Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια για αυτούς που νηστεύουν ή για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό..

kolokythakia-me-ryzi-kai-manitaria-ingolden.gr

 

Υλικά:

6-7 κολοκυθάκια φρέσκα μέτρια

Για τη γέμιση:

–  350 γρ. ρύζι καρολίνα ή καστανό

–  150 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα

–  1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

–  4 φρέσκα κρεμμυδάκια

–  1 ξερό κρεμμύδι μέτριο

 2 σκελίδες σκόρδο

 1 ποτήρι λευκό κρασί

 1/2 ματσάκι άνηθο

–  1/2 ματσάκι μαϊντανό

 1 ποτήρι νερό ζεστό

–  αλάτι , πιπέρι, μια πρέζα κύμινο

 

Για τη σάλτσα:

 2 καρότα κομμένα στη μέση

 1 πατάτα κομμένη στη μέση

 2 κρεμμύδια ξερά

–  1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

 χυμό από ένα λεμόνι

 5 κλωναράκια μαϊντανό

 1 πρέζα κύμινο

 

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

1.  Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

2.   Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε για 2 λεπτά και «σβήνουμε» με κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και συμπληρώνουμε νερό.

3.  Σκεπάζουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και 5 λεπτά πριν από το τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη σάλτσα μας:

1.  Βράζουμε τα καρότα, την πατάτα και τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 25 λεπτά. Τα περνάμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

2. Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, τα χαρακώνουμε ελαφρά σε ένα δύο σημεία και αδειάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι του γλυκού. Τα γεμίζουμε προσεκτικά με τη γέμιση, τα τοποθετούμε στο ταψί και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

3. Στη σάλτσα προσθέτουμε λίγο ζουμί από τα κολοκυθάκια, τα περιχύνουμε με αυτήν και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Ανακινούμε 2-3 φορές για να μην κολλήσουν. Έπειτα από 20 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

 

Tips:
–  Μπορούμε να τα κάνουμε αλάδωτα, σοτάροντας τα κρεμμύδια με νερό. Μπορεί να χρειάζονται τριπλάσιο χρόνο, θα γίνουν όμως διάφανα και ελαφριά για το στομάχι.

–  Αντί για ελαιόλαδο, στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε 3 κουτ. σούπας ταχίνι και θα έχουμε εξαιρετική γεύση.

 

Πηγή: Μοναστηριακές συνταγές από τον Πατέρα Πορφύριο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *