Γρανίτα, απολαυστική και γευστική!

0
3

Η γρανίτα αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο, ικανή να ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας για παγωμένο γλυκό. Γίνεται εύκολα και είναι απίστευτα απολαυστική και γευστική!

granita-geystikh-kai-apolaystikh2-ingolden-gr

H γρανίτα κατάγεται από τη Σικελία και είναι ένα μισο-παγωμένο ποτό που πίνεται με καλαμάκι, αν και συνηθίζεται  να τρώγεται  και με κουτάλι.

Αν την ετοιμάσουμε σε παγωτομηχανή θα έχουμε πιο βελούδινη υφή από το να παγώσουμε το μείγμα στην κατάψυξη.

Η βασική συνταγή

Χρησιμοποιούμε τη βασική συνταγή για οποιαδήποτε γρανίτα θέλουμε να φτιάξουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολτό φρούτου ή χυμό.

Υλικά:

– 2 κούπες πολτός ή χυμός φρούτου

– 1 κούπα ζάχαρη

– 1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

– Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στύβουμε τα φρούτα και μετράμε δύο κούπες από τον πολτό ή το χυμό του φρούτου.

– Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο φρούτο που έχουμε επιλέξει.

– Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στην παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, το μεταφέρουμε σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε κάθε 2-4 ώρες και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες. Αν  θέλουμε χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ για να γίνει πιο αφράτη.

Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και διαλέγουμε τα υλικά μας. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες..

Γρανίτα φράουλα

granita-geystikh-kai-apolaystikh-ingolden-gr

Υλικά:

– 600 γρ. φράουλες 

– 250 γρ. ζάχαρη 

– 250 γρ. νερό 

– χυμό από 1/2 λεμόνι 

– 1 κλωναράκι βανίλια κομμένο στα δύο κατά μήκος

Εκτέλεση:

– Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

– Πολτοποιούμε τις φράουλες και τις αδειάζουμε σε βαθύ μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε και το σιρόπι, αφού αφαιρέσουμε το κλωναράκι βανίλιας, και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

– Μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε, βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και ανά 1 ώρα το ανακατεύουμε με το σύρμα ή πιρούνι. Επαναλαμβάνουμε για 5 φορές.

Γρανίτα λεμόνι

granita-geystikh-kai-apolaystikh-lemoni-ingolden-gr

Υλικά:

– 3 ποτήρια νερό

– 2 ποτήρια χυμό λεμόνι

– 1 ποτήρι ζάχαρη

– 1 φακελάκι ζελέ λεμόνι

Εκτέλεση:

– Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να «σταθεί».

– Βγάζουμε, ανακατεύουμε καλά είτε με το μίξερ χειρός είτε με ένα κουτάλι και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες.

– Κάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να να δημιουργηθεί υφή γρανίτας και σερβίρουμε. Φυσικά αν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα μας απευθείας εκεί.

Μικρά μυστικά:

Δοκιμάζουμε να τη σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι, με καλαμάκι, προσθέτοντας λίγο ρούμι.

Γρανίτα μπανάνα

granita-geystikh-kai-apolaystikh-banana-ingolden-gr

Υλικά:

– 1 κιλό μπανάνες

– χυμό από 1 λεμόνι

– 1 φλ του τσαγιού ζάχαρη

– 2 1/2 κούπες νερό

Εκτέλεση:

– Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού μέχρι να πολτοποιηθούν.

– Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί, προσθέτουμε τον πολτό μπανάνας και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη.

– Όταν κρυσταλλώσει, το βγάζουμε, το ανακατεύουμε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

Γρανίτα καρπούζι

granita-geystikh-kai-apolaystikh-karpouzi-ingolden-gr

Υλικά:

– 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη

– 1/3 φλιτζανιού νερό

-5 κούπες καρπούζι χωρίς κουκούτσια

– 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

– Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Το αφήνουμε για 1 λεπτό, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.

– Κόβουμε σε κομμάτια το καρπούζι και τα πολτοποιούμε μαζί με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και το σιρόπι και τα πολτοποιούμε ξανά.  Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.

– Βγάζουμε, ανακατεύουμε καλά είτε με το μίξερ χειρός είτε με ένα κουτάλι και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες.

– Κάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να να δημιουργηθεί υφή γρανίτας και σερβίρουμε. Φυσικά, αν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα μας απευθείας εκεί.

– Γεμίζουμε παγωμένα ποτήρια και διακοσμούμε με μικρές φέτες καρπούζι.

Γρανίτα πεπόνι

granita-geystikh-kai-apolaystikh-peponi-ingolden-gr

Υλικά:

– 600 γρ. πεπόνι καθαρισμένο

– 125 γρ. νερό

– 100 γρ. ζάχαρη

– χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:

– Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να δέσουν σαν σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

– Πολτοποιούμε το πεπόνι μαζί με το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και ενσωματώνουμε τον πολτό στο κρύο σιρόπι.

– Αδειάζουμε το μείγμα σε παγοκύστες και αφήνουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες.

Θρυμματίζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και αδειάζουμε σε ένα ποτήρι.

Μικρά μυστικά:

Για ακόμα καλύτερη γεύση, σε κάθε ποτήρι μπορούμε να προσθέσουμε 1 σφηνάκι ρούμι.

Γρανίτα με βασιλικό και lime

granita-geystikh-kai-apolaystikh-lime-kai-vasiliko-ingolden-gr

Υλικά:

– 1 κούπα ζάχαρη

– 1 κούπα νερό

– ¾ της κούπας φρέσκο χυμό λάιμ

– 20 φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

– Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό.

– Αναμειγνύουμε το σιρόπι, το χυμό λάιμ και τον βασιλικό σε ένα μπλέντερ, έτσι ώστε να γίνουν σαν πουρές.

– Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς, για περίπου 2 ώρες. Βγάζουμε, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες δύο ώρες.

Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε:

Γρανίτα από καφέ

Γρανίτα βερίκοκο

Οι επιλογές είναι ατελείωτες, όσα τα υλικά που είναι σε αφθονία γύρω μας! Καλή απόλαυση!

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας