Καστορέλαιο ή ρετσινόλαδο

0
116

Το καστορέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο κοινός.

KASTORELAIO-MALLIA-VLEFARIDES-INGOLDEN.GR.1 Η απόχρωση του είναι υποκίτρινη και είναι σχεδόν άοσμο. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν δερματικές νόσους, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και κρέμες για την “τόνωση” της τριχοφυΐας και σε προϊόντα αντιγήρανσης καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Το κύριο συστατικό του σε περιεκτικότητα μέχρι και 95%, το Κικινελαϊκό οξύ (Ricinoleic Acid), διαθέτει αξιοσήμειωτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως σαπούνια, λοσιόν, lip balms, ενυδατικές κρέμες και προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα έλαια των παραγωγών σαπουνιών, καθώς πέρα από τις ενυδατικές του ιδιότητες δημιουργεί και υπέροχο αφρό!

Ιστορία του Καστορέλαιου:

Η χρήση καστορέλαιου από τους Αιγυπτίους αναφέρεται στην ιστορία του Ηροδότου, ο οποίος σχολιάζει τη χρήση ελαίου από τους καρπούς του Ricinus communis (ο ίδιος το αποκαλεί Κίκι) για φωτισμό και επάλειψη του σώματος. Σπόροι του Ricinus communis έχουν ανακαλυφθεί σε αιγυπτιακούς τάφους, χρονολογούμενους από το 4000 π.Χ. Στην Ινδία χρησιμοποιείται ήδη από τη δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ. σε λυχνίες και ως υπακτικό. Επίσης έχει μακρά παράδοση χρήσης στην Κίνα, όπου οι ιατροί το χορηγούσαν σε νόσους των εσωτερικών οργάνων και ακόμη μεταχειρίζεται στη μαγειρική. Κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ. φέρεται να εισάγεται και στον ελλαδικό χώρο. Ο Στράβων το αναφέρει ως προϊόν αιγυπτιακό για το άναμμα των λυχνιών και την παρασκευή αλοιφών. Οι Θεόφραστος και Διοσκουρίδης περιγράφουν το φυτό Κίκι, ενώ ο Διοσκουρίδης παρέχει και τη μέθοδο εξαγωγής ελαίου από τους σπόρους του, επισημαίνοντας ότι το προϊόν δεν εφαρμόζεται στη μαγειρική, αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην Ιατρική. Ο Πλίνιος, τον πρώτο μ.Χ. αιώνα, αναφέρει το κικινέλαιο ως δραστικό καθαρτικό. Κατά το Μεσαίωνα αντιμετώπιζαν με την επάλειψη καστορέλαιου διάφορες δερματικές νόσους.

kastorelaio-ricinus_communis-mallia-vlefarides-ingolden.gr
Ρίκινος ο κοινός

Το 18ο αιώνα είχε σταματήσει η καλλιέργεια του φυτού στον ευρωπαϊκό χώρο και η εισαγωγή καρπών του γινόταν από τη Τζαμάικα. Σε αυτή την περίοδο ανάγεται και η φερωνυμία καστορέλαιο λόγω της σύγχυσης των Βρετανών εμπόρων μεταξύ των ελαίων του Ρίκινου και του φυτού Agnus Castus -λυγαριά.

 

Ιδιότητες και χρήση:

Ακμή:

Τo Καστορέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Omega-9 λιπαρά οξέα. Τα οξέα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες και για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση σοβαρών δερματικών παθήσεων όπως λ.χ. είναι η ακμή.

Ενυδάτωση:

Είναι ένα πρώτης τάξης προϊόν ενυδάτωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να «παγιδεύει» την υγρασία της επιδερμίδας,  εμποδίζοντας την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση της.

Καθαρισμός:

Ιδανικό έλαιο για τον βαθύ καθαρισμό και την περιποίηση της επιδερμίδας. Η δράση του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο βαθύ καθαρισμό του σμήγματος, στο μαλάκωμα των σκληρών μπιμπικιών, όπως και σε περιπτώσεις ακμής και εκζεμάτων.

Μαλλιά:

– Το καστορέλαιο βελτιώνει την υγεία των εύθραυστων μαλλιών, τα ενυδατώνει, τα θρέφει, τα μαλακώνει και τα αφήνει λαμπερά.

– Ενισχύει την φυσική ανάπτυξη των μαλλιών καθώς και σκουραίνει ελαφρώς το χρώμα τους.

– Κατά της τριχόπτωσης:

Βάζουμε λίγο λάδι στην παλάμη μας το περνάμε μέσα από τα μαλλιά μας από τις ρίζες ως τις άκρες και κάνουμε μασάζ. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα, διότι το καστορέλαιο έχει μεγάλη πυκνότητα και θα είναι δύσκολο να το ξεπλύνουμε. Για να μην είναι τόσο πυκνό είναι προτιμότερο να το αναμείξουμε με κάποιο «ελαφρύτερο» λάδι όπως αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, δαφνέλαιο.

Αναλογία:  3 κ.σ. καστορέλαιο  προς 3 κ.γ. ελαιόλαδο

Το αφήνουμε για 15-20 λεπτά πριν ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό και σαμπουάν. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε το λάδι πριν πάμε για ύπνο και το αφήνουμε για μια νύχτα. Πλένουμε τα μαλλιά μας το επόμενο πρωί. Για να μην χρωματιστούν τα σεντόνια από το καστορέλαιο καλύπτουμε το κεφάλι μας με ένα σκουφάκι και από επάνω με μια πετσέτα ή οποιοδήποτε καθαρό, βαμβακερό πανί.

– Κατά της ψαλίδας:

Αλείφουμε τις άκρες των μαλλιών μας με καστορέλαιο. Αφήνουμε για 30 με 40 λεπτά και λουζόμαστε.

* Όταν το καστορέλαιο λαμβάνεται από το στόμα έχει επίσης παρατηρηθεί ότι έχει παρόμοια επίδραση.

Βλεφαρίδες και φρύδια:

Η τακτική εφαρμογή καστορέλαιου σε φρύδια και βλεφαρίδες αυξάνει την πυκνότητα τους.

KASTORELAIO-VLEFARIDES-INGOLDEN.GRΚαθαρίζουμε πολύ καλά μια άδεια μάσκαρα που έχουμε. Προσέχουμε να μην έχουν μείνει υπολείμματα, τόσο στο μπουκαλάκι, όσο και στο βουρτσάκι . Έπειτα, γεμίζουμε το μπουκαλάκι με καστορέλαιο. Το εφαρμόζουμε, όπως την μάσκαρα, πριν κοιμηθούμε. Δεν χρησιμοποιούμε, μεγάλη ποσότητα, γιατί θα «απλώσει»λόγω της βαρύτητας. Το ίδιο κάνουμε και με τα φρύδια και το αφήνουμε να δράσει μια νύχτα. Το πρωί ξεπλένουμε το πρόσωπό μας κανονικά.

Κρεατοελιές:

Περιορίζει τις κρεατοελιές: 2 φορές την ημέρα επαλείφουμε με ένα μείγμα από ίσα μέρη καστορέλαιου και σόδας και το κρατάμε πάνω στο δέρμα σκεπασμένο καλά.

Μάτια:

Ανακουφίζει τις κύστες στα μάτια  με μασάζ με λίγο καστορέλαιο.

Χείλη:

Δίνει μια φυσική λάμψη στα χείλη, πράγμα το οποίο το καθιστά ιδανικό τόσο για τη βελτίωση της εμφάνισης όσο και της υγείας των χειλιών μας.

 

*** Το καστορέλαιο είναι ένα πολύ οικονομικό φυτικό έλαιο. 100ml κοστίζουν περίπου 5 ευρώ, και το βρίσκουμε στο φαρμακείο ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

 

Επιμέλεια – επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας