Βανέσσα Μέι, η “χρυσή” βιολονίστα!

0
217

Η Βανέσσα Μέι -Vanessa Mae Nicholson γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη στις 27 Οκτωβρίου 1978 από Ταϊλανδό πατέρα και Κινέζα μητέρα.

vanessa-Mae-i-xrysi-violonista-inGolden.grΟι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρή και η μητέρα της παντρεύτηκε αμέσως μετά με τον Γκράχαμ Νίκολσον, δικηγόρο και μέλος του διακεκριμένου δικηγορικού γραφείου Freshfields της Αγγλίας. Ο Γκράχαμ Νίκολσον επιδοκίμασε την ασχολία της κόρης του με το βιολί. Η οικογένειά της μετακόμισε στην Αγγλία, όταν η Βανέσσα ήταν τεσσάρων ετών.

Μεγάλωσε στο Λονδίνο και έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών εμπνεύστηκε από την μητέρα της, ημι-επαγγελματία πιανίστα, κι έτσι ξεκίνησε να παίζει πιάνο και παρουσιάστηκε ως σημαντικό ταλέντο με πολλές προοπτικές. Αν και ήθελε να γίνει πιανίστα, επηρεάζεται από τον πατέρα της, ο οποίος ήθελε να κάνει ντουέτο μαζί της. Έτσι, αποφάσισε να στραφεί στο βιολί, όταν ήταν πέντε ετών. Το πρώτο της κοντσέρτο ήταν σε ηλικία 10 χρονών με την Φιλαρμονική του Λονδίνου ενώ στα 11 έγινε δεκτή στο Royal College of Music.

Το πρώτο της album, «Violin» κυκλοφόρησε το 1990, όταν ήταν σε ηλικία 12 ετών και περιείχε συνθέσεις του Μότσαρτ και του Kabalevsky. Η Βανέσσα Μέι δώρισε τα δικαιώματα της από το δίσκο αυτό στην “Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού”,  πράγμα που σήμερα δε φαίνεται να ήταν καθόλου τυχαίο αφού η ίδια υπήρξε θύμα ψυχολογικής κακοποίησης ως παιδί:

Η ίδια μίλησε ανοιχτά πρώτη φορά στην ηλικία των 35 της χρόνων για την παιδική κακοποίηση που βίωσε. Υποστήριξε ότι τα παιδικά της χρόνια ήταν εφιαλτικά καθώς η μητέρα της την χτυπούσε συχνά στο πρόσωπο, της τραβούσε τα αυτιά και την ανάγκαζε να προσκυνά για να ζητήσει συγχώρεση!

vanessa-Mae-i-xrysi-violonista-child-inGolden.grvanessa-Mae-i-xrysi-violonista-inGolden.gr-mother

Η μητέρα της είχε καταλάβει από νωρίς πως έχει ένα «διαμάντι»- παιδί και ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ζωή της. Δεν την άφηνε να κάνει βήμα χωρίς να δώσει εκείνη την έγκρισή της. Έκανε κουμάντο σε όλα. Ακόμα και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Ακόμα και η sexy φωτογραφία της Βανέσσας Μέι που κυκλοφόρησε για το άλμπουμ της όταν ήταν 17 είχε την… έγκριση της μαμάς της. «Δεν μου επιτρεπόταν να κόψω το ψωμί μήπως και κόψω κατά λάθος το χέρι μου, ούτε είχα ποτέ φίλους διότι θα με απασχολούσαν και δε θα με άφηναν να δώσω τη σημασία που έπρεπε στην καριέρα μου.

Η πιο συνηθισμένη φράση της μητέρας της ήταν: «Σε αγαπάω γιατί είσαι η κόρη μου, αλλά δεν θα έχεις καμία αξία αν δεν παίζεις βιολί»!

Η Πάμελα Ταν Νίκολσον, επέτρεψε στην κόρη της να βγει έξω από το σπίτι πρώτη φορά μόνη όταν έκλεισε τα 20 χρόνια της. «Είχα βρεθεί μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στη σκηνή και σε εκατομμύρια τηλεθεατές, αλλά δεν ήξερα πώς να περάσω απέναντι το δρόμο. Δεν έστρωνα ποτέ το κρεβάτι μου, δεν έφτιαχνα το πρωινό μου, δεν περπατούσα μόνη μου στο δρόμο. Όλα ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να επικεντρωθώ στην καριέρα μου στο βιολί.” Έτσι λοιπόν πήρε την απόφαση να την απολύσει από μάνατζέρ της και να μην της ξαναμιλήσει αφότου έγινε 21 ετών.

Η πρώτη τους επικοινωνία έγινε μετά από δέκα χρόνια όταν η μητέρα της της έστειλε ένα μήνυμα για να της ευχηθεί «Καλή Επιτυχία» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι της Ρωσίας, όπου η Μέι πήγε για να συμμετάσχει το 2014, όχι ως ερμηνεύτρια, αλλά για να αγωνιστεί στο αλπικό σκι, τη δεύτερη μεγάλη αγάπη της μετά το βιολί.

 

Σε ηλικία μόλις 13 ετών ηχογράφησε το «Kid’s Classics» και το «Tchaikovsky &Beethoven Violin Concertos», με το οποίο κέρδισε μια θέση στο βιβλίο Guinness ως η νεότερη σολίστ που κατάφερε να ηχογραφήσει κονσέρτα για βιολί του Μπετόβεν και του Τσαϊκόφσκι.

Στις αρχές του 1995, η κυκλοφορία του άλμπουμ της “The Violin Player” εκτόξευσε τη Βανέσσα Μέι και την έκανε διεθνώς γνωστή και πλούσια σε νεαρή ηλικία. Το καλοκαίρι του 1995  ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με 34 συναυλίες σε διάφορες πόλεις. Το 1995 και 1996 εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο και παρευρέθηκε επίσης σε πολλά ροκ φεστιβάλ.

Την περίοδο 1996-1999 κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ: “The Classical Album 1”, “Storm”, “China girl”, “The Classical Album 2” και “The Original Four Seasons”, “The Classical Album 3”.

Το Νοέμβριο του 1998 στο Παρίσι, η Βανέσσα Μέι πρωταγωνίστησε σε επίδειξη μόδας φορώντας το γαμήλιο φόρεμα σε σχέδιο του Ζαν Πολ Γκοτιέ.

 

Τα βιολιά που χρησιμοποιεί πιο συχνά, είναι ένα ακουστικό Guadagnini του 1761 που της έκαναν δώρο οι γονείς της στα δέκα της χρόνια, τρία ηλεκτρικά Zeta Jazz Model και τρία Ted Brewer.

 

Έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει κερδίσει 40 International Platinum Awards, οι παρτιτούρες της αριθμούν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα και καταφέρνει να ισορροπεί, τόσα χρόνια, μεταξύ του κλασικού και του ποπ ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με δημοφιλείς ποπ καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Janet Jackson και ο Prince, η μουσική της ακούγεται και στο σάουντρακ της μεγάλης παραγωγής της εταιρείας Disney “Μulan“, ενώ με τα πρόσφατα άλμπουμ της δοκιμάζει για πρώτη φορά εκτός από το βιολί και την φωνή της. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο, είτε ως σκηνοθέτης της δικής της βουβής ταινίας, η οποία βασίστηκε στο άλμπουμ της “The original four seasons”, είτε ως ηθοποιός στη σειρά Arabian Nights που γυρίστηκε για το βρετανικό κανάλι ABC το 1999.

Η μικροσκοπική Βανέσσα, ύψος: 1,58 m, έχει ψηφιστεί από το περιοδικό People ως μία από τους “50 ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο”, ενώ το πρόσωπό της έχει κοσμήσει μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας και το αντρικό περιοδικό FHM την έχει εντάξει στον κατάλογο με τις 100 πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο.

Γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση, έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορες εκστρατείες του Ερυθρού Σταυρού.

 

Υπάρχει αστεροειδής που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1990 και φέρει το όνομά της. Είναι ο «10313 Vanessa-Mae».

 

Επιμέλεια –  επεξεργασία: Α. Βίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας