπου 10 μέτρα από την κεντρική είσοδο του, βρίσκεται η λεγόμενη «μικρή πλατεία» ή «μικρή πιάτσα» ενώ, λίγο παρακάτω είναι η «μεγάλη πλατεία» ή «μεγάλη πιάτσα», σύμφωνα με τις ονομασίες που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι. Δεξιά από αυτά τα σημεία ορθώνονται επιβλητικά μια σειρά από φυσικούς διαδρόμους.

Η «αίθουσα σταλακτιτών» είναι ίσως το πιο όμορφο θέαμα του επισκέψιμου μέρους του σπηλαίου. Στην οροφή της αίθουσας υπάρχουν πολύχρωμοι σταλακτίτες με πολύ εντυπωσιακά σχήματα. Σε αυτούς τους σταλακτίτες έχουν δοθεί ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικές ονομασίες.

kythnos-sphlaio-ingolden.gr

Σπήλαιο Καταφύκι

Σπιτάρες

Στις Λεύκες στη διαδρομή προς Δρυοπίδα υπάρχουν και οι Σπιτάρες, δηλαδή το κτίριο διοικητήριο της μεταλλευτικής εταιρείας, και είναι επισκέψιμες μέσω μονοπατιών. Η εντύπωση των κατοίκων ήταν τέτοια ώστε να ονομάσει τα κτίρια αυτά Σπιτάρες, που σήμερα καταρρέουν αλλά στέκουν στους γυμνούς λόφους της Κύθνου. Είναι τα απομεινάρια της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου για περίπου 70 χρόνια, η οποία σταμάτησε λόγω της πτώσης των τιμών.

Κάστρο της Ωριάς ή του Κατακεφάλου  

Το Κάστρο Κατακεφάλου ή Κάστρο της Ωριάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στη Χώρα. Ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού από τον 7ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το 16ο αιώνα. Η ονομασία του κατά το Μεσαίωνα ήταν Κάστρο της Θερμιάς. Η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού -το Βρυόκαστρο- είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Το Κάστρο της Ωριάς ήταν η έδρα της ιταλικής φεουδαρχικής οικογένειας τωνΚοζαδίνων – Gozzadini-  οι οποίοι κυριάρχησαν στο νησί από το 1337 έως το 1617 σαν υποτελείς του Ενετικού Δουκάτου της Νάξου. Το 1292 η Κύθνος λεηλατήθηκε από τους Καταλανούς ενώ σε όλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, αλλά και της Τουρκοκρατίας αργότερα, υπέφερε πολύ από τις πειρατικές επιδρομές.

Το κάστρο καταστράφηκε από το στόλο του Τούρκου πειρατή Χαϊρρεντίν Μπαρμπαρόσσα το 1537. Σύμφωνα όμως με τη μαρτυρία του καθολικού Επισκόπου Σύρου Αντ. Ιουστινιάνη, η οριστική εγκατάλειψη τοποθετείται γύρω στα 1570 οπότε οι Φράγκοι μετέφεραν τις κατοικίες τους στη Μεσσαριά που τελικά έγινε η νέα πρωτεύουσα.

Σήμερα, από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια τειχών και κατοικιών, ενώ από τις 100 εκκλησίες του που είχε στην περίοδο της ακμής σώζονται μόνο οι εκκλησίες της Κεραλεούσας και της Αγίας Τριάδας

kythnos-kastro-ths-vrias-ingolden.gr

Κάστρο της Ωριάς ή του Κατακεφάλου

Μαρουλάς

Στη θέση Μαρουλάς της Κύθνου βρέθηκε υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής – 9.000 – 8.000 π.Χ. Πιθανολογείται ότι ο χώρος ήταν σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κυκλικές κατοικίες και τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός και αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. 

Βρυόκαστρο

Η σημαντικότερη θέση των ιστορικών χρόνων είναι αναμφισβήτητα το Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο, όπως ονομάζεται σήμερα η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στη ΒΑ ακτή του νησιού. Στην κορυφή της ακροπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, σε χρήση από τον 8ο π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Με τις υποβρύχιες έρευνες και την ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού του Βρυοκάστρου, στον όρμο Μανδράκι εντοπίστηκαν τα θεμέλια των παράκτιων τειχών καθώς και ένας κυματοθραύστης μήκους πάνω από 100 μέτρα ο οποίος όριζε στα Νότια την είσοδο του λιμανιού.

Μουσεία στην Κύθνο

Βυζαντινό Μουσείο

Το μικρό Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία του Αη Γιώργη στην Δρυοπίδα. Στο μουσείο υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα βυζαντινής εποχής και αρκετές εικόνες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

Λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου βρίσκεται στη Δρυοπίδα και φιλοξενεί αντικείμενα της καθημερινής ζωής του νησιού των περασμένων χρόνων, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.
Πρόκειται για μια παλιά οικία διατηρημένη όπως την εποχή που κατοικούνταν από τους ιδιοκτήτες της. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δρυοπιδέων και βρίσκεται πίσω από το ναό των Αγίων Αποστόλων στη Δρυοπίδα.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα «θερμιώτικο» νοικοκυριό με όλα τα είδη οικιακής καθημερινής χρήσης, αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή και την κοινωνική ζωή των Κυθνιωτών.

kythnos-laografiko-mouseio-ingolden.gr

Λαογραφικό μουσείο

Διαμονή στην Κύθνο

Η διαμονή μας στο νησί της Κύθνου δεν πρόκειται να μας προβληματίσει καθόλου. Υπάρχουν καταλύματα κάθε τύπου κατάλληλα για οικογένειες, ζευγάρια, παρέες ή μοναχικούς ταξιδιώτες.

Ελάχιστες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες και βρίσκονται στον Μέριχα, στα Λουτρά και στη Χώρα. Αντίθετα υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κυρίως στις πιο τουριστικές περιοχές: Μέριχας, Μεσαριά, Λουτρά, Παναγιά Κανάλα, Μαρτινάκια. Επίσης θα βρούμε από λίγα καταλύματα στις πιο «ήσυχες» και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές: Αγία Ειρήνη, Άγιος Δημήτριος, Απόκρουση, Λεύκες, Άγιος Στέφανος, Δρυοπίδα, Επισκοπή, Φλαμπούρια, Σχοινάρι Λουτρών και Κουρί.

 

Διασκέδαση στην Κύθνο

Η Κύθνος δεν είναι το νησί που προσφέρεται για ξέφρενη καλοκαιρινή διασκέδαση. Υπάρχουν μερικά μπαρ στην Κύθνο, και θα τα βρούμε στη Χώρα, στα Λουτρά και στον Μέριχα. Η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη σε φιλικό περιβάλλον. Οι νεότεροι προτιμούν συνήθως τα μπαράκια στον Μέριχα.

Εκκλησίες στην Κύθνο

Αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου είναι τα λευκά ξωκλήσια, χτισμένα σε λόφους και ακρογιάλια αλλά και μεγαλοπρεπές βυζαντινές εκκλησίες και παλιά μοναστήρια.

Η Παναγία Κανάλα

 Η Παναγιά η Κανάλα είναι η προστάτιδα του νησιού και βρίσκεται στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό. Η εκκλησία φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κατά την παράδοση βρέθηκε από ψαράδες να επιπλέει μέσα σ’ ένα στενό κανάλι μεταξύ της Κύθνου και της Σερίφου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μια νύχτα οι ψαράδες είχαν βγει με τη βάρκα τους για ψάρεμα. Η ψαριά τους ήταν ανέλπιστα καλή, τόσο που δυσκολεύονταν να φορτώσουν όλα τα ψάρια. Καθώς μάζευαν τα παραγάδια τους πλησίασαν προς τα βράχια κι εκεί αντίκρισαν μια ανεξήγητη λάμψη να βγαίνει μέσα από την θάλασσα. Τα παραγάδια ακινητοποιήθηκαν κι εκείνοι φοβισμένοι ζήτησαν τη βοήθεια της Παναγίας. Η βάρκα τους ελευθερώθηκε, αυτοί όμως παίρνοντας θάρρος πλησίασαν περισσότερο προς το γλυκό φως. Είδαν λοιπόν μια λάμψη σαν φλόγα να ξεπηδά από το βυθό και δίπλα της ένα κομμάτι ξύλο. Τραβώντας το ξύλο από τη θάλασσα, αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας. Μετέφεραν την εικόνα στο χωριό τους τη Δρυοπίδα και διηγήθηκαν το περιστατικό. Ο κόσμος αναστατώθηκε, προσκύνησαν όλοι την Παναγία και αποφάσισαν να υψώσουν ναό στη χάρη της κοντά στην ακτή που βρέθηκε το εικόνισμα. Η Παναγία όμως τους άλλαξε τα σχέδια όταν εμφανίστηκε στον ύπνο των πιστών ψαράδων και ζήτησε να της χτίσουν το ναό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Έτσι κι έγινε. Στην αρχή ο ναός ήταν μικρός. Το 1869 κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε ο σημερινός. Η εικόνα της Παναγίας έχει διαστάσεις 1μ. Χ 0,80μ. και είναι έργο του περίφημου αγιογράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη – 1575- που καταγόταν από την Κρήτη. 

Κάθε 15αύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά αλλά και την αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας.

Kythnos-panagia-kanala-ingolden.gr

Παναγία Κανάλα

Η Παναγιά του Νίκους

Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται σε απόσταση 650 μ. από τη Χώρα της Κύθνου. Πήρε το όνομά του, από τη βυζαντινή Παναγία «Νικοποιός» – που ποιεί-φέρνει τη νίκη – και είναι χτισμένο, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού, πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών.

Ιστορικής σημασίας μονή, καθώς επί Τουρκοκρατίας, λίγο πριν το 1821, εδώ στεγάστηκε η μεγάλη Σχολή υπό τον Ελληνοδιδάσκαλο Μακάριο. Σήμερα, σώζεται μόνο το καθολικό, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται ένα από τα τρία μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.

Ένας θρύλος που συνοδεύει την Παναγία του Νίκους είναι ότι εδώ είχε μεταφερθεί στα χρόνια της Αλώσεως από την Κωνσταντινούπολη η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και ότι από εδώ την «πήραν» οι Ενετοί κατακτητές για να την τοποθετήσουν στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Η Παναγία η Φλαμπουριανή

Στα νοτιοδυτικά του νησιού, στον όρμο Φλαμπούρια, βρίσκεται  ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο, η Παναγία η Φλαμπουριανή, χτισμένη στην άκρη ενός βράχου.

Ευδιάκριτα είναι τα ίχνη από την παραλία μέχρι το εκκλησάκι που κατά τη λαϊκή παράδοση είναι τα ίχνη της Παναγίας.

Άγιος Μηνάς 

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά βρίσκεται στην Δρυοπίδα. Αξίζει να την επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, τις υπέροχες εικόνες του 16ου αιώνα, καθώς και τον θαυμάσιο επιτάφιο της.

Παναγία η Στρατηλάτισσα 

Η Παναγία η Στρατηλάτισσα βρίσκεται στο μέσον της Κύθνου, περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τη Δρυοπίδα με κατεύθυνση προς Κανάλα.

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται σε ήσυχο σημείο εκτός οικισμών. Εσωτερικά θα θαυμάσουμε ένα σύνολο από έξοχες εικόνες πάνω στο τέμπλο του ναού.

Kythnos-panagia-nikous-ingolden.gr

Η Παναγιά του Νίκους

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα

 Η εκκλησία του Αγίου Σάββα βρίσκεται στη Χώρα. Πάνω από την πόρτα υπάρχει μια την επιγραφή στην οποία αναγράφεται η χρονολογία που κτίστηκε – 1613. Στο υπέρθυρο της εκκλησίας του Αγίου Σάββα υπάρχει το οικόσημο των Gozzedini, βενετσιάνων φεουδαρχών του νησιού. Κάτω από το τρούλο της στεγάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Αγία Καλλιόπη

Το εκκλησάκι είναι τοποθετημένο στην άκρη του ακρωτηρίου που βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας. Θα θαυμάσουμε τη θέα προς την Σέριφο και τα έντονα και ιδιαίτερα χρώματα του.

Αγία Τριάδα

Η Μητρόπολη της Χώρας. Βυζαντινή εκκλησία με τρούλο μεγάλης ιστορικής αξίας καθώς είναι ο αρχαιότερος ναός της Κύθνου . Η Αγία Τριάδα βρίσκεται εντός του οικισμού της Χώρας όπου στον περίβολο διασώζονται αρχαίες επιγραφές και γλυπτά. Η τιμητική της είναι την ημέρα της Πεντηκοστής στις 27 Μαΐου.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Στην κορυφή του ψηλότερου λόφου ,του Προφήτη Ηλία, είναι εμφανή τα ευρήματα αρχαίου ναού πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το αργότερα το μοναστήρι. Η θέα είναι υπέροχη.

kythnos-panagia-flampourianh-ingolden.gr

Παναγία η Φλαμπουριανή

 

Γεύσεις και Τοπικά Προϊόντα

Κατά την παραμονή μας στην Κύθνο δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε τα τυροκομικά προϊόντα και τα συνοδεύουμε με το ντόπιο κρασί. Για γλυκό προτιμούμε τα περίφημα αμυγδαλωτά.

Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρούμε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο-  που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, κάπαρη, παστέλι και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

Στην Κύθνο θα δοκιμάσουμε επίσης, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα και το «σφουγγάτο» ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση. Γενικά, όποιο φαγητό και αν δοκιμάσουμε το συνοδεύουμε με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή.

Οι πίτες και τα «κολόπια» – σπανακόπιτα-  αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού.

Μετακινήσεις

Αν και το νησί είναι μικρό και υπάρχει τοπική συγκοινωνία. σίγουρα το δικό μας μεταφορικό μέσο θα μας δώσει ελευθερία στις κινήσεις για να το περιηγηθούμε και να πάμε σε μέρη που δεν εξυπηρετεί η τοπική συγκοινωνία.
Στην Κύθνο υπάρχουν επιχειρήσεις αντιπροσωπείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και μοτό. Ακόμη, μικρά εκδρομικά καραβάκια πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές κάνοντας τον γύρω του νησιού και μας μεταφέρουν στις απομονωμένες παραλίες.

kythnos-xarths-ingolden.gr

Πως θα πάμε

Η πρόσβαση στην Κύθνο μπορεί να γίνει:
Από τον Πειραιά με διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες και από το λιμάνι του Λαυρίου με διάρκεια ταξιδιού περίπου 2 ώρες.
Τους καλοκαιρινούς μήνες δρομολογείται ταχύπλοο τύπου Catamaran με το οποίο το ταξίδι διαρκεί μόνο 45′.

Αεροπορική σύνδεση δεν υπάρχει με την Κύθνο ωστόσο υπάρχει ελικοδρόμιο

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τουριστικές Πληροφορίες για την Κύθνο 22810 32250

Αστυνομία Κύθνος 22810 31201

Δήμος Κύθνου 22813 61100

Λιμεναρχείο Κύθνου 22810 32290

Αγροτικό Ιατρείο Χώρας 22810 31202

Αγροτικό Ιατρείο Δρυοπίδας 22810 32234

Κ.Ε.Π Κύθνου 22810 31640

Θαλάσσιο Ταξί Κύθνου  22810 32104

 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *