Ευκάλυπτος

0
542

eykalyptos-votana-ingolden.gr.aitherio-elaioΗ χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες:  Είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, δίνει την γεύση μέντας σε καραμέλες. Επίσης, χρησιμοποιείται στην φαρμακολογία για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων και σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής.

Ιστορία:

Στα παλαιότερα χρόνια έβαζαν το λάδι του ευκάλυπτου στο στήθος για να ανακουφιστούν από το κρυολόγημα. Οι Ιθαγενείς της Αυστραλίας το χρησιμοποιούσαν για τους πυρετούς. Στην Ελλάδα το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στο βοτανικό κήπο Αθηνών το 1864 και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλο το κράτος λόγω των εξυγιαντικών του ιδιοτήτων. Το 19ο αιώνα, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου θεωρείτο ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Το χρησιμοποιούσαν στα αγγλικά θεραπευτήρια για την απολύμανση των καθετήρων.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Εσωτερική χρήση:

– Ο ευκάλυπτος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για μολύνσεις του αναπνευστικού: Καταπραΰνει το βήχα, κάνοντας ρευστά τα φλέματα, και τις βρογχίτιδες – οξείες και χρόνιες -γρίπη, φυματίωση, άσθμα, πονόλαιμο.

– Διεγείρει το στομάχι, είναι ορεκτικό και χωνευτικό.

-Έχει υπογλυκαιμική δράση γι” αυτό είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς.

Αντιρευματικό και καλό για τις νευραλγίες.

Ανθελμινθικό: Διώχνει εντερικά παράσιτα, σκουλήκια και οξύουρους.

– Πολύτιμο σε μολύνσεις πολλών ειδών, κυρίως όμως του ουροποιητικού και σε ελονοσία, τύφο, ιλαρά, οστρακιά.

– Κατεβάζει τον πυρετό και ηρεμεί τον πονοκέφαλο. eykalyptos-votana-ingolden.gr.filla

 

Εξωτερική χρήση:

– Κατά του κρυολόγηματος:
Ρίχνουμε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούs να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνέουμε κρατώντας το κεφάλι μας πάνω από την κατσαρόλα – αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά -σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορούμε εναλλακτικά να ρίξουμε  10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνουμε εισπνοές ή να προσθέσουμε στο μπάνιο μας νερό όπου έχουμε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου.

– Θεραπεία για την αϋπνία:
Αν έχουμε αϋπνίες, ρίχνουμε στην μπανιέρα μας νερό όπου έχουμε βράσει φύλλα ευκαλύπτου μαζί με πευκοβελόνες και κλωνάρια δεντρολίβανου και θυμαριού. Η ίδια «συνταγή» ενδείκνυται και σε περίπτωση που υποφέρουμε από ρευματισμούς.

– Για γερά ούλα και τις παθήσεις των ούλων:
Αν τα ούλα μας ματώνουν κάποια φορές ή υποφέρουμε από ουλίτιδα, ο ευκάλυπτος μπορεί να μας βοηθήσει να την αντιμετωπίσουμε. Σε ένα φλιτζάνι νερό βράζουμε μερικά φύλλα και ξεπλένουμε το στόμα μας μετά το βούρτσισμα. Με το ίδιο αφέψημα μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου.

– Θεραπεία για το δέρμα:
Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντιπυρετική. Είναι αντιφλεγμονώδες και καλός για εγκαύματα και επώδυνες αρθρώσεις. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπητα.

– Καθαρή ατμόσφαιρα:
Αν ρίξουμε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει και τα αφήσουμε να γεμίσουν με ατμούς την ατμόσφαιρα του δωματίου όχι μόνο διευκολύνεται η αναπνοή  μας, αλλά σκοτώνονται και τα περισσότερα μικρόβια σταφυλόκοκκου που βρίσκονται στον αέρα.Επίσης έτσι προστατευόμαστε από μεταδοτικές αρρώστιες.

– Βρογχικά και ιγμορίτιδα:
Για εισπνοές σε περιπτώσεις βρογχικών και ιγμορίτιδας ρίχνουμε σε νερό που βράζει μια αναλογία από ένα μέρος λεβάντας, δύο μέρη πευκοβε­λόνες και θυμάρι και τέσσερα μέρη φύλλων ευκαλύπτου. Για σωστή θεραπεία κάνουμε εισπνοές  2-3 φορές το 24ωρο.

 

Αιθέριο έλαιο:

– Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μιας και τονώνει, αναζωογονεί, καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό.

–  Κατά του πυρετού:  Σε 1 κουταλάκι κονιάκ διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε 1/2 κιλό κρύο νερό. Βουτάμε ένα βαμβακερό πανί και κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπό μας για να πέσει ο πυρετός.

* Η χρήση του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου πρέπει να αποφεύγεται από όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

 

Λάδι ευκάλυπτου:

– Το αιθέριο λάδι ευκάλυπτου, ανανεώνει το μυαλό μας αυξάνοντας παράλληλα την αυτοσυγκέντρωσή μας.

– Χρησιμοποιούμενο σε μασάζ σε ζεστή μορφή, αντιμετωπίζει πόνους των μυών, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και την φτωχή κυκλοφορία του αίματος.

– Επαλείψεις με αιθέριο λάδι ευκαλύπτου επουλώνουν πληγές και έλκη, κάνουν καλό στην πυόρροια και σε ελαφριά εγκαύματα (βοηθούν στο σχηματισμό του «καρκαδιού»).

 

Μέλι ευκαλύπτου:

Χαρακτηρίζεται σαν «το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό του Κόσμου» λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας του. Το ξεχωριστό άρωμα και γεύση του μελιού  Ευκαλύπτου σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, είναι κάτι που το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο. Συνήθως έχει ελαφριά γεύση. Από πολλούς χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Σε ροφήματα βοτάνων για αναπνευστικά προβλήματα και έλκη και εντριβές για ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες, διαστρέμματα, δυσκαμψία των μυών και των τενόντων την επούλωση πληγών, εγκαύματα, κοψίματα, εκδορές και γενικά για πόνους. Επίσης έχει αντιμικροβιακή δράση. Είναι ένα μέλι που καλλιεργείται κυρίως στην California.

 

Χρήση:

* Αφέψημα:

3 φύλλα (ή ένα κουτάλι σούπας αν είναι ψιλοκομμένα) για κάθε φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να κοχλάσει το νερό για ένα λεπτό, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να βγάλει τις ουσίες του. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Έγχυμα:

Μουλιάζουμε 25 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο ζεστό νερό  για 10 λεπτά. Πίνουμε 3-4 φορές την ημέρα.

 

*** Η χρήση ευκαλύπτου και ευκαλυπτέλαιου δεν συστήνεται σε άτομα με υψηλή πίεση.

 Το δέντρο Ευκάλυπτος:

eykalyptos-votana-ingolden.grΟ ευκάλυπτος είναι ένα από τα πιο ψηλά δένδρα στον κόσμο. Είναι γύρω στα 90 µέτρα µε µικρά οβάλ φύλλα. Τα δένδρα κλαδεύονται ώστε τα κλαδιά να είναι πιο προσιτά. Τα άνθη του είναι λευκά, αρωματισμένα. Τα φύλλα των καινούριων κλαδιών είναι πράσινα ωχρά και των παλιών κλαδιών γκριζο-πράσινα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά.

Κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασµανία. Υπάρχουν πάνω από 700 διαφορετικά είδη ευκαλύπτου αλλά µόνο 500 δίνουν κάποιον τύπου αιθέριου ελαίου και µόνο 50 φυτρώνουν στις παράλιες χώρες της Μεσογείου. Το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εξάγεται από τον ευκάλυπτο της Αυστραλίας.

Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Ο ευκάλυπτος εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους. Κάποιοι τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους αφού εκτός της σκιάς και της δροσιάς που παρέχει έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει και τα κουνούπια.

 

πηγές: www.newsitamea.grmelissokomiarodou.blogspot.gr, el.wikipedia.org/wiki  επεξεργασία – επιμέλεια: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας