Αυγά για κάθε γευστικό γούστο!

0
637

Τα αυγά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο διατροφής όλων των ηλικιών, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, D και Ε, όλα τα καλά λιπαρά, σίδηρο, θείο και πρωτεΐνες. Είναι εξαιρετική ιδέα για ένα γρήγορο πρωινό, μεσημεριανό, αλλά και βραδινό θρεπτικό γεύμα!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψουμε.

Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους:

avga-gia-kathe-geystiko-gousto-ingolden.gr-eggs

 

Αυγά βραστά:

Τα αυγά, πριν τα βράσουμε, πρέπει να έχουν μείνει εκτός ψυγείου 2 ώρες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει και βράζουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει, ο χρόνος παραμονής του αυγού εξαρτάται από το πώς προτιμάμε, ελαφρώς μελάτο, με μελάτο κρόκο ή σφιχτό.

Για το χρόνο βρασίματος διαβάστε: Αυγά, χρήσιμα μυστικά!

 

Αυγά μπενεντίκτ – Eggs benedict:

Λέγεται οτι το πιάτο αυτό σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Waldorf στη Νέα Υόρκη, όταν ένας τραπεζίτης ονόματι Μπένεντικτ ζήτησε να του φέρουν για brunch αυγά ποσέ πάνω σε μπέικον, μάφιν και λουσμένα με σάλτσα ολαντέζ. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως το συγκεκριμένο πιάτο τον βοηθούσε να συνέλθει από το μεθύσι της προηγούμενης νύχτας.

Είναι ένα πιάτο κατάλληλο για ορεκτικό. Βάζουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μια φέτα ζαμπόν ή μοσχαρίσια γλώσσα κατά την παραδοσιακή συνταγή και προσθέτουμε ένα αυγό και ζεματισμένο σπανάκι. Καλύπτουμε με σάλτσα ολαντέζ και σχοινόπρασο ή λίγο φρέσκο βασιλικό.

avga-bennetict-ingolden.gr-syntagi
Η κλασσική συνταγή για 4 άτομα: 

Υλικά:
4 αυγά
8 φέτες μπέικον
2 μάφιν αγγλικού τύπου – εναλλακτικά στρογγυλά ψωμάκια
βούτυρο
βασιλικό
ξίδι

Για τη σάλτσα ολαντέζ:
10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
3 κρόκοι αυγού
½ κ.γ. μουστάρδα ντιζόν προαιρετικά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. αλάτι
ταμπάσκο ή πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:
– Γεμίζουμε με νερό ένα βαθύ τηγάνι (τα 2/3), προσθέτουμε αλάτι και μερικές σταγόνες ξίδι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε με προσοχή ένα ένα τα αυγά.
– Βράζουμε τα αυγά για 4′ και έπειτα τα βάζουμε σε ένα μπολ γεμάτο παγάκια.
– Τοποθετούμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι. Το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10′, γυρίζοντάς το με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ώστε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ολαντέζ: Λιώνουμε το βούτυρο. Έπειτα χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Βάζουμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό – μπεν μαρί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο αναδεύοντας διαρκώς.

Μάφιν:
Κόβουμε τα μάφιν ή τα ψωμάκια στη μέση, τα αλείφουμε με βούτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 5′.

Τελευταία βήματα..
– Αφήνουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά για 1 λεπτό ώστε να ζεσταθούν. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.
– Φτιάχνουμε το πιάτο τοποθετώντας αρχικά μισό μάφιν, μια φέτα μπέικον και το αυγό.
– Ολοκληρώνουμε με μια γενναία κουταλιά ολαντέζ και προαιρετικά λίγο φρέσκο βασιλικό.

 

Πόσα αυγά παράγει μια κότα;
Κατά μέσο όρο, οι κότες γεννούν 250 ώς 270 αυγά το χρόνο, αν και σε μερικές ειδικές περιπτώσεις μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 300 αυγά το χρόνο!avga-gia-kathe-geystiko-gousto-ingolden.gr-eggs-kotopoulaki

 

Αυγά ομελέτα:

Είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος μαγειρέματος του αβγού, που δίνει ένα γρήγορο, εύκολο και πλήρες γεύμα. Έχει πολλές μαγειρικές παραλλαγές από τόπο σε τόπο και προτιμήσεις ανάλογα με το πόσο θα ψηθεί, την υφή, το χρώμα της κ.λπ. Οι κρόκοι των αβγών είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία λαμβάνουμε επίσης όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Αν θέλουμε να  κάνουμε πιο αφράτη την ομελέτα μας προσθέτουμε στο μείγμα σόδα μαγειρικής, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό.

Αυγά πίκλα:

Βρασμένα σφιχτά αβγά, χωρίς το τσόφλι τους και διατηρημένα σε καθαρό βάζο που περιέχει λευκό ξίδι, κόκκους πιπεριού, δαφνόφυλλα και σκελίδες σκόρδου.

 

Αυγά σκράμπλ – Scrambled eggs: 

Είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται εύκολα, καταναλώνεται κυρίως στο πρωινό ή το brunch.

avga-scrabbl-ingolden.gr_

 

Τα αυγά σκράμπλ φτιάχνονται συνήθως στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σαν μια ομελέτα που ανακατεύεται συνεχώς και δεν στεγνώνει και μαγειρεύονται σε παραλλαγές, όπως με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι ή με τρούφα κατά την κλασική γαλλική προσέγγιση.

Τα βασικά υλικά που θα χρειαστούμε είναι: αυγά, βούτυρο κι ένα τηγάνι!

Η κλασική συνταγή για αυγά σκραμπλ:
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα πριν τα πειράξουμε. Στη συνέχεια αρχίζουμε να τα σπρώχνουμε προς το κέντρο, σταματώντας για μερικά δευτερόλεπτα και ξεκινώντας μετά από λίγο. Συνεχίζουμε την ίδια τακτική μέχρι να δημιουργηθούν μεγάλα, αφράτα κομμάτια αυγού στο κέντρο του τηγανιού. Όταν τα κομμάτια είναι έτοιμα, αλλά είναι ακόμη σχετικά ρευστά, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγο ακόμη μέχρι να τα μεταφέρουμε στο πιάτο μας.

 

Αυγά σουφλέ: 

Μια απαιτητική συνταγή που στηρίζεται στο ασπράδι του αβγού και στις ιδιότητές του. Η βασική ιδέα είναι να ενσωματώσει κανείς χτυπημένα ασπράδια αβγών σε μπεσαμέλ που θα ψηθούν στον φούρνο και θα φουσκώσουν. Όταν πρόκειται για σουφλέ γλυκό, ανακατεύουμε τα ασπράδια με ζάχαρη.

 

Αυγά τηγανητά: 

Για τέλεια τηγανητά αβγά μάτια, χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαφρά λίπανση (ελαιόλαδο ή βούτυρο). Σπάμε τα αυγά σε μπολ πριν τα μεταφέρουμε στο τηγάνι κι αν θέλουμε να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές τους, τα σκεπάζουμε για 1 λεπτό.

 

Αυγά Φλορεντίν – Florentine eggs:

Ομελέτα στην οποία μαζί με τα αυγά προσθέτουμε και σπανάκι το οποίο έχουμε προηγουμένως βράσει και στη συνέχεια σοτάρει σε βούτυρο.

avga-florentin-ingolden.gr

 

Η κλασσική συνταγή για αυγά Φλορεντίν 

Υλικά:

2 κουταλιές βούτυρο
400 γραμμ. καθαρισμένο σπανάκι
4 αυγά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Αλάτι  & πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σπανάκι για 5-6 λεπτά. Βάζουμε το σπανάκι σε πυρίμαχο σκεύος και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σπάμε πάνω στο σπανάκι τα αυγά και τα περιχύνουμε με την κρέμα. Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Σερβίρουμε και ιδανικά συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί στο τραπέζι.

 

Αυγά ή εναλλακτικά αβγά.. Και καλή μας όρεξη..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε γράψτε το όνομα σας